Τραύμα στην τουριστική αγορά της Ρόδου και ειδικά στην κρουαζιέρα, επιφέρει η απεργία του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, με την Ενωση Τουριστικών Γραφείων να έχει καταθέσει αγωγή, που εκδικάζεται αύριο, για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική. Ηδη δύο κρουαζιερόπλοια έχουν ακυρώσει προσεγγίσεις τους στο λιμάνι της Ρόδου αυτή την εβδομάδα, τροποποιώντας τα δρομολόγιά τους επειδή δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν οι οργανωμένες εκδρομές και ξεναγήσεις, σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου κ. Κ. Γεωργιάδης.

Ενώ από τις 18 Μαρτίου που ξεκίνησε η απεργία, οι επιβάτες έξι κρουαζιεροπλοίων δεν κατάφεραν να επισκεφθούν αρχαιολογικούς χώρους, μια και απαγορεύεται η επίσκεψη οργανωμένου γκρουπ χωρίς τη συνοδεία ξεναγού. Αντίστοιχα δεν εξυπηρετούνται και όσοι έρχονται αεροπορικώς στο νησί, προσθέτει ο κ. Γεωργιάδης.

Το πρόβλημα όπως επισημαίνει έχει να κάνει με την προσπάθεια του Σωματείου Ξεναγών Δωδεκανήσου για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης για το 2012 με τις ίδιες αμοιβές όπως και τα προηγούμενα έτη. Ωστόσο η σύμβαση της Ρόδου είναι κατά 108% πιο ακριβή από την Πανελλήνια, τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Γραφείων του νησιού. Πρότασή των τελευταίων είναι η νέα σύμβαση να μειωθεί κατά 16%.
Εν τω μεταξύ στις 200.000 ευρώ ζημιά ανέρχονται οι αποζημιώσεις που πρέπει να καταβάλλει στους επιβάτες της η εταιρία Louis Cruises, καθώς είναι η πέμπτη εβδομάδα που το κρουαζιερόπλοιο Louis Crystal αναγκάζεται να ακυρώσει οργανωμένες ξεναγήσεις στην προσέγγισή του στη Ρόδο. Η εταιρία έχει προειδοποιήσει ότι θα βγάλει το νησί από το δρομολόγιά του, αν συνεχιστεί η απεργία, επισημαίνοντας παράλληλα την προσπάθεια που καταβάλλεται για να καλυφθεί η υστέρηση που υπάρχει στις κρατήσεις της κρουαζιέρας ειδικά από την αγορά των ΗΠΑ και του Καναδά, που καλύπτει το 60% των πελατών της.