O οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε ότι θεωρεί πως «η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει», ως αποτέλεσμα της ανταλλαγής ομολόγων ύψους 177 δισ. ευρώ, διατηρώντας την κατώτατη αξιολόγηση C της κλίμακας που χρησιμοποιεί.
Ο οίκος, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι περιμένει τις επόμενες εβδομάδες αντίστοιχες προσφορές για τα ομόλογα σε ξένο δίκαιο, καθώς και για τους κατόχους χρέους κρατικών εταιριών με εγγύηση Δημοσίου.
Για τους κατόχους ομολόγων που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο και μετά την ενεργοποίηση των CACs, σημειώνει ότι οι όροι της ανταλλαγής οδηγούν σε ζημιά για τους επενδυτές τουλάχιστον 70% στην καθαρή παρούσα αξία του υπάρχοντος χρέους.

Σύμφωνα με τον οίκο, αυτή η ανταλλαγή κατέστη «υποχρεωτική» και για αυτό αποτελεί χρεοκοπία.

Αγωγή από γερμανούς μικροεπενδυτές

Αγωγή εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης ετοιμάζουν οι γερμανοί μικροεπενδυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι η ενεργοποίηση της υποχρεωτικής ρήτρας συλλογικής δράσης δεν συνάδει με το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία, το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου για την Προστασία των Επενδυτών Κεφαλαίου Ντάνιελ Μπάουερ εξηγεί ότι θα ληφθούν νομικά μέτρα με στόχο τουλάχιστον οι μικροεπενδυτές να λάβουν το 100% των απαιτήσεών τους.

«Υπάρχουν παραδείγματα σε άλλες χώρες που έχουν δείξει ότι κυρίως τα hedge funds κέρδισαν στα δικαστήρια» σημειώνει.

Επισημαίνει ακόμα ότι από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πλήττονται κυρίως οι μικροεπενδυτές με βραχυπρόθεσμα ομόλογα, καθώς, όπως λέει, πρέπει να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με ομόλογα διάρκειας έως και 30 ετών, αλλά για πολλούς από αυτούς, λόγω ηλικίας, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα.

Ο κ. Μπάουερ τονίζει ακόμη ότι στην Ελλάδα συζητείται η προνομιακή μεταχείριση των μικροεπενδυτών και δηλώνει ότι ακόμη και στην περίπτωση χρεοκοπίας ενός κράτους, δεν πρέπει να παραβιάζονται οι αρχές της νομιμότητας.