Η οικονομία της ευρωζώνης πιθανόν να ανακάμψει φέτος, ωστόσο συνεχίζει να υφίσταται ο κίνδυνος επιδείνωσης αυτής της προοπτικής τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ.Ντράγκι μετά τη διατήρηση από την κεντρική ευρωτράπεζα του βασικού επιτοκίου στο 1%, όπως άλλωστε αναμενόταν από τις αγορές.

Με τις αγορές να πιέζουν για νέα μέτρα στήριξης της ανάπτυξης ο Ντράγκι τόνισε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων παραμένει ενεργό, αλλά επέμεινε πως εναπόκειται στις κυβερνήσεις να θέσουν υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά τους.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει «απολύτως καμία αντίφαση» ανάμεσα στο «Δημοσιονομικό Σύμφωνο», το οποίο επιτάσσει σκληρή λιτότητα, και το «Σύμφωνο για την Ανάπτυξη», το οποίο αναμένεται να τεθεί σε συζήτηση.

«Κοιτώντας μπροστά, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους. Την ίδια στιγμή […] συνεχίζουν να υπάρχουν κίνδυνοι για επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών», είπε ο Μ.Ντράγκι, στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ.

«Οι τελευταίοι διαθέσιμοι δείκτες για την ευρωζώνη υποδεικνύουν πως η αβεβαιότητα κυριαρχεί», τόνισε ο Ντράγκι, τονίζοντας πως αυτό θα ληφθεί υπόψη κατά τις προσεχείς προβλέψεις της ΕΚΤ τον Ιούνιο.

Η ΕΚΤ μέχρι στιγμής προβλέπει για το τρέχον έτος υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 0,1% και ανάπτυξη 1,1% για το 2013.

Ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ακόμη ότι ο πληθωρισμός πιθανόν να παραμείνει πάνω από 2% φέτος, υψηλότερα από το στόχο της ΕΚΤ, αλλά ότι οι εξελίξεις παραμένουν σύμφωνες με τη σταθερότητα τιμών.

Για τον Μ.Ντράγκι, οι κυριότεροι κίνδυνοι είναι «μία εντατικοποίηση των πιέσεων του χρέους στην Ευρωζώνη επί των αγορών και ο πιθανός αντίκτυπός τους στην πραγματική οικονομία, καθώς και η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών».

Συνδυάζεται η πειθαρχία με την ανάπτυξη

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν υπάρχει «απολύτως καμία αντίφαση» ανάμεσα στο «Δημοσιονομικό Σύμφωνο», το οποίο επιτάσσει σκληρή λιτότητα, και το «Σύμφωνο για την Ανάπτυξη», το οποίο αναμένεται να τεθεί σε συζήτηση.

«Θα πρέπει να επιμείνουμε στην δημοσιονομική σταθεροποίηση», αλλά θέτοντας την ανάπτυξη στο «επίκεντρο της ατζέντας», μίας ανάπτυξης η οποία δεν θα ενθαρρύνει τις δαπάνες, τόνισε ο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου των αξιωματούχων της ΕΚΤ στη Βαρκελώνη.

Όπως πρόσθεσε, το πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων ναι μεν παραμένει ενεργό, αλλά επέμεινε πως εναπόκειται στις κυβερνήσεις να θέσουν υπό έλεγχο τα κόστη χρηματοδότησή τους εφαρμόζοντας διαρθρωτικές αλλαγές.

«Ο μηχανισμός βρίσκεται ακόμη εδώ», τόνισε ο Ντράγκι.

Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε πως το πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων δεν είναι «μήτε άπειρο, μήτε αέναο».

Νωρίτερα, ο Ντράγκι είχε τονίσει πως οι εκάστοτε κρατικές κυβερνήσεις οφείλουν να αντιμετωπίσουν μόνες τους τις «μεγάλες ανισορροπίες», καθώς η κύρια αποστολή της ΕΚΤ είναι να εστιάζεται στη διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας.

Στις χρηματοοικονομικές αγορές καλλιεργείται ο ευσεβής πόθος να αποφασίσει η ΕΚΤ να αναλάβει τα ηνία για την διάσωση της Ευρωζώνης, ιδίως σήμερα που η Ισπανία βρίσκεται κάτω από εξουθενωτική πίεση και η κυβέρνηση της Ολλανδίας βρίσκεται υπό διάλυση.

Από την πλευρά του ο Ντράγκι δεν έκρυψε πως «κυριαρχεί η αβεβαιότητα» για την οικονομία στη ζώνη του ευρώ.