Την περίοδο 1990-2007 τα έσοδα της Siemens ΑΕ στην Ελλάδα ανήλθαν στα 7,5 δισ. ευρώ. Ξεχωρίζει η «χρυσή» περίοδος 1998-2004 (ψηφιακοποίηση ΟΤΕ, Ολυμπιακοί Αγώνες), όταν η εταιρεία εισέπραξε 4 δισ. ευρώ. Η μερίδα του λέοντος, περίπου τα 3 δισ. ευρώ, προήλθε από συμβάσεις με τον δημόσιο τομέα.
Υποστηρίζεται ότι ποσό που πλησιάζει τα 300 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκε ως «δώρο» σε δημόσιους λειτουργούς για να εξασφαλιστούν τα παραπάνω 3 δισ. ευρώ. Πολλοί το θεωρούν υπερβολικό, ούτε καν στοιχειοθετημένο, ενώ άλλοι εκτιμούν ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Οπως και να έχει, τα «μαύρα ταμεία» της Siemens ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της νεότερης ελληνικής ιστορίας με εμφανώς πολιτικές προεκτάσεις. Πρόσφατα η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε το σχέδιο συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ της εταιρείας και του Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με το σχέδιο, το Ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από τις αστικές και διοικητικές αξιώσεις και πρόστιμα κατά της Siemens σε σχέση με τις υποθέσεις που αφορούν δραστηριότητες διαφθοράς από την πλευρά της εταιρείας ως το 2007. Τα ζητήματα των διαφορών του ΟΤΕ και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (C4I) θα παραμείνουν ανοικτά στα αστικά δικαστήρια της Γερμανίας και στο διαιτητικό δικαστήριο στο Παρίσι.

Διατήρηση θέσεων εργασίας
Το αντίτιμο για να «καθαρίσει» η εταιρεία το όνομά της είναι 170 εκατ. ευρώ, δέσμευση για τη διατήρηση θέσεων εργασίας στη θυγατρική της στην Ελλάδα και μια υπόσχεση για παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα.
Η εξωδικαστική αυτή συμφωνία ακολουθήθηκε και σε άλλες χώρες της υφηλίου, όπου η Siemens είχε εμπλακεί σε ανάλογες περιπτώσεις διαφθοράς, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο γερμανικός κολοσσός είχε μια έφεση στο «λάδωμα» των μηχανισμών.
Πλήρωσε πρόστιμο 750 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ, 450 εκατ. ευρώ στη Γερμανία και 30 εκατ. ευρώ στη Νιγηρία.
Ειδικότερα η εξωδικαστική συμφωνία με την Ελλάδα προβλέπει τα εξής:
α) Η Siemens ΑΕ παραιτείται από τη διεκδίκηση τιμολογίων 80 εκατ. ευρώ για εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχουν πληρωθεί από το Δημόσιο.
β) Ο όμιλος θα καταβάλει 90 εκατ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια σε τέσσερις τομείς: 1) καταπολέμηση διαφθοράς, 2) χρηματοδότηση για έρευνα και ανάπτυξη σε πανεπιστήμια, 3) κάλυψη 500 υποτροφιών στη Γερμανία και 4) προσφορά ιατρικών μηχανημάτων σε παιδιατρικές κλινικές.
γ) Η Siemens AG θα καταβάλει 100 εκατ. ευρώ στην εδώ θυγατρική της ώστε να αποσοβηθεί το λουκέτο της εταιρείας και να διατηρηθούν οι 650 θέσεις εργασίας.

Ζημιές 60 εκατ. ευρώ
Τα σκάνδαλα τα προκαλούν άνθρωποι αλλά την πληρώνουν οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι. Η Siemens ΑΕ είχε το 2004 τζίρο 900 εκατ. ευρώ και το 2011 έκλεισε με τζίρο μόλις 150 εκατ. ευρώ. Από 1.500 άτομα προσωπικό έχουν μείνει 650. Οι συσσωρευμένες ζημιές ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ και η εταιρεία, σύμφωνα με τον ορκωτό ελεγκτή, αν δεν προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου για να καλύψει τα αρνητικά ίδια κεφάλαια, θα πρέπει να κλείσει.
Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens ΑΕ κ. Π. Ξυνής, ο οποίος έχει αναλάβει καθήκοντα από το 2009, δήλωσε: «Η Siemens λειτουργεί πλέον με διαφάνεια. Αυτό σε συνδυασμό με την τεχνολογική μας υπεροχή σε αρκετους τομείς νομίζω ότι θα επανατοποθετήσει τη Siemens ως έναν αξιόπιστο συνεργάτη στην Ελλάδα. Προς το παρόν μας ενδιαφέρει να σταθεροποιήσουμε την εταιρεία που έχει πληγεί αφού όλη αυτή η αρνητική εικόνα επισκίασε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του ομίλου. Η κεφαλαιακή ένεση των 100 εκατ. ευρώ δίνει σημαντική ανάσα στην εταιρεία και στους 650 εργαζομένους».
Η εταιρεία πλέον μπορεί να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς του Δημοσίου και ήδη διεκδικεί τις επεκτάσεις του μετρό, ενώ μαζί με τη μητρική έχει καταθέσει προσφορά για το έργο που έχει προκηρύξει η ΔΕΗ στην Κοζάνη για τη λειτουργία φωτοβολταϊκού πάρκου.
Η αλήθεια είναι ότι η Siemens AE παίζει το στοίχημα της «βιώσιμης Ελλάδας». Οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρει είναι ακριβά και αφορούν κυρίως υποδομές. Μια χρεοκοπημένη χώρα δεν μπορεί να «σηκώσει» τέτοια projects. Aπό την άλλη πλευρά, τέτοια έργα είναι απαραίτητα για να έλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη και ουσιαστικά η πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα μας αφορά και την ίδια τη θυγατρική του γερμανικού ομίλου.

