Αισιοδοξία επικρατεί στο μέτωπο τουρισμού σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, καθώς θετικό είναι το κλίμα στη διεθνή έκθεση ΜΙΤΤ που πραγματοποιείται στη Μόσχα από τις 21 έως τις 24 Μαρτίου, με τις προκρατήσεις να είναι ενισχυμένες έως 25% με διακυμάνσεις ανά περιοχές. Η αύξηση από τη Ρωσία αναμένεται να αγγίξει ποσοστό 20% έως 30% εάν δεν υπάρξει πρόβλημα με τις βίζες, σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Α. Ανδρεάδης, ενώ με βάση τα τελευταία στοιχεία από την έκθεση, ο αριθμός των θεωρήσεων εισόδου που έχουν εκδοθεί, καταγράφει αύξηση 19%. Με την αύξηση που αναμένεται, εκτιμάται ότι ο αριθμός των Ρώσων στη χώρα θα ξεπεράσει εφέτος τις 900.000, καθώς το 2011 ήρθαν στην Ελλάδα περίπου 739.000 Ρώσοι. Ειδικότερα για τη Χαλκιδική, οι προκρατήσεις παρουσιάζουν άνοδο 5% – 10% σε σχέση με την περσινή χρονιά, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής κ. Γ. Τάσιος.

Εν τω μεταξύ τη μέγιστη δυνατή διευκόλυνση προς τους υπηκόους τρίτων χωρών που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα, μέσω της παροχής ταχύτατων, αποτελεσματικών και φιλικών διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων (βίζα), ζητεί με σχετική εγκύκλιο από όλες τις ελληνικές διπλωματικές και προξενικές Αρχές, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Σ. Δήμας, με στόχο τη δυναμική προώθηση του ελληνικού τουρισμού. Στην εγκύκλιο γίνεται αναφορά στις διαδικασίες χορήγησης θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων, διάρκειας από έξι μήνες έως πέντε έτη, την ολοκλήρωση της εξέτασης αιτημάτων για τη χορήγηση θεωρήσεων, που δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 48 ώρες, καθώς και την αξιοποίηση δυνατοτήτων συνεργασίας με εξωτερικούς παρόχους.

Την ίδια ώρα ο κ. Ανδρεάδης σημειώνει ότι ο ΣΕΤΕ έχει διαθέσει τα αναγκαία χρήματα για να γίνουν οι απαραίτητες επαναπροσλήψεις σε προξενεία που χρειάζονται ενίσχυση σε προσωπικό όπως της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και της Λιβύης, το κόστος των οποίων υπολογίζεται στις 100.000 ευρώ. Από πλευράς του ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι θα εξετάσει τη διαδικασία. Ωστόσο ο Σύνδεσμος θέτει το ζήτημα του επαναπροσδιορισμού της θέσης και των όρων με τους οποίους η Ελλάδα βρίσκεται στη συνθήκη Σένγκεν. Θέση του ΣΕΤΕ είναι η χώρα να παραμείνει στη συνθήκη, όμως υπογραμμίζεται ότι μια από τις βασικές παραμέτρους της, η προστασία των συνόρων και ο περιορισμός της λαθρομετανάστευσης έχει αποτύχει, ενώ η χώρα χάνει 2-3 εκατ. επισκέπτες ετησίως, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποφέρουν έσοδα δύο δις ευρώ. Στον αντίποδα ανταγωνιστικοί προορισμοί, όπως η Κύπρος και η Τουρκία με διμερείς συμφωνίες έχουν πολλαπλασιάσει τον εισερχόμενο τουρισμό από τη Ρωσία, την Ουκρανία και την Κίνα.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) χαιρετίζει τις προθέσεις του υπουργού Εξωτερικών τονίζοντας ότι η αύξηση της τουριστικής κίνησης από τις «νέες» αγορές αποτελεί μονόδρομο για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα. Ωστόσο σημειώνει ότι η τήρηση της «πεπατημένης», ακόμα και με ταχύτερους ρυθμούς, δεν επιλύει τα προβλήματα και προτείνει όταν διακινούνται οργανωμένες ομάδες τουριστών, τα τουριστικά γραφεία να αναλάβουν τις ευθύνες.

Στο μέτωπο της λαθρομετανάστευσης και της επιβάρυνσης που έχει προκαλέσει στην Αθήνα και τη γκετοποίηση του κέντρου της, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος ΞΕΕ) χαιρετίζει τις εξαγγελίες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, αναφορικά με τις προθέσεις του υπουργείου για τη δημιουργία Κέντρων Υποδοχής και την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, των διαφόρων μορφών παραοικονομίας και την αντιμετώπιση της ανασφάλειας των πολιτών.