από metereologos.gr
Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018
 
 

«Zeit»: Οι Βρυξέλλες εμποδίζουν τη φορολόγηση Ελλήνων φοροφυγάδων στην Ελβετία

Η γερμανική εφημερίδα τονίζει ότι οι λογαριασμοί πρέπει να σπάσουν για το συμφέρον της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρώπης
«Zeit»: Οι Βρυξέλλες εμποδίζουν τη φορολόγηση Ελλήνων φοροφυγάδων στην Ελβετία
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Βερολίνo 

Με αφορμή την πρόσφατη υπόθεση Λαυρεντιάδη στην Ελλάδα, το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι «οι Έλληνες δεν εκτιμούν την Ελβετία μόνο για τα βουνά, αλλά λόγω των ασφαλών και ανώνυμων τραπεζικών θυρίδων. Ωστόσο οι υποτιθέμενοι ασφαλείς λογαριασμοί των ελβετικών τραπεζών θα πρέπει τώρα να σπάσουν – για το συμφέρον της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία επιδιώκει να εισπράξει φόρους, αλλά και της Ευρώπης». Στο γεγονός της μεταφοράς χρημάτων των πλούσιων Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες αναφέρθηκε προ ημερών και ο πρώην Γερμανός υπουργός οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ.

Πριν από περίπου ένα χρόνο ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προσπάθησε για πρώτη φορά να προσεγγίσει περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων που δεν είχαν φορολογηθεί. Ως ένα από τα πρώτα υπηρεσιακά θέματα που χειρίστηκε ήταν να ζητήσει τηλεδιάσκεψη με την Ελβετή υπουργό οικονομικών Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ. Η συνομιλία φέρεται να περιστράφηκε κυρίως γύρω από μια πιθανή καταβολή φόρων για περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων που δεν είχαν υποβληθεί σε φορολόγηση. Η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί μια φορολογική συμφωνία με την Ελβετία κατά το πρότυπο της Γερμανίας. Το ποσοστό φορολόγησης, με το οποίο θα μπορούσαν να φορολογηθούν εκ των υστέρων οι αφορολόγητες ελληνικές καταθέσεις, θα μπορούσε να κυμαίνεται μεταξύ 20 και 30%.

Τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συνομιλίες. Έκτοτε υπάρχει μια δραστήρια αλληλογραφία μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων σε Βέρνη και Αθήνα. Η συμφωνία έχει ήδη τύχει διαπραγμάτευσης όσον αφορά τα βασικά σημεία.

Παρόλα αυτά, αυτή τη στιγμή δεν προχωρά τίποτα. Ούτε οι Έλληνες ούτε οι Ελβετοί αντιτάσσονται στη συμφωνία – η αντίσταση προέρχεται από τις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εκφραστεί κατηγορηματικά για την υφιστάμενη φορολογική συμφωνία της Ελβετίας με τη Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα κράτη μέλη της ΕΕ υπερβαίνουν τις αρμοδιότητές τους, όταν κλείνουν με την Ελβετία διμερείς συμφωνίες με δική τους πρωτοβουλία.

Μέχρις ότου αυτές οι συγκρούσεις αρμοδιοτήτων ξεκαθαρίσουν, σταματούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας. Στο ελβετικό Υπουργείο Οικονομικών παρατηρεί κανείς ψύχραιμες κινήσεις. Όπως αναφέρεται, υπάρχει συμφέρον για μια από κοινού λύση με την Ελλάδα. Αλλά η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθυστερούσε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Όπως πάντα παραμένει ανοιχτό το ποσό των αφορολόγητων χρημάτων από την Ελλάδα που βρίσκονται στην Ελβετία. Κατά το Βενιζέλο, από την αρχή της κρίσης πριν από δύο χρόνια έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες 65 δις ευρώ. Από αυτά τα 16 δις ευρώ διοχετεύτηκαν στο εξωτερικό. Μόνο περίπου 10%, επομένως κάπου 1,6 δις ευρώ, εικάζεται σύμφωνα με το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών να έχει καταλήξει σε ελβετικές τράπεζες.

Το πόσα χρήματα πριν από αυτό βρίσκονταν στην Ελβετία, αποτελεί αντικείμενο εικασίας. Το ελβετικό υπουργείο οικονομικών δεν έχει ως προς αυτό ακριβή στοιχεία. Στο ελληνικό υπουργείο οικονομικών κυκλοφορεί μια εκτίμηση από 50 μέχρι 150 δις ευρώ. Η εφημερίδα «Τα Νέα» υποθέτει ότι θα μπορούσαν να ανέρχονται σε 20 με 30 δις, ενώ το περιοδικό Spiegel κάνει λόγο ακόμα και για 200 δις ευρώ. Συγκριτικά: Οι εκτιμήσεις για αφορολόγητα γερμανικά περιουσιακά στοιχεία στην Ελβετία κυμαίνονται μεταξύ 100 και 300 δις ευρώ.

Ήδη τον περασμένο χρόνο οι Έλληνες πολιτικοί θέλησαν να δημιουργήσουν τουλάχιστον κλίμα διαφάνειας. Πριν τα Χριστούγεννα 572 ενεργοί και πρώην Έλληνες πολιτικοί δημοσιοποίησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Σύμφωνα με αυτά, δήθεν κανείς τους δεν διέθετε λογαριασμό στην Ελβετία. Οι 300 ακόμη ενεργοί πολιτικοί θα έπρεπε μάλιστα να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την άρση του τραπεζικού απορρήτου. Έτσι η Επιτροπή θα μπορούσε να ερευνήσει για κρυφούς λογαριασμούς στην Ελβετία. Αντιτάχθηκαν στο μεταξύ τα μέλη της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας και μπλόκαραν την πρόταση. Η δημοσίευση έκτοτε έχει ‘παγώσει’.

Αμέσως διατυπώθηκε η κατηγορία στην Ελλάδα ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είχαν αποθηκεύσει οι ίδιοι χρήματα στην Ελβετία. «Όποιος αρνείται τη δημοσιοποίηση, σίγουρα κάτι φοβάται», δήλωσε ο σοσιαλιστής πολιτικός Μιχάλης Καρχιμάκης.

Σύμφωνα με δικηγόρο των Αθηνών, πολλοί Έλληνες αυτή τη στιγμή δεν ψάχνουν τόσο μια κρυψώνα, αλλά κάτι πολύ απλούστερο: ένα ασφαλές λιμάνι. Ο νομικός, ο οποίος ζήτησε να μην δημοσιευτεί το όνομά του, συμβουλεύει Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι θέλουν να μεταναστεύσουν στην Ελβετία. Ο αριθμός τους αυξάνεται, επειδή πολλοί εύποροι Έλληνες δεν υπολόγισαν ότι η κατάσταση στην πατρίδα τους θα μπορούσε να είναι τόσο άσχημη. Θέλουν άμεσα να ανοίξουν ένα λογαριασμό στην Ελβετία ή να ιδρύσουν ένα ίδρυμα. Σ’ αυτό δεν μπορούν να τους εμποδίσουν ούτε τα έντονα λόγια από τη Γερμανία ούτε μια φορολογική συμφωνία.


Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (11)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Άσε που θα ξεραθούμε στο γέλιο όποτε ανοίξουν οι λογαριασμοί!! | 05/03/2012 06:28
  Θα δούμε ονόματα και ονόματα, και εδικά ονόματα αυτών που μας πουλάνε μούρη και χαράτσια, και δήθεν! Και βέβαια θα πρέπει να εξηγήσουν πού τα βρήκανε τα λεφτά, από πού, εκτός που είναι αφορολόγητα στη μαύρη! Αχ πολύ χαίρομαι που ζω σε μια χώρα ξεδιάντροπη, με νόμους που δεν εφαρμόζονται, ή μάλλον εφαρμόζονται ανάλογα με συμφέροντα και φακελάκια και άλλα τέτοια ωραία. Σε μια χώρα ξεφραγο αμπέλι, σε μια χώρα του άρπαξε να φας και κλέψε να'χεις! Δηλαδή φτάσαμε στον πάτο ή έχει ακόμα ταξίδι προς τα κατακάθια;
  Αλ Καπόν ζεις ζεις εσύ μας οδηγείς
  απάντηση20
   
