Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στον τουριστικό τομέα, που αποτελεί βασική προτεραιότητα για την ελληνική οικονομία, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα κ. Χ. Ράιχενμπαχ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και τον Σύνδεσμο των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) την Πέμπτη 19 Απριλίου.

Ο επικεφαλής της Task Force έθεσε τον τουρισμό μεταξύ των τεσσάρων βασικών τομέων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν, προκειμένου να υπάρξει άρση των αντικινήτρων για την ανάπτυξη του τομέα στη χώρα, τις οποίες κατέθεσε με πλήρες υπόμνημα ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ κ. Γ. Τελώνης.

Μεταξύ των θεμάτων που επισημάνθηκαν είναι η ρευστότητα των τουριστικών επιχειρήσεων, η αποδέσμευση κονδυλίων για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος για την Ελλάδα στις διεθνείς τουριστικές αγορές, η ανάγκη ύπαρξης χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα συστατικά στοιχεία του τουριστικού πακέτου για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού, η πλήρης απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων με έμφαση στις οδικές μεταφορές επιβατών (ΚΤΕΛ) και η διευκόλυνση στην έκδοση βίζα Σένγκεν, με την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για ηλεκτρονικές βίζες (electronic database for e-visas).

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μ. Ζορπίδης επισήμανε τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή του, εστιάζοντας στην ανάγκη ρευστότητας και την απλοποίηση διαδικασιών για την επιβίωση του επαγγελματικού κόσμου.