Στα 28 έως 35 δολάρια καθορίστηκε η τιμή της μετοχής της Facebook στη δημόσια προσφορά που θα ολοκληρωθεί στις 18 Μαΐου, όταν με το σύμβολο FB θα ξεκινήσουν στην αγορά του Nasdaq οι συναλλαγές της μετοχής της μεγαλύτερης εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά ιντερνετικής εταιρείας, καθώς θα εκδοθούν περί τα 337,4 εκατ. μετοχές και η κεφαλαιοποίηση της Facebook θα διαμορφωθεί από 77 έως 96 δισ. δολάρια. Η αμέσως προηγούμενη σε χρηματιστηριακή αξία δημόσια προσφορά εταιρείας της περίφημης Σίλικον Βάλεϊ, που πραγματοποιήθηκε, ήταν εκείνη της Google το 2004. Η κεφαλαιοποίησή της ήταν μόλις 23 δισ. δολάρια.

Η Facebook υπολογίζεται ότι θα αντλήσει από 10,6 έως 11,8 δισ. δολάρια από τη δημόσια προσφορά, η παρουσίαση της οποίας (roadshow) αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα.

Αίσθηση προκαλεί το ότι ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ με τη δημόσια προσφορά θα εκτιναχθεί πολύ ψηλά στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Το Bloomberg εκτιμά ότι η αξία του μετοχικού μεριδίου που θα κατέχει στην εισηγμένη, πλέον, εταιρεία θα ανέρχεται στα 17,6 δισ. δολάρια.

Η περιουσία του ηλικίας 27 ετών Ζούκερμπεργκ, δηλαδή, θα ξεπεράσει εκείνη του συνιδρυτή της Microsoft Στιβ Μπάλμερ, όπως επίσης και του ρώσου μεγιστάνα του χάλυβα Βλαντιμίρ Λισίν, που και οι δύο έχουν τα διπλάσια χρόνια του όπως σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Ζούκερμπεργκ ίδρυσε την Facebook πριν από οκτώ χρόνια, όταν ήταν μόλις 19 ετών και σπούδαζε στο Χάρβαρντ. Στόχος του ήταν να «φέρει πιο κοντά» τους φοιτητές του διάσημου Πανεπιστημίου. Το πρώτο τρίμηνο του 2012 οι χρήστες του Facebook ξεπέρασαν τα 900 εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο.