Η Ανγκελα Μέρκελ θα στηρίξει την υποψηφιότητα Σαρκοζί και στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Ωστόσο υπενθυμίζει τους παραδοσιακούς μεταπολεμικούς δεσμούς συνεργασίας των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Γαλλίας ανεξαρτήτως των προσώπων τα οποία ηγούνται αυτών.

Την αμηχανία του Βερολίνου από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών εξέφρασε εμμέσως ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου. Πάντως, η ίδια η Μέρκελ σε ομιλία της στο Ανόβερο τάχθηκε κατά της πολιτικής αύξησης των ελλειμμάτων για την τόνωση της ανάπτυξης, διαμηνύοντας urbi et orbi ότι εξακολουθεί και ότι θα εξακολουθήσει μέχρι τέλους να φυλά τις Θερμοπύλες της δημοσιονομικής ορθοδοξίας.

«Η καγκελάριος εξακολουθεί να στηρίζει τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στη μάχη που δίνει για να επανεκλεγεί. Αλλά η γερμανική κυβέρνηση είχε πάντοτε ιδιαίτερα στενή και καλή συνεργασία με κάθε Γάλλο πρόεδρο μεταπολεμικώς», δήλωσε το πρωί της Δευτέρας από το Βερολίνο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μέρκελ Γκέοργκ Στράιτερ.

Την ίδια ώρα εγκαινιάζοντας την ετήσια Εμπορική Εκθεση του Αμβούργου, η καγκελάριος Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη δεν έχει τερματιστεί ακόμη και ότι η εφαρμογή μιας πολιτικής αύξησης των χρεών με σκοπό την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και την επιστροφή στην ανάπτυξη δεν αποτελεί λύση.

«Βρισκόμαστε ακόμη εν μέσω της κρίσης χρέους. Η Γερμανία θεωρεί ότι είναι υπεύθυνη για την επίτευξη μιας αξιοπρεπούς οικονομικής προόδου στον κόσμο. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι να εξισορροπήσουμε την ανάγκη να μειώσουμε το γερμανικό χρέος με την ανάγκη να στηρίξουμε την ανάπτυξη», είπε η Μέρκελ προς το ακροατήριό της, στο οποίο παραβρισκόταν και ο κινέζος πρωθυπουργός της Γουέν Τζιαμπάο, καθώς στην εφετινή Εκθεση του Ανόβερου μετέχει και η Κίνα.

«Η Κίνα δεν παύει να επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία την εμπιστοσύνη της προς την Ευρώπη και προς το ευρώ», ανέφερε σε κάποια αποστροφή του λόγου της η Μέρκελ.