   
  Μυρίζει δούλεμα | 04/03/2012 19:24
  Μάλλον δε συμφέρει προεκλγικά να βγούνε άπλυτα στη φόρα.Διότι αν υπήρχε θέληση το μόνο εύκολο.Η Γερμανοί ΕΧΟΥΝ τα δεδομένα.Τα πήραν για τους δικούς τους με τρόπο ακόμα και γκαγκστερικό και αφού τα είχαν στο χέρι πίεσαν με κάθε άλλο παρά διπλωματικό τρόπο (Δήλωση του πρώην υπ.οικ. και ίσως επόμενου καγκελάριου Peer Steinbruck:"Θα στείλουμε το ιππικό". Από την άλλη δημοσίευμα ελβετικής εφημερίδας:"Κύριε Steinbruck, μυρίζει το στόμα σας".)Στα cd που απόκτησαν υπάρχουν ονόματα και νούμερα λογαριασμών προφανώς ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ.Γι αυτό η πεποίθηση άλλου σχολιαστή ότι κάποιοι πολιτικοί εκβιάζονται δεν μοιάζει μόνο συνομοσιολογική.Ας ελπίσουμε ότι θα γίνουμε σαν την κακή Γερμανία όπου τον μέχρι πριν λίγο πρόεδρο τους τον "επισκέφθηκε" η δίωξη εγκλήματος γιατί υπάρχει υπόνοια διαφθοράς για υποθέσεις που σε Ελλάδα η Ιταλία μόνο θα γελάγαμε.
  Μυρτσίδης Αντώνης
  απάντηση100
   
   
  darkangeldestiny.com | 04/03/2012 11:31
  Η βασικη ιδεα δεν ειναι η φορολογηση γιατι για να θελουν να μεινουν κρυφοι οι λογαριασμοι σημαινει καποια βρωμοδουλεια κανανε. Η βασικη ιδεα ειναι τα κλοπιμαια να επιστρεψουν πισω στην θεση τους. Μονο οι τραπεζες μπορουν να βαλουν μια ταξη στο κατω κατω της γραφης οταν μια τραπεζα βγαζει κερδος καταληγει στους διευθυντες και μετοχους, οταν εχει ζημιες την πληρωνει ο φτωχος.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση40
   
   
  πιάσε το αυγό και κούρεψτο | 04/03/2012 10:03
  Παρατηρήσας μετ'εκπλήξεως την άδολον και αφιλοκερδήν επιθυμίαν σύστασης ιδρυμάτων και ερευνήσας το εν θέματι ισχύον νομικόν καθεστώς επληροφορήθην ότι τοιούτα ιδρύματα ουδαμού διώκουσι, μηδέ η περιουσία των κατάσχεται ειμή μόνον υποχρεούνται εις την καταβολήν ασημάντου φορολογήσεως εφ'όσον η έδρα τους είναι εις την ημεδαπήν, για την αλλοδαπήν έδραν..... salut thε platan
  Katsikis
  απάντηση50
   
   
  Και ΤΟ ΒΗΜΑ σέρνει το χορό | 04/03/2012 08:34
  Τί άλλο θα διαβάσουμε Θεέ μου! Έλληνες που κατοικείτε στην Ελλάδα ξυπνήστε! Οι λογαριασμοί δεν ανοίγουν γιατί δε θέλουν οι Έλληνες πολιτικοί και οι μεγιστάνες προστάτες τους. Όλο το CITY στο Λονδίνο βοά ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες μεταφέρουν τα λεφτά τους κυρίως Ελβετία (αυτοί γνωρίζουν καλύτερα ότι δεν θα φορολογηθούν οι λογαριασμοί). Εδώ ο κ. Ψυχάρης, με το γιο του υποψήφιο με τη ΝΔ (προσδοκώντας να έχει και εντελώς προσωπικά πολιτικά ερείσματα), χαϊδεύει το σάπιο πολιτικό σύστημα. Σε λίγο θα πας πει ότι οι εξωγήινοι δε θέλουν τη φορολόγηση των λογαριασμών! Έλεος πια...
  ?
  απάντηση100
   
