Ο Φρανσουά Ολάντ φαίνεται πως άρχισε προτού εκλεγεί ακόμη να επηρεάζει την ευρωπαϊκή πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης. Ακριβέστερα, άρχισε να επηρεάζει τη λειτουργική φιλοσοφία του γαλλογερμανικού άξονα.
Αυτό προκύπτει από την εσπευσμένη υιοθέτηση από το Βερολίνο πρότασης του προέδρου της Ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι για τη συμπλήρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου με ένα «αλά καρτ» Αναπτυξιακό Σύμφωνο, προσαρμοσμένο δηλαδή στις ανάγκες της κάθε χώρας-μέλους της ευρωζώνης.

«Η Ευρώπη ίσως προσθέσει ένα παράρτημα στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο που θα εγκρίνει, το οποίο θα προβλέπει πολιτικές και δράσεις για την προώθηση της ανάπτυξης από τις κυβερνήσεις», αναφέρει Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος σε δημοσίευμα του Bloomberg την Πέμπτη.

Οι ανταποκριτές του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ράινερ Μπέργκιν και Τόνι Τσούσκα μεταδίδουν από το Βερολίνο ότι «η Ευρωζώνη φαίνεται πως παύει να δίνει έμφαση στη δημοσιονομική εξυγίανση για τη διαχείριση της κρίσης χρέους» και ότι «προσανατολίζεται στην εφαρμογή πολιτικών που θα τονώνουν την ανταγωνιστικότητα παράλληλα με την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών που θα επιταχύνουν την οικονομική διαδικασία».

Ο γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι τα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης θα έχουν αποκρυσταλλωθεί έως τη σύνοδο κορυφής του G20 που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Ιουνίου στο Μεξικό και θα θέτουν χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή τους. Σημειωτέον ότι ο αξιωματούχος μίλησε στους ανταποκριτές του Bloomberg υπό τον όρο ότι δεν θα κατονομαστεί στο ρεπορτάζ επειδή οι συνομιλίες για την προσθήκη παραρτήματος για την ανάπτυξη στο Σύμφωνο Σταθερότητας διεξάγονται ακόμη σε ιδιωτικό επίπεδο και βεβαίως δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Το Bloomberg αναφέρει ότι οι προδιαγραφόμενες αλλαγές στο Σύμφωνο εξαγγέλθηκαν επισήμως χθες από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ο οποίος έκανε λόγο για την ανάγκη μετά το Δημοσιονομικό Σύμφωνο να υιοθετηθεί και ένα «Αναπτυξιακό Σύμφωνο». Και έλαβαν την πολιτική έγκριση για την εφαρμογή τους όταν η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έσπευσε αυθημερόν να υιοθετήσει την ιδέα του ιταλού κεντρικού τραπεζίτη.

«Η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη και για να την πετύχει ο ορθός δρόμος είναι αυτός που ο Μάριο Ντράγκι επισήμανε σήμερα, δηλαδή ανάπτυξη δια μέσου διαρθρωτικών αλλαγών», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ μιλώντας σε διάσκεψη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της οποίας ηγείται.

Ο Ολάντ είχε προλάβει, βεβαίως, κατά την προεκλογική εκστρατεία του να ενστερνιστεί τις δηλώσεις Ντράγκι και να τις ερμηνεύσει ως απόδειξη για την ανάγκη αλλαγών στο Σύμφωνο Σταθερότητας που ο ίδιος πρώτος έχει επισημάνει.

«Οι επισημάνσεις Ντράγκι αποκαλύπτουν το βάθος των ανησυχιών της ΕΚΤ για τις εξαιρετικά αδύναμες αναπτυξιακές προοπτικές που έχει εφέτος η ευρωπαϊκή οικονομία. Πρόκειται για μια συγκεκαλυμμένη αλλά σαφή έκκληση προς τη Γερμανία να βοηθήσει περισσότερο τους ευρωπαίους εταίρους της, μια και τα ελλείμματά της είναι τόσο χαμηλά», δήλωσε στο Bloomberg ο Τζούλιαν Κάλοου, επικεφαλής οικονομολόγος της Barclays Capital στο Λονδίνο.

Πώς θα είναι το Αναπτυξιακό Σύμφωνο
Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, το Αναπτυξιακό Σύμφωνο πιθανότατα θα λάβει τη μορφή παραρτήματος και θα… επισυναφθεί προς έγκριση μαζί με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο που πρόκειται να εγκρίνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η κάθε χώρα-μέλος της ευρωζώνης θα κληθεί να εγκρίνει ένα «πακέτο» δημοσιονομικών και αναπτυξιακών μέτρων που θα είναι διαμορφωμένο ειδικά γι’ αυτήν, θα είναι προσαρμοσμένο δηλαδή στις δικές της ανάγκες.

Ο αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης έσπευσε, πάντως, να διευκρινίσει ότι το ειδικά διαμορφωμένο για την κάθε χώρα Αναπτυξιακό Σύμφωνο δεν θα περιλαμβάνει μέτρα η χρηματοδότηση των οποίων θα επιφέρει διόγκωση των ελλειμμάτων.

Είναι προφανές ότι το Βερολίνο ανεπισήμως και προκαταβολικά (δέκα ημέρες πριν από το δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών) προσπαθεί να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί χαλάρωση της προσπάθειας περιστολής των ελλειμμάτων που καταβάλλουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Προσπαθεί, αλλά δεν είναι διόλου βέβαιο ότι θα το πετύχει, καθώς ακόμη και τις πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας που επιβάλλει πανευρωπαϊκώς το Βερολίνο αρχίζουν να τις πληρώνουν και οι στενοί του εταίροι, όπως είναι οι Ολλανδοί.

Πάντως, ενόψει της εκλογής Ολάντ και του ενδεχομένου ολοκληρωτικής ανατροπής του κρατούντος δημοσιονομικού φονταμενταλισμού, Φραγκφούρτη και Βερολίνο εισηγούνται μια «μέση λύση», που θα απαντά στο αίτημα του Παρισιού για ανάπτυξη χωρίς να θέτει τέρμα στην εποχή της λιτότητας.

Ο ανώνυμος γερμανός αξιωματούχος, άλλωστε, παραδέχθηκε ότι «η γαλλική κυβέρνηση ίσως αρχίσει να προσεγγίζει διαφορετικά το θέμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης έπειτα από τις εκλογές».