Καθώς η κρίση στη ζώνη του ευρώ διευρύνεται, με φόντο και τις εκλογικές αναμετρήσεις στη Γαλλία και στην Ελλάδα, τα περίφημα hedge funds, αποκαλούμενα και «καρχαρίες» των αγορών, πέρα από την περιφέρεια, έβαλαν στο μάτι και τις χώρες του πυρήνα του ευρώ στοιχηματίζοντας δισεκατομμύρια έναντι της φερεγγυότητάς τους.
Είναι ενδεικτικό ότι τα μεικτά συμβόλαια έναντι πιθανής χρεοκοπίας (CDS) της Γαλλίας εκτινάχθηκαν στα 143 δισ. δολάρια έναντι των 118 δισ. δολαρίων της Γερμανίας, την ώρα που η αξία των στοιχημάτων εναντίον της Ιταλίας και της Ισπανίας ξεπέρασε τα 338 δισ. δολάρια και τα 143 δισ. δολάρια αντίστοιχα.
Τα στοιχήματα των hedge funds – που προβλέπουν νίκη των Σοσιαλιστών του Φρανσουά Ολάντ στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας – ενάντια στα ομόλογα των κρατών του ευρωπαϊκού πυρήνα (όχι μόνο της Γαλλίας αλλά και της Γερμανίας και της Ολλανδίας) αντιπροσωπεύουν, όπως λέγεται, ένα νέο, βαθύτερο επίπεδο καθοδικού αισθήματος για τις προοπτικές του ενιαίου νομίσματος.
Στις πρώτες θέσεις μάλιστα με τις μεγαλύτερες καθαρές θέσεις των στοιχημάτων έναντι πιθανής χρεοκοπίας (CDS) εναντίον όλων των χωρών παγκοσμίως φιγουράρουν πλέον η Γαλλία (22,1 δισ. δολάρια) και η Ιταλία (19,9 δισ. δολάρια), ενώ ακολουθεί με καθαρά στοιχήματα αξίας 19,1 δισ. δολαρίων η πιο φερέγγυα ως σήμερα χώρα της ευρωζώνης, η Γερμανία.
Για ορισμένους επενδυτές, πάντως, αν και η προσοχή στην Ευρώπη στρέφεται περισσότερο στην πιθανή νίκη των σοσιαλιστών στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, μεγαλύτερο κίνδυνο αποτελούν οι εκλογές στην Ελλάδα. Ορισμένοι θεωρούν πως οι κάλπες της Κυριακής μπορεί να ρίξουν την Ελλάδα πίσω στο ναδίρ στο οποίο είχε πέσει πέρυσι τον Νοέμβριο, όταν συζητείτο έντονα η έξοδος της χώρας από το ευρώ, κάτι που θα μπορούσε να μεταδοθεί στην Ισπανία και στην Ιταλία, στέλνοντας σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού τους, φέρνοντας έτσι και νέα κέρδη στους επαγγελματίες των αγορών.
Ενδεχόμενη αποτυχία των δύο μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα να εξασφαλίσουν άνετη πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής ίσως ασκήσει, σύμφωνα με αναλυτές, πιέσεις στις αγορές ομολόγων των χωρών της περιφέρειας.
Αν μάλιστα η χρηματοδότηση της τρόικας προς την Ελλάδα (αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί) τελικά διακοπεί, είναι πιθανόν να υπάρξει νέα αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μας, εξέλιξη που θα θέσει σε κίνδυνο την παραμονή της στην ευρωζώνη. Αλλοι αναλυτές υποστηρίζουν πάλι ότι εφαρμόζοντας τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα θα έχει ούτως ή άλλως την ίδια μοίρα καθώς τα μέτρα λιτότητας θα πνίξουν την οικονομία που βρίσκεται ήδη σε παρατεταμένη ύφεση.
Αδυνατώντας πάντως να εκτιμήσουν το κλίμα της τελευταίας στιγμής οι επενδυτές αναμένεται να διατηρήσουν αμυντική θέση την Κυριακή – ημέρα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία – προτιμώντας ομόλογα με αξιολόγηση «ΑΑΑ».
Αν μάλιστα με τον συνασπισμό (ΠαΣοΚ – ΝΔ) στην Ελλάδα δεν επιτευχθεί η είσοδος αρκετών βουλευτών στη Βουλή, τότε σίγουρα θα έχουμε χαμηλές επιδόσεις στην περιφέρεια, με την Ισπανία και την Ιταλία να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.
Πιέσεις θα δεχθούν και τα ελληνικά ομόλογα, αλλά οι αναλυτές λένε ότι αυτά δεν αποτελούν τον καλύτερο δείκτη καθώς είναι μη ρευστοποιήσιμα και η αξία τους βρίσκεται στον πάτο.
