Την ανάγκη να αυξήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τους πόρους, ώστε να δημιουργήσει ένα ισχυρότερο τείχος προστασίας της παγκόσμιας οικονομίας εξέφρασε σήμερα στην Ουάσιγκτον η Κριστίν Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν είναι δίκαιο να συμμετάσχουν στην αύξηση των διαθεσίμων οι ΗΠΑ, που είναι ούτως ή άλλως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του Ταμείου. Επίσης η Λαγκάρντ είπε ότι δεν υπάρχει «πολιτική πρόθεση» διάλυσης της ζώνης του ευρώ και τάχθηκε κατά της λιτότητας στις ΗΠΑ.

«Τώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τη δύναμη πυρός που διαθέτουν για να αντιμετωπίσουν την κρίση πάνω από το συμβολικό επίπεδο του 1 τρισ. δολαρίων, ήρθε η ώρα να αυξήσει και το ΔΝΤ τη δική του δύναμη πυρός», είπε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ. Τα διαθέσιμα του ΔΝΤ, με τα οποία μπορεί να στηρίξει δανειοδοτικά προγράμματα, ανέρχονται σήμερα στα 367 δισ. δολάρια.

Η γαλλίδα επικεφαλής του Ταμείου έχει ξεκινήσει από τότε που τοποθετήθηκε στην ηγεσία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού, εδώ και ένα εξάμηνο δηλαδή, τις προσπάθειες να εξεύρει πρόσθετα κονδύλια 500 δισ. δολ. που θα αυξήσουν τη δανειοδοτική του δυνατότητα. Δεν βρήκε, ωστόσο, ανταπόκριση στην προσπάθειά της αυτή από τις χώρες-μέλη του Ταμείου.

Στην ομιλία της την Τρίτη στην ετήσια διάσκεψη για την οικονομία που διοργάνωσε το πρακτορείο Associated Press, η Λαγκάρντ επισήμανε τη μεγάλη οικονομική έκθεση που έχουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο και προειδοποίησε για τις επιπτώσεις που θα είχε για την αμερικανική οικονομία ενδεχόμενη οικονομική επιδείνωση στην Ευρώπη. «Αν η ευρωπαϊκή οικονομία καταρρεύσει, η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και η διαδικασία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ θα ανασταλούν», είπε χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ.

Όπως διευκρίνισε η ίδια, ξένες τράπεζες διαθέτουν ομόλογα και άλλα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 5,5 τρισ. δολαρίων, ενώ οι αμερικανικές τράπεζες κατέχουν περιουσιακά στοιχεία ξένων χωρών συνολικής αξίας 2,5 τρισ. δολαρίων. Πρόσθεσε επίσης ότι περίπου το ένα πέμπτο των αμερικανικών εξαγωγών διοχετεύονται στις αγορές της Ευρώπης.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η Λαγκάρντ, ενώ καλωσόρισε την απόφαση που έλαβε το περασμένο Σάββατο η ΕΕ να αυξήσει κατά 500 δισ. ευρώ τη δύναμη πυρός που διαθέτει κατά της κρίσης, πρόσθεσε ότι δεν διαπιστώνει κάποια πολιτική πρόθεση για διάλυση της ευρωζώνης των 17 κρατών-μελών.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης η τοποθέτηση της επικεφαλής του ΔΝΤ κατά της λιτότητας, σε ό,τι αφορά όμως τις ΗΠΑ και όχι τις ευρωπαϊκές χώρες. «Οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν χαμηλό κόστος δανεισμού, δεν πρέπει να βιαστούν να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους», είπε χαρακτηριστικά. Και συνέστησε στην κυβέρνηση Ομπάμα να υιοθετήσει «επιθετικά μέτρα» για την ελάφρυνση των δανειακών βαρών των νοικοκυριών, που εμποδίζουν την αμερικανική οικονομία να ανακάμψει.