Εννέα ισχυρούς Ομίλους από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Βρετανία, το Ισραήλ, το Κατάρ και την Ελλάδα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη μακροχρόνια εκμετάλλευση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά, συνολικής έκτασης 6.200 στρεμμάτων.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο οικιστικής ανάπλασης αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

Ποιοι είναι οι εννέα μνηστήρες του Ελληνικού

H ελληνική συμμετοχή είναι αυτή της Lamda Development του Ομίλου Λάτση

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Τα Νέα» εκτός από την ελληνική συμμετοχή της Lamda Development του Ομίλου Λάτση οι υπόλοιποι μνηστήρες είναι:
– Βρετανία: London & Regional Properties (L&R).
– Κατάρ: Qatar Investment Authority
– Δεύτερο fund
– ΗΠΑ: Εταιρεία real estate
– Ισπανία: Εταιρεία real estate
-Κύπρος:Εταιρεία κυπριακών συμφερόντων
– Ισραήλ: Gazit Globe
-Elbit Imaging Ltd

Το ιστορικό του διαγωνισμού

Εχει λήξει η καταληκτική προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την α’ φάση του διαγωνισμού από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας το οποίο και ανακοίνωσε τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Κατά τη β’ φάση, όσοι από τους επενδυτές επιλεγούν, θα αποκτήσουν πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία για την έκταση του Ελληνικού και πληροφορίες για τη διαγωνιστική διαδικασία.

Τότε, ξεκινά και η διαγωνιστική διαδικασία αφού θα διαμορφωθούν οι τελικές συμμαχίες μεταξύ των σχημάτων που θα επιλεγούν, προκειμένου να κληθούν να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, μαζί με το business plan τους, και στοιχεία της χρηματοδοτικής τους πρότασης.
Οι υποψήφιοι επενδυτές διεκδικούν το πλειοψηφικό πακέτο τής Ελληνικό ΑΕ, στην οποία και έχει μεταβιβαστεί το ακίνητο επιφάνειας 6,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, το οποίο θα αξιοποιηθεί μέσα από το επιχειρηματικό σχέδιο του οριστικού αναδόχου. Εκτός από το ακίνητο του παλαιού αεροδρομίου η προς εκμετάλλευση έκταση περιλαμβάνει ένα παραθαλάσσιο μέτωπο μήκους 3,5 χιλιομέτρων, μαζί με τις ανεκμετάλλευτες εκτάσεις γης της ευρύτερης περιοχής.
«Για εννέα συμμετοχές από επτά διαφορετικές χώρες εντός και εκτός ΕΕ» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος ενώ ο ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου κ. Κώστας Μητρόπουλος δήλωσε πώς η μεγάλη ανταπόκριση από σημαντικούς επενδυτές με εξειδίκευση σε παρόμοια έργα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της χώρας.