Συναγερμός σε όλη την κυβέρνηση προκειμένου οι υπουργοί να κινητοποιήσουν την κρατική μηχανή σήμανε ο υπουργός Οικονομικών κ. Φιλ. Σαχινίδης προκειμένου στο διάστημα που ξεκινά τη Μεγάλη Εβδομάδα και μέχρι τα μέσα Μαΐου οπότε αναμένεται να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός του κράτους.
Ο κ. Σαχινίδης, αν και θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα έχει από την άλλη εβδομάδα «υπηρεσιακό χαρακτήρα», ανησυχεί καθώς η βαθιά ύφεση πλήττει τα έσοδα του κράτους και ειδικά των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ παρατηρεί σε όλες τις υπηρεσίες μία διάθεση χαλάρωσης ενόψει των εκλογών.
Τυχόν όμως αποκλίσεις από το σφιχτό πρόγραμμα που έχει θέσει η Τρόικα θα οδηγήσουν αυτόματα στην ανάγκη λήψης ισοδύναμων μέτρων ώστε να κλείσουν οι τρύπες που θα δημιουργηθούν αμέσως μετά τις εκλογές.
Η ανησυχία ξεκίνησε ήδη από το Μάρτιο που η οριακή αύξηση κατά 3,3% των εσόδων θεωρείται εν μέρει συγκυριακή καθώς οφείλεται στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και όχι σε έσοδα της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας.

Η αύξηση σε απόλυτους αριθμούς σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών είναι περίπου 114 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, το Μάρτιο στα έσοδα του προϋπολογισμού εισέρευσαν 407 εκατ. ευρώ γεγονός που οδήγησε σε αύξηση εσόδων των εφοριών τον περασμένο μήνα κατά 20,4% και 2% στα έσοδα από ΦΠΑ υπερκαλύπτοντας την απώλεια εσόδων 328 εκατ. ευρώ που σημειώθηκε στα τελωνεία εξαιτίας της πτώσης της κατανάλωσης.
Το ανησυχητικό όμως είναι ότι τα έσοδα αυξάνονται με διάφορες ρυθμίσεις και όχι λόγω της πραγματικής οικονομίας η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στο ναδίρ.
Με βάση τα προσωρινά στοιχεία, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν το Μάρτιο του 2012 στα 3,522 δισ. ευρώ το Μάρτιο έναντι 3,408 δισ. ευρώ που ήταν τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Οι εφορίες άντλησαν τα περισσότερα από τα έσοδα (2,325 δισ ευρώ τον περασμένο μήνα έναντι 1,931 δισ ευρώ το Μάρτιο του 2011).
Η μικρή αύξηση κατά 2% των εσόδων από ΦΠΑ αποδίδεται στον ίδιο παράγοντα τα άλλωστε (διαμορφώθηκαν σε 654 εκατ. ευρώ από 641 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό μήνα).Στον αντίποδα, η πτώση των εσόδων στα Τελωνεία κατά 27% ή 328 εκατ. ευρώ ( από τα 1,183 δις ευρώ σε 855 εκατ. ευρώ) αποδίδεται στην μείωση της κατανάλωσης καυσίμων λόγω ύφεσης και ακρίβειας.