Την άμεση ανάγκη των ελληνικών τραπεζών για 33 δισ. ευρώ, λόγω των μεγάλων προβλημάτων που τους δημιούργησε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τονίζει η εφημερίδα «Financial Times Deutschland». Πιο συγκεκριμένα η εφημερίδα τονίζει:

«Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έσυρε τις ελληνικές τράπεζες πιο βαθιά στο κόκκινο, καθώς είχαν επενδύσει σημαντικό μέρος των κεφαλαίων τους σε ελληνικά ομόλογα. Μόνον από την αναδιάρθρωση υπολογίζεται ότι η ζημία για τις ελληνικές τράπεζες θα ανέλθει στα 21-23 δις Ευρώ. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν περί τα 25 δις Ευρώ σε δάνεια που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες και τα οποία, εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. »Εάν αυτές οι μαύρες τρύπες δεν κλείσουν, δεν θα μπορέσει να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη. Τόσο απλά είναι τα πράγματα», δηλώνει ο Νικόλαος Γεωργικόπουλος, ειδικός σε θέματα ελληνικών τραπεζών και ερευνητής στο Stern Business School της Νέας Υόρκης.

Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών αποτελεί μέρος του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο έχει εγκριθεί από το ΔΝΤ και την ΕΕ. Οι επενδυτές και οι αγορές αναμένουν το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, το οποίο καλύπτει αναλυτικά τις ανάγκες χρηματοδότησης και την αντιμετώπιση των χρεών. Σύμφωνα με την τρόικα, η ελληνική κυβέρνηση ήταν υποχρεωμένη να καταθέσει το σχέδιο μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Τώρα το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για την 10η Απριλίου, ίσως και για μετά τις ημέρες του ελληνικού Πάσχα.

Η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου έδωσε στις τράπεζες περισσότερο χρόνο για να καταθέσουν τους ισολογισμούς τους. Ο βασικός δείκτης, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, θα βρίσκεται κάτω από το 3%, προβλέπει ο Γεωργικόπουλος. Πριν από την κρίση ο ίδιος δείκτης βρισκόταν στο διεθνώς αποδεκτό επίπεδο του 9%. Η νεοϋορκέζικη εταιρία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Blackrock διερεύνησε, κατόπιν εντολής της ελληνικής κυβέρνησης, τα οικονομικά των τραπεζών, αλλά δεν δημοσιοποίησε ακόμα τα αποτελέσματά της. Αυτή η έρευνα κόστισε στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, 12,7 εκ. Ευρώ, ενώ 31,5 εκ. Ευρώ θα πληρωθούν σε διάφορες τράπεζες και ειδικούς για την παροχή συμβουλών σε σχέση με την αναδιάρθρωση του χρέους. Εξαιτίας του ότι οι Έλληνες απέσυραν το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεών τους –οι εκροές ανήλθαν περίπου στα 5 δις Ευρώ τον μήνα- επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο η κρίση ρευστότητας των τραπεζών. Τον Μάρτιο όμως άλλαξε για πρώτη φορά αυτή η τάση, σύμφωνα τουλάχιστον με στοιχεία των τραπεζών. Επιπλέον, η μεγάλη συγχώνευση της Alpha Bank με την EFG Eurobank, η οποία θα λειτουργούσε σταθεροποιητικά, απέτυχε.

Σε σχέση με τα ακάλυπτα δάνεια των τραπεζών, τουλάχιστον για τα 15 δις Ευρώ υπάρχει μέριμνα, παρ’ όλα αυτά προκύπτει ένα κενό 10 δις Ευρώ. Μαζί με τις εικαζόμενες απώλειες από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών υπολογίζεται ότι θα προκύψει μία ανάγκη κεφαλαιοποίησης ύψους 31-33 δις Ευρώ.

Τις ζημίες θα καλύψει το EFSF από τα 50 δις Ευρώ που έχουν υπολογιστεί στα δύο πακέτα βοήθειας για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Οι συνέπειες για τους μέχρι τώρα μετόχους θα είναι σημαντικές. Αυτή θα είναι η τελευταία πράξη της επιχείρησης διάσωσης, μετά το τέλος της οποίας οι τράπεζες θα είναι και πάλι σε θέση, με την βοήθεια της Ευρώπης, να χορηγούν δάνεια».