Ως «άστοχο δίλημμα» απέρριψε η επικεφαλής του ΔΝΤ το διαζευκτικό ερώτημα «λιτότητα ή ανάπτυξη», αναγνωρίζοντας μεν πως η αναγκαία λιτότητα επιβραδύνει την ανάκαμψη αλλά αυτό που χρειάζεται είναι «ο σωστός ρυθμός».

Η συζήτηση που κυριαρχεί στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι «η λιτότητα εναντίον της ανάπτυξης», ανέφερε σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης η Κριστίν Λαγκάρντ, για να τονίσει: «Θα αντέτεινα πως δεν είναι «ή το ένα, ή το άλλο», αλλά μπορούμε να σχεδιάσουμε μία στρατηγική καλή και για το σήμερα και για το αύριο».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτίμησε, όσον αφορά το μέλλον της Ευρωζώνης, πως θα υπάρξουν «σκαμπανεβάσματα» αλλά στο τέλος η Ευρωζώνη «θα είναι στέρεη». «Είναι ξεκάθαρο πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες λαμβάνουν υπόψη τους την ανάγκη πολιτικών ανάπτυξης» τόνισε.

Όσον αφορά μάλιστα την Ελλάδα, η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε ανεκδοτολογικά, όπως το είπε, το εξής για τα κλειστά επαγγέλματα: Εξαιτίας του πλαίσιου στις οδικές μεταφορές «κοστίζει στην πράξη λιγότερα να εισάγεις μία τομάτα από την Ολλανδία παρά να την αγοράσεις από έναν Έλληνα αγρότη.

Σε αυτήν την εικόνα, είπε η κ. Λαγκάρντ, «κάποιο λάθος υπάρχει». «Ο κλάδος αυτός απελευθερώνεται και τα πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο» επισήμανε.