Πορεία σε στενωπό επί πολλά έτη προβλέπουν για την Ελλάδα οι δυο εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δόθηκαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα. Το ΔΝΤ θέτει ως βασικά αρνητικά μεγέθη την ύφεση και την ανεργία. Συγκεκριμένα, για εφέτος θεωρεί ότι η ύφεση θα φτάσει στο 4,7% του ΑΕΠ, ενώ για το 2013 αναμένει μηδενική ανάπτυξη.

Εκείνο όμως που προκαλεί δέος είναι η πρόβλεψη για την ανεργία εφέτος που εκτιμάται στο 19,4%, ποσοστό που δεν προβλέπεται να υποχωρήσει αλλά θα παραμείνει αμετάβλητο και το 2013. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ανέργων (χωρίς τους ημιαπασχολούμενους) σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία δεν θα υποχωρήσει κάτω από το 1.000.000.

Δυσοίωνες είναι όμως οι προβλέψεις και για την εξέλιξη του ελλείμματος και του χρέους. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το χρέος θα υποχωρήσει εφέτος στο 152,3% του ΑΕΠ από 160,8% πέρυσι λόγω του PSI, για να ανέβει ξανά στο 160,9% το 2013 και να αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά τα επόμενα έτη. Το Ταμείο εκτιμά ότι το χρέος θα υποχωρήσει στο 136,8% του ΑΕΠ το 2017.

Οσον αφορά το έλλειμμα, για το οποίο αναμένονται επίσημες προβλέψεις από τη Eurostat τις επόμενες ημέρες, το ΔΝΤ προβλέπει ότι θα υποχωρήσει στο 7,2% του ΑΕΠ εφέτος από 9,2% του ΑΕΠ το 2011, για να φτάσει στο 4,6% του ΑΕΠ το 2013 και να βρεθεί το 2014 κάτω από το ψυχολογικό όριο του 3%, υποχωρώντας στο 2,1% του ΑΕΠ. Για το 2017, το Ταμείο προβλέπει έλλειμμα για την Ελλάδα 1,6% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης αναχωρεί την Παρασκευή για την Ουάσινγκτον. Το σαββατοκύριακο θα συμμετάσχει στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου κυρία Κριστίν Λαγκάρντ. Στο περιθώριο της Συνόδου, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει διαβουλεύσεις με παράγοντες του ΔΝΤ με τους οποίους θα συζητήσει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.