Το Διοικητικό Συμβούλιο του Διενούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε την Πέμπτη το νέο τετραετές πρόγραμμα των 28 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα το οποίο υπάγεται στην κατηγορία της Διευρυμένης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (EFF).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΝΤ η έγκριση του νέου προγράμματος επιτρέπει την άμεση εκταμίευση της πρώτης δόσης των 1,65 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Το νέο πρόγραμμα προβλέπει 17 δόσεις των 1,65 δισ. ευρώ για κάθε τρίμηνο ως και το 2015. Το Διοικητικό Συμβούλιο ακύρωσε πάράλληλα το τριετές πρόσγραμμα του πρώτου μνημονίου που υπογράφηκε το Μάιο του 2010.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, η κυρία Λαγκάρντ ενημέρωσε το Eurogroup της Περασμένης Δευτέρας ότι «αναμένεται να προστεθούν και άλλα 8,2 δισ. ευρώ προερχόμενα από το ΔΝΤ» και τα οποία θα είναι διαθέσιμα για το 2015 «πέραν δηλαδή της περιόδου του προγράμματος». Αυτό σημαίνει ότι πρόγραμμα του ΔΝΤ θα είναι τετραετές, και ότι πέραν των 12 τριμηνιαίων δόσεων των 1,65 δισ. ευρώ για την τριετία 2012-2014 (σύνολο 19,8 δισ. ευρώ) θα περιλαμβάνει και τέσσερις δόσεις των 1,65 δισ. ευρώ για το 2015, συν μια επιπλέον, 17η δόση, των 1,65 δισ. ευρώ με την οποία συμπληρώνεται το πακέτο των 28 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές του Ταμείου ο κ. Τόμσεν αναφέρεται στην έκθεση του σε σειρά «κινδύνων» που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το νέο πρόγραμμα και αφορούν κυρίως το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση.

Από την άλλη πλευρά, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν το Ταμείο παραπέμπει σε διαβεβαιώσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι θα στηρίξει την Ελλάδα στην περίπτωση που θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό ως το 2015. Η έκθεση δίνει, τέλος, μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και δεν αναφέρεται σε νέες αυξήσεις φορολογικών συντελεστών.