Στα θετικά στοιχεία της συντεταγμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, παρουσιάζοντας στις Βρυξέλλες την ετήσια έκθεση του οργανισμού για την Ευρωζώνη. Ο κ. Γκουρία επέμεινε στην ανάγκη, η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και τόνισε ότι η λιτότητα δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά απαραίτητο εργαλείο για την επιστροφή στην ανάκαμψη.

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, ορισμένες βασικές προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία το προσεχές διάστημα.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση της αγοράς αγαθών, ζητείται η μείωση των εμποδίων στον ανταγωνισμό και η ενίσχυση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην οικονομική δραστηριότητα.

Για την αγορά εργασίας απευθύνονται συστάσεις για μείωση του κόστους εργασίας, ενώ υπογραμμίζεται η ανάγκη μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ζητείται να δοθούν φορολογικά κίνητρα για την παράταση του χρόνου εργασίας των ηλικιωμένων εργαζομένων και υπογραμμίζεται η ανάγκη μείωσης της φορολογίας επί της εργασίας, καθώς και η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ο κίνδυνος βαθιάς ύφεσης δεν έχει εκλείψει
H ΕΚΤ θα πρέπει να είναι έτοιμη να υιοθετήσει νέα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, σημειώνει σήμερα στην έκθεσή του ο Οργανισμός αντικατοπτρίζοντας εν πολλοίς τις ανησυχίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών εκτός Ευρώπης για πιθανή επέκταση της κρίσης.

Ο ΟΟΣΑ συστήνει στους επικεφαλής της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης να εξετάσουν νέα μείωση του βασικού επιτοκίου αλλά και επέκταση της παροχής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα των 17 χωρών της ζώνης του ευρώ.
«Αν ενταθεί εκ νέου η κρίση θα χρειαστεί πιθανότατα να διευρυνθούν τα μέτρα σταθεροποίησης των τιμών και στήριξης του μηχανισμού νομισματικής ροής» σημειώνει ο διεθνής οργανισμός.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει ήδη προχωρήσει στην παροχή δανεισμού ύψους ενός τρισ. ευρώ τριετούς διάρκειας σε δύο φάσεις, τον περασμένο μήνα και τον Δεκέμβριο του 2011. Επιπλέον ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 1%.

Ωστόσο η Φρανκφούρτη εμφανίζεται διστακτική στη λήψη νέων μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση ενώ η ιδέα της έκδοσης κοινού ομολόγου με την εγγύηση των 17 χωρών της ευρωζώνης μοιάζει ακόμα πολύ «ανατρεπτική».

Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει από την πλευρά του ότι «οι κίνδυνοι που μπορούν να πλήξουν εκ νέου την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις» δεν έχουν εκλείψει για την ευρωπαϊκή οικονομία ενώ προειδοποιεί ότι η έλλειψη μέτρων αντιμετώπισης αυτού του ρίσκου «θα άνοιγε το δρόμο σε μια οξεία ύφεση».
Πάντως ο Οργανισμός αποφεύγει αναφορές -έστω και έμμεσες- σε μέτρα ενοχλητικά όπως το ευρωομόλογο.