Ανοιχτό το ενδεχόμενο η τρόικα να ζητήσει νέα μέτρα το Μάιο για τον φετινό προϋπολογισμό αφήνουν πηγές το υπουργείου Οικονομικών, εφόσον υπάρξουν αποκλίσεις κατά την εκτέλεση του (συμπληρωματικού) προϋπολογισμού του 2012.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οποιαδήποτε απόκλιση στο σκέλος των εσόδων θα αντιμετωπίζεται με «αποτελεσματικότερη διαχείριση», δηλαδή με περικοπές στο σκέλος των δαπανών.

Για το PSI ανέφεραν ότι υπάρχουν σε εκκρεμότητα ομόλογα 6,4 δισ. ευρώ που υπάγονται σε ξένο δίκαιο προσθέτοντας ότι οι κάτοχοί τους δεν πρόκειται έχουν στη διάθεση τους καλύτερη προσφορά από αυτή που ισχύει.

Το υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει τη Μεγάλη Εμβδομάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και σκοπό την έκδοση Πράξης του υπουργικού Συμβουλίου μετά από εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών προγραμματίζεται ότι θα εκδοθούν ομόλογα ειδικού τύπου από το EFSF η διάρκεια των οποίων δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο τρόπος αποπληρωμής των χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες που φτάνουν τα 6 δισ. ευρώ θα συζητηθεί με την τρόικα αμέσως μετά τις εκλογές, με επικρατέστερη εκδοχή την αποπληρωμή των χρεών με μετρητά και όχι με ομόλογα.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε τη Δευτέρα φόβο και ανησυχία για το ενδεχόμενο να ατονήσει η ομαλή υλοποίηση του προϋπολογισμού λόγω των βουλευτικών εκλογών, τις οποίες ο ίδιος προσδιόρισε για την 6η Μαΐου. Πρόσθεσε ότι έχει ήδη ζητηθεί τόσο από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, όσο και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να μην ατονήσουν οι έλεγχοι.

Μενού επιλογών

Το νέο κλιμάκιο της τρόικας θα εξετάσει εκ νέου την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά τα μέσα Μαΐου και τον Ιούνιο αναμένεται ότι θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα 5,5% του ΑΕΠ από το σκέλος των δαπανών που θα ενταχθούν στο τέλος του ίδιου μήνα στο νεο Μεσοπρόθεσμο (2013-2016).

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το α´ σκέλος της μελέτης του ΚΕΠΕ, σε συνεργασία με το κλιμάκιο του ΔΝΤ και την Ομάδα Δράσης της Κομισιόν που θα περιλαμβάνει καταγραφή των δαπανών.

Με το δεύτερο σκέλος, το οποίο θα περιέχει και προτάσεις για περικοπή δαπανών θα ασχοληθεί η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει τις τελικές αποφάσεις από ένα «μενού επιλογών» μετά από διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Για τα ασφαλιστικά ταμεία, παράγοντας του οικονομικού επιτελείου ανέφερε ότι υπάρχει πολύ στενή συνεργασία υπουργείου Οικονομικών και υπουργείου Εργασίας, για να αντιμετωπισθούν οι ανάγκες των ταμείων, τις οποίες απέδωσε στην απώλεια ασφαλιστικών εισφορών λόγω μείωσης των μισθών και αύξησης της ανεργίας.