Η Ισπανία, ωστόσο, θα είναι πιο ευάλωτη. Το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και το πλήγμα που έχει δεχθεί ο τραπεζικός κλάδος της από τα επισφαλή δάνεια την έχουν βάλει στο επίκεντρο της κρίσης στην ευρωζώνη, καθιστώντας και τα ισπανικά ομόλογα πιο ευάλωτα σε κάθε μεταβολή του κλίματος για τους τίτλους υψηλότερου κινδύνου.
Ενδεχόμενη μάλιστα αποτυχία των ελληνικών κομμάτων που στηρίζουν το μνημόνιο να εξασφαλίσουν την απαραίτητη πλειοψηφία ή να συμφωνήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας ίσως οδηγήσει σε άλμα του πριμ που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση των ισπανικών ομολόγων.

Ο Τζον Πόλσον βλέπει επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης
Κερδισμένο το Βερολίνο από την κρίση χρέους – Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού της Γερμανίας

Ο γκουρού των hedge funds που ποντάρει ενάντια στο ευρώ είναι ο δισεκατομμυριούχος Τζον Πόλσον, ο οποίος μάλλον απολαμβάνει τη φήμη του στην αγορά ως εκείνου που έχει κερδίσει αλλά και έχει χάσει τα περισσότερα χρήματα για τους πελάτες του από κάθε άλλον διαχειριστή στην ιστορία του κλάδου.
Πριν από λίγο καιρό ο εν λόγω διαχειριστής ανέφερε ότι προβλέπει σημαντική επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης. Το επίκεντρό της θα είναι η Ισπανία, αλλά η κρίση θα φθάσει στα κράτη του πυρήνα και μάλιστα στην ίδια τη Γερμανία, ενάντια στην οποία τοποθετήθηκε ο Πόλσον σορτάροντας (πτωτικές θέσεις) στα κρατικά της ομόλογα και παίρνοντας θέσεις στα ασφάλιστρα κινδύνου της (CDS). Το Βερολίνο, πάντως, μέχρι στιγμής κερδίζει τα μάλα από την κρίση χρέους καθώς το κόστος δανεισμού της Γερμανίας βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Το στοίχημα των επαγγελματιών κερδοσκόπων που παίρνουν αντίθετες θέσεις στις ισχυρές χώρες της ευρωζώνης βασίζεται στην αντίληψή τους ότι δεν είναι τα ομόλογα της περιφέρειας αλλά αυτά του πυρήνα που είναι λάθος αποτιμημένα.
Η πλειονότητα των επενδυτών παραμένει επιφυλακτική για το κατά πόσον είναι οικονομικώς υγιής ο χαρακτήρας της δημοσιονομικής πολιτικής που κυριαρχεί στην ευρωζώνη, ενώ η εκτίναξη του κόστους δανεισμού σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία καταδεικνύει την παρατεινόμενη νευρικότητα των χρηματαγορών απέναντι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ.
Οι διαχειριστές πιστεύουν ότι όταν τα προβλήματα των ισπανικών τραπεζών προσλάβουν μεγαλύτερη οξύτητα – πιθανότατα υποχρεώνοντας την Ευρώπη σε μια διάσωση της ισπανικής κυβέρνησης – θα πληγούν και τα γερμανικά ομόλογα.
Τα τελευταία δίδουν πλέον αρνητικές αποδόσεις καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να χάσουν για να έχουν την ασφάλεια των γερμανικών τίτλων, σε μια στιγμή μάλιστα που οι αγορές ομολόγων της περιφέρειας και η φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ περιέπλεκαν το επενδυτικό σκηνικό.
Τους φόβους για τα κράτη του ευρωπαϊκού πυρήνα επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της ΕΚΤ καθώς, ενώ ο δανεισμός στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας που βρίσκονται σε ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης – στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία – παρέμεινε σχετικά σταθερός, ο δανεισμός των ιταλικών και των ισπανικών τραπεζών έχει αυξηθεί δραστικά, όπως και ο δανεισμός των τραπεζών του πυρήνα, εξέλιξη που αυξάνει την αλληλεξάρτηση των αδύναμων και των «ασφαλών» κρατών.
Τα στοιχήματα ωστόσο μέχρι στιγμής ενάντια στα γερμανικά ομόλογα δεν πάνε καλά, ενώ και τα funds που τοποθετήθηκαν εναντίον του ευρώ καταγράφουν ζημιές καθώς οι κεντρικές τράπεζες έριξαν τόση ρευστότητα στο σύστημα που έσωσαν την κατάσταση. Το ποια θα είναι όμως η εξέλιξη των στοιχημάτων αυτών στο μέλλον θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της ευρωζώνης να προωθήσει αποτελεσματικά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, εξερχόμενη μάλιστα μεσοπρόθεσμα από τη στενωπό της κρίσης χρέους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