Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι οι έξι μεγαλύτερες τράπεζες αποδέχτηκαν επί της ουσίας τους όρους του PSI. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών ενημέρωσαν τον υπουργό κ. Ευάγγελο Βενιζέλο ότι θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

«Οι διοικήσεις των έξι μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών επισκέφθηκαν σήμερα στις 19:30 τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και τον ενημέρωσαν ότι είτε αποφάσισαν ήδη, είτε θα εισηγηθούν αύριο και μεθαύριο στα διοικητικά συμβούλιά τους την πλήρη εθελοντική αποδοχή της προσφοράς του ελληνικού Δημοσίου» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Εντωμεταξύ, στο «κόκκινο» εξακολουθεί να βρίσκεται η αγωνία για τα αποτελέσματα του PSI, λίγες ώρες πριν την εκπνοή της περιόδου αποδοχής των όρων της πρόσκλησης που έχει απευθύνει το ελληνικό δημόσιο στους πιστωτές της για την ανταλλαγή των ομολόγων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκιά τους.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ένα ποσοστό συμμετοχής στο «κούρεμα» της τάξης του 75% – 80%, οι οποίες εάν επαληθευτούν θα οδηγήσουν στην ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs), με στόχο την αύξηση του ποσοστού αυτού στο 90%.

Ωστόσο, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι δεν είναι δυνατή η διατύπωση ασφαλών προβλέψεων για όσο διάστημα βρίσκεται σε υλοποίηση η όλη διαδικασία, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι και το «κλείσιμο» της σχετικής προθεσμίας το βράδυ της Πέμπτης.

Ένα ακόμη θέμα που έχει αναδυθεί σχετίζεται με το ομόλογο ονομαστικής αξίας 14,5 δισ. ευρώ που λήγει αυτόν το μήνα, μέρος του οποίου έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο τίτλος αυτός θα πρέπει να αποπληρωθεί στο 100% στην Ευρωτράπεζα, η οποία θα επιστρέψει τα κέρδη της για τη χρηματοδότηση του ελληνικού πακέτου στήριξης σε δεύτερη φάση. Τίθεται λοιπόν ένα σοβαρό ταμειακό ζήτημα, για το οποίο θα πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν φήμες ότι το ελληνικό δημόσιο θα δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής αίτησης συμμετοχής στο PSI με στόχο να αυξήσει το τελικό ποσοστό αποδοχής της πρότασης.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του στο Reuters ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου διέψευσε τη σχετική φημολογία.

Σύμφωνα με νεότερο τηλεγράφημα του Reuters, όλες οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 40 δισ. ευρώ.

«Περιμένω ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στο PSI. Έχουμε περίπου 40 δισ. ευρώ κρατικών ομολόγων», είπε κορυφαίος Έλληνας τραπεζίτης στο πρακτορείο.

Άλλες τρεις τραπεζικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι το σύνολο των εγχωρίων χρηματοπιστωτικών συστημάτων θα ανταλλάξουν τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν.

Είναι προς το συμφέρον όλων των κατόχων ομολόγων να μπουν στο PSI, δήλωσε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

Σε ό, τι δε αφορά τους μικροεπενδυτές ο εκπρόσωπος επανέλαβε είπε ότι «αυτή τη στιγμή πρέπει για νομικούς λόγους να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο όλα τα ομόλογα. Μετά θα γίνει μια προσπάθεια για όσους είχαν βάλει τις αποταμιεύσεις τους. Αλλά αφήστε να ολοκληρωθεί το PSI, μην ανοίγουμε θέματα που είναι πρόωρα».


Ποιοι έχουν αποδεχθεί την πρόταση

Τη Δευτέρα 12 μέλη του IIF αποδέχθηκαν την πρόταση του ελληνικού δημοσίου για το PSI, συμπεριλαμβανομένων της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Eurobank EFG, ενώ ανάλογη απόφαση συμμετοχής στο «κούρεμα» έλαβε και το χθεσινοβραδινό διοικητικό συμβούλιο της ΑΤΕΒank.

Επιπλοκή φαίνεται να υπάρχει με την αποδοχή του «κουρέματος» από ορισμένα ασφαλιστικά ταμεία, οι διοικήσεις των οποίων καθυστερούν τη λήψη των σχετικών αποφάσεων, με την κυβέρνηση να πιέζει για να κλείσει το θέμα σύντομα.

Συνολικά οι ελληνικοί φορείς έχουν στην κατοχή του το 35% του χρέους που θα αναδιαρθρωθεί, το οποίο αντιστοιχεί σε τίτλους ονομαστικής αξίας 68 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 45 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και τα υπόλοιπα σε ασφαλιστικούς φορείς.

Από τα υπόλοιπα 177 δισ. ευρώ, η πλειονότητα, περί τα 148 δισ. ευρώ, μπορεί να «κουρευτεί» με την ενεργοποίηση των CACs, ενώ για τα 29 δισ. ευρώ που υπόκεινται σε άλλα δίκαια πέραν του ελληνικού, θα χρειαστούν επιπλέον διαδικασίες.

Μήνυμα IIF στους ομολογιούχους

Για τις σοβαρές και εξαιρετικά έντονες επιπτώσεις μίας πιθανής ανεξέλεγκτης ελληνικής χρεοκοπίας στην παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) σε εμπιστευτικό του έγγραφο που διέρρευσε στην αγορά, την ώρα που κορυφώνεται η διαδικασία για το «κούρεμα».

«Οι ζημιές είναι δύσκολο να υπολογιστούν με οποιοδήποτε βαθμός ακρίβειας, αλλά δύσκολα δεν θα ξεπερνούσαν το ένα τρισ. ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο, γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters.

To έγγραφο υποστηρίζει πως ελληνικό χρεοστάσιο θα οδηγούσε πιθανότατα στην ανάγκη εξωτερικής στήριξης προς την Ιταλία και την Ισπανία για την ανάσχεση του κινδύνου διάχυσης.

Οι επιπτώσεις θα ήταν σημαντικές και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, που θα χρειάζονταν ένα «τείχος» σχεδόν 380 δισ. ευρώ για τα επόμενα πέντε χρόνια, αναφέρει το κείμενο.

Η ζημιά θα ήταν τεράστια και για την ΕΚΤ καθώς, υποστηρίζει το έγγραφο, η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας ξεπερνά το 200% της κεφαλαιακής της βάσης ενώ θα εγείρονταν και υψηλότερες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του ιδιωτικού τραπεζικού τομέα.

Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 18ης Φεβρουαρίου και διαβάθμιση «εμπιστευτικό».