Χέρι-χέρι με το κράτος από το… 1900
Ο γερμανικός όμιλος έχει εκτενή παρουσία και σε άλλες μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα
Ο όμιλος της Siemens AG συμπληρώνει εφέτος 112 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Η πρώτη αντιπροσώπευση του ομίλου Siemens στην Ελλάδα έγινε το 1900 μέσω της εταιρείας Ζαχαρίου & Σία. Το 1931 ιδρύεται η Ελληνική Τηλεφωνική Εταιρεία και λειτουργεί με κεφάλαια της Siemens. Το 1949 η εταιρεία μεταβιβάζεται στο ελληνικό κράτος και αλλάζει η επωνυμία της σε… ΟΤΕ. Το 1939 ιδρύεται η σημερινή Siemens ΑΕ με την επωνυμία Σήμενς Ελληνική Ηλεκτροτεχνική ΑΕ. Τα τελευταία χρόνια ο όμιλος παγκοσμίως αποχωρεί από το management στις τηλεπικοινωνίες. Ετσι και η εδώ θυγατρική πούλησε σε Αμερικανούς το εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι όχι μόνο το έκλεισαν, αλλά πούλησαν και το οικόπεδο σε τοπικό εργολάβο του real estate. Eπίσης, έπαψε και η λειτουργία του τμήματος πληροφορικής στο οποίο απασχολούνταν 200 άτομα.
Σήμερα η Siemens ΑΕ επικεντρώνεται σε τρεις κυρίως τομείς – βιομηχανία, ενέργεια και Υγεία – και είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες επενδύσεις της μητρικής εταιρείας σε Αλβανία, Κύπρο και Σκόπια. Επίσης, μέσω της θυγατρικής της Κintek δραστηριοποιείται και στα συστήματα ασφαλείας.
Εκτός από τη Siemens AE όμως, στην οποία ελέγχει το 100%, ο γερμανικός όμιλος έχει γενικότερη ισχυρή παρουσία στην Ελλάδα. Μετέχει με 50% στην εταιρεία BSH, που το 1976 απέκτησε την πλειονότητα των μετοχών της ΠΙΤΣΟΣ και η οποία απασχολεί 700 άτομα. Παράλληλα, κατέχει το 40% στη Nokia – Siemens (δίκτυα τηλεπικοινωνιών με 1.000 άτομα προσωπικό), το 100% στην Osram (λαμπτήρες, με 35 εργαζομένους) και το 10% στην ΕΒΙΟΠ-ΤΕΜΠΟ (ηλεκτρολογικό υλικό, με 360 εργαζομένους).
Η Siemens AG (με έδρα το Βερολίνο και το Μόναχο) μετρά 160 χρόνια ζωής στον κλάδο των ηλεκτρονικών και της ηλεκτρικής μηχανολογίας. Τη χρήση του 2011 οι πωλήσεις της Siemens AG ανήλθαν στα 73,5 δισ. ευρώ και τα καθαρά της κέρδη στα 7 δισ. ευρώ. Απασχολεί παγκοσμίως 360.000 εργαζομένους.
Η επένδυση των 60 εκατ. ευρώ
* Στο πλαίσιο της συμφωνίας ο όμιλος υποσχέθηκε (δεν δεσμεύτηκε) για παραγωγική επένδυση 60 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα που θα δημιουργήσει 700 νέες θέσεις εργασίας.
* Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος προτείνοντας τη συγκεκριμένη επένδυση δεν είχε στο μυαλό του τη Siemens AE αλλά την άλλη θυγατρική στην Ελλάδα, την BSH, στην οποία μετέχει με 50%, ενώ το άλλο 50% ανήκει στην Bosch.
* Η εταιρεία διαθέτει παραγωγική μονάδα στου Ρέντη, όπου παράγει κουζίνες, πλυντήρια και ψυγεία με τα σήματα της Pitsos, της Bosch, της Siemens, της Νeff κτλ.
* Η εταιρεία είχε δρομολογήσει μια νέα επένδυση στην Ελλάδα ύψους 60 εκατ. ευρώ που θα δημουργούσε 700 νέες θέσεις εργασίας και η οποία θα είχε εξαγωγικό προσανατολισμό αλλά προς το παρόν
έχει «παγώσει».
* Προφανώς για να προχωρήσει η εξωδικαστική συμφωνία ο όμιλος της Siemens διαβεβαίωσε την ελληνική πλευρά πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ξεμπλοκάρει την επένδυση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