Πέρασαν 36 χρόνια από το 1976, όταν ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας κ. Διαμαντής Μασούτης εγκαινίασε το πρώτο κατάστημα της αλυσίδας στην οδό Κ. Κρυστάλλη στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο σουπερμάρκετ στη Βόρειο Ελλάδα με 235 καταστήματα και απασχολεί περισσότερους από 5.700 εργαζομένους. Καλύπτει γεωγραφικά όλους τους νομούς της Μακεδονίας, της Θράκης, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου, καθώς και τα νησιά Λήμνο και Λέσβο, με 216 σουπερμάρκετ, δύο πράσινα καταστήματα λιανικής και 17 Cash & Carry (χονδρικής). Επίσης, η εταιρεία έχει τρία πρατήρια βενζίνης και ένα συνεδριακό κέντρο.
Στα εκπαιδευτικά προγράμματα που γίνονται για όλους τους εργαζομένους, δίδεται έμφαση στην εμψύχωσή τους, με την παράθεση παραδειγμάτων εξέλιξης εργαζομένων που ξεκίνησαν από χαμηλά (εργάτες αποθήκης, πωλητές, πωλήτριες), ακόμη και ατόμων που πήγαν να κάνουν την πρακτική τους και εξελίχθηκαν σε προϊσταμένους τμημάτων, υποδιευθυντές, διευθυντές, περιφερειακούς διευθυντές, υπεύθυνους αγορών, ακόμη και διευθυντές Πωλήσεων, Προμηθειών και Marketing.
Η εταιρεία είναι πάντα κοντά σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης των εργαζομένων, τόσο σε προβλήματα υγείας των ιδίων όσο και των οικογενειών τους, βοηθώντας ηθικά και υλικά. Η εταιρεία επίσης βοηθάει τους εργαζομένους να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και στον αθλητισμό, καθώς συμμετέχει στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και μπάσκετ που διοργανώνει ο Αθλητικός Σύνδεσμος Εργαζομένων Θεσσαλονίκης (ΑΣΕΘ) με την ομάδα Μασούτης, με πολύ καλά μάλιστα αποτελέσματα και στα δύο αθλήματα.
Η εταιρεία Διαμαντής Μασούτης ΑΕ, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της, έχει αναλάβει πρωτοβουλία και δράση με κοινωνική, φιλανθρωπική αλλά και οικολογική κατεύθυνση: «Αγαπώ & Φροντίζω την Κοινωνία» και «Αγαπώ & Φροντίζω το Περιβάλλον». Η εταιρεία συμβάλλει στην ανακούφιση των κοινωνικά αδύναμων ομάδων με δράσεις όπως η συμμετοχή στα Παντοπωλεία Αγάπης, η «υιοθεσία» του ορφανοτροφείου «Μέλισσα», χορηγία στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο, καλάθια συγκέντρωσης τροφίμων εντός των καταστημάτων, καθώς και χορηγίες πολιτισμού. Μέσα από την εκστρατεία «Αγαπώ & Φροντίζω το Περιβάλλον» πραγματοποιήθηκαν μια σειρά δράσεις, όπως αναδασώσεις και δενδροφυτεύσεις, καθαρισμοί ακτών, χορηγίες σε ιδρύματα όπως ο «Αρκτούρος» και το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Β. Σποράδων, προγράμματα ανακύκλωσης, συνεργασία με την Greenpeace στην προώθηση των λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας και συμμετοχή στο ΣΣΕΔ (Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών).
Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται μετά από πολυετή υπηρεσία στην εταιρεία, δίνοντας το μήνυμα ότι η εταιρεία σέβεται την προσφορά των εργαζομένων της και συνεργάζεται μαζί τους μέχρι τη συνταξιοδότησή τους. Ακόμα είναι χαρακτηριστικό ότι δεν απολύονται εργαζόμενοι, παρά μόνο για πολύ σοβαρές παραβάσεις. Επιπλέον, σε όσους εργαζόμενους κλείνουν 15 χρόνια στην εταιρεία, τους δίνεται ρολόι χειρός ως ενθύμιο της 15ετούς προσφοράς τους, κατά τη γιορτή της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Οι εργαζόμενοι μπορούν να προτείνουν ή να συμμετάσχουν στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν την εργασία τους ή το εργασιακό τους περιβάλλον, ερχόμενοι σε άμεση επαφή με τους προϊσταμένους τους, είτε ύστερα από δική τους πρωτοβουλία ή των προϊσταμένων τους.

Θωμάς Χρήστου,
διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων της εταιρείας Διαμαντής Μασούτης ΑΕ

Οι εργαζόμενοί μας είναι η δύναμή μας
Η συμμετοχή της Διαμαντής Μασούτης ΑΕ στο Best Workplaces 2012 και η κατάκτηση της 4ης θέσης μάς γεμίζουν υπερηφάνεια και ικανοποίηση. Το γεγονός αυτό αποκτά ξεχωριστή σημασία και βαρύτητα αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για μια αμιγώς ελληνική οικογενειακή επιχείρηση που απασχολεί 5.750 εργαζομένους και διαθέτει 235 καταστήματα.
Η διάκριση αυτή της εταιρείας μας έρχεται σε μια πολύ δύσκολη εποχή, με συνεχείς ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Παρ’ όλα αυτά η εμπιστοσύνη και η αφοσίωση των εργαζομένων μας μάς δίνουν ώθηση για μεγαλύτερα βήματα ανάπτυξης και επιτυχίας.
Η προσωπικότητα και το ήθος του ιδρυτή της εταιρείας κ. Διαμαντή Μασούτη δίνουν όραμα και εμπνέουν τους εργαζομένους για ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια, συλλογική δουλειά και επαγγελματισμό, μέσα από τα οποία προέρχεται η ομαδική και ατομική επιτυχία, αφού και ο ίδιος είναι πραγματικό παράδειγμα της επιτυχίας αυτής.
Η συνέπεια στις πληρωμές, η φήμη και η αξιοπιστία της εταιρείας, η προοπτική εξέλιξης, η κατανόηση των προσωπικών αναγκών, είναι προτερήματα που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν στην εταιρεία. Αυτά, σε συνδυασμό με την εταιρική κουλτούρα και εκπαίδευση, καθώς και το πολύ καλό κλίμα το οποίο προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε, με τις έρευνες απόψεων εργαζομένων που διενεργούμε, οδήγησαν στην καταξίωση μέσα από τον διαγωνισμό.
Οι εργαζόμενοί μας είναι η δύναμή μας, είναι οι άνθρωποί μας, αφού είμαστε όλοι μέλη μιας μεγάλης οικογένειας με κοινές αξίες και στόχους. Η επιτυχημένη διάκρισή μας, αποτέλεσμα μιας ακόμη ομαδικής προσπάθειας, μας δυναμώνει και αποτελεί κίνητρο να συνεχίσουμε σταθερά αλλά και ανοδικά. Εκ μέρους της Διοίκησης, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους ανθρώπους μας που αποτελούν κομμάτι αυτής της διάκρισης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