Τι θα περίμενε κανείς από μια αμερικανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που ό,τι «γκατζετάκι» παράγει «πουλιέται σαν τρελό» και που έχει συσσωρεύσει κεφάλαια ανάλογα ενός… ελληνικού «κουρέματος»; Να προχωρήσει σε αγορά ιδίων μετοχών και να ανταμείψει τους μετόχους της. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Apple, η οποία έχει συσσωρεύσει κεφάλαια 100 δισ. δολαρίων. Ε, ίσως να περίμενε κανείς να ανακοινώσει και μια γενναία χορηγία για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Αλλά η Apple έχει ακόμη το δικό της πένθος και ο νέος διευθύνων σύμβουλος λέγεται πως συζητά κάτι τέτοιο με τους επιτελείς του.

Λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του νέου iPad – που κι αυτό αναμένεται να γίνει ανάρπαστο παγκοσμίως – οι διάδοχοι του πρόωρα χαμένου Στιβ Τζομπς αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια σημαντική αλλαγή φιλοσοφίας σε ό,τι αφορά τη «διακυβέρνηση» της Apple. Ανακοίνωσαν ότι θα καταβάλουν μέρισμα 2,65 δολαρίων ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας το τρίμηνο που ξεκινά τον προσεχή Ιούλιο. Επίσης ενέκριναν τη δαπάνη 10 δισ. δολαρίων για την αγορά ιδίων μετοχών της εταιρείας.

Η διανομή μερίσματος ήταν μια πρακτική την οποία ουδέποτε εφάρμοσε ο ιδρυτής της εταιρείας, που πέθανε σε ηλικία 56 ετών τον περασμένο Οκτώβριο. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Τίμοθι Κουκ, είχε αποκαλύψει ότι συζητούσε με το διοικητικό συμβούλιο της Apple την ανάπτυξη ενός σχεδίου αξιοποίησης των τεράστιων αποθεματικών της εταιρείας, που φθάνουν τα 100 δισ. δολάρια.

Αλλωστε, ενώ διέθετε τόσο ρευστό, οι τόκοι και εν γένει οι αποδόσεις των 100 δισ. δολαρίων δεν έφθαναν το 1%. Γεγονός που αποτελούσε εδώ και καιρό αφορμή για γκρίνια μεταξύ των μετόχων. Σημειωτέον ότι η τιμή της μετοχής της Apple έχει εκτιναχθεί σε ύψη που οι ειδικοί κρίνουν υπερβολικά. Τη Δευτέρα έπειτα από την ανακοίνωση της εταιρείας στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street ενισχυόταν κατά 1% και είχε φθάσει στα 591,04 δολάρια.

Εξυπακούεται ότι παρά τη διανομή μερίσματος και την αγορά ιδίων μετοχών, οι ποσότητες ρευστού που θα μείνουν στην Apple θα είναι επίσης τεράστιες. Ο Κουκ και το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, όμως, λέγεται ότι συζητούν και το ενδεχόμενο να δρομολογήσουν και κάποια εξαγορά από την Apple.