Το πλαίσιο που θέτει το Δημοσιονομικού Συμφώνου αίρει κάθε λογικό δισταγμό που θα είχε η Γερμανία κατά της έκδοσης ευρωομολόγων, υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, λέγοντας πως o κοινός δανεισμός θα μπορέσει να καταπολεμήσει τον φαύλο κύκλο της κρίσης χρέους.

Σε συνέντευξή του στους γερμανικούς Financial Times, ο Μπλανσάρ λέει ότι οι Γερμανοί έβλεπαν με δικαιολογημένο σκεπτικισμό την πρόταση για κοινό δανεισμό «όσο δεν υπήρχε το Δημοσιονομικό Σύμφωνο και τα υπόλοιπα μέσα για δημοσιονομική πειθαρχεία».

«Τώρα που έχουμε το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, πρέπει να δεχθεί η Γερμανία να κινηθεί προς την κατεύθυνση των ευρωομολόγων» τονίζει, λέγοντας πως έχουν διατυπωθεί αρκετές λειτουργικές προτάσεις για σταδιακή εφαρμογή μορφών κοινού δανεισμού -και «όχι απαραίτητα τη δημιουργία ενιαίας αγοράς ομολόγων με μία κίνηση».

Το βασικότερο πλεονέκτημα των ευρωομολόγων, αναφέρει ο Μπλανσάρ, είναι πως θα καταπολεμήσει τον φαύλο κύκλο που έχουν περάσει οι χώρες της Ευρωζώνης που βρίσκονται στο επίκεντρο της κρίσης χρέους: Μία χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα, οι αγορές ζητούν ακριβά επιτόκια, και ξεκινά ο κύκλος των πιέσεων.