   
  Απλές λύσεις... | 04/03/2012 08:05
  Δεν χρειάζεται, αγαθοί πολιτικοί, καμιά διαπραγμάτευση με Βρυξέλλες ή Ελβετία κ.λ.π. Η μόνη κίνηση που χρειάζεται: να παραδώσουν οι ελληνικές τράπεζες εντός μιας εβδομάδας καταστάσεις με τα εμβάσματα Ελλήνων καταθετών, που εξήγαγαν μεγάλα ποσά στις ξένες τράπεζες του εξωτερικού, την τελευταία πενταετία. Αυτά θα φορολογηθούν με το νόμιμο τόκο και σε δεύτερη φάση, αν δεν επιστρέψουν τα κεφάλαια ΑΜΕΣΩΣ στην Ελλάδα, θα εφαρμοστεί το "πόθεν έσχες". Είναι απλή η λύση;
  πολίτης
  απάντηση80
   
   
  arthro kakos pliroforimeno ke laspologo | 04/03/2012 07:09
  pote thaxete orthologismo? to ligotero pou boro na po i germania simfonise monomeros me tin elvetia gia epivoli forou i merkel teleftaia kalese tin ellada na kanei to idio i elliniki kivernisi eixe arxisei ti monomeri simfonia ke stamatise dilonodas oti i evropi ipotheto i epitropi thelei na kanei sunoliki sumfonia to erotima i xora perimenei gia tin evropaiki simfonia i prepei na sunexisei moni tis den to vazete kanete laspologia gia tous politikous giati de grafete me stoixeia alla afinete na enoite oti politikoi exoun logariasmous leitourgeitai san kitrinos tupos s afto sas to arthro krima
  mado
  απάντηση11
   
   
  Εκ πρωτης οψεως το αρθρο ειναι καλο. Αλλα κατα βαθος αποκαλυπτει τον μηχανισμο που εχει στηθει | 03/03/2012 21:30
  Ουτε Ελληνας να το ειχε γραψει. Πολλες λεπτομερειες. Αυτος ο Γερμανος (λεμε τωρα) πρεπει να εχει παρει phd στην Ελληνικη δημοσιογραφεια και πολιτικη. Κουκουλοφοροι Ελληνες δινουν στοιχεια για τους παντες στους Γερμανους. Απο τους υπαλληλους και τα επιδοματα τους μεχρι την τελευταια λεπτομερεια για την πολιτικη σκηνη. Αριστη ομαδα εχουν στησει οι τροικανοι. Εκ πρωτης οψεως το περιεχομενο του παροντος αρθρου ειναι καλο για τον Ελληνικο λαο. Αλλα κατα βαθος ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΑΔΟΤΕΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ της τροικας και τον ρολο τους εναντιον ολων των Ελληνων , απο τους φτωχους μεχρι τους πλουσιους. Απο τους υπαλληλους μεχρι τους γιατρους, τους δικηγορους και τους φαρμακοποιους. Χαρτι και καλαμαρι ...
  AZ
  απάντηση02
   
   
  Έλεος πια , ξυπνάτε ζώα . | 03/03/2012 21:00
  Με αφορμή αυτό που μόλις διάβασα στο zougla.gr . Η δικηγόρος Σταματίνα Πετρή δίδασκε ιατρική και άλλα ,σε ΙΕΚ μεταξύ 1997-2002, (για 200 ώρες τον μήνα πληρωνόταν και δεν διώκετε ποινικά) .Σύζυγος του Γιώργου Κοκκοβού , πρώην Οικονομικό διευθυντή του Οργανισμού, ο οποίος βρίσκεται στην ομάδα των πρώτων «εννέα» που κατηγορούνται για απάτη και ψευδή βεβαίωση. Ξυπνάτε ζώα ,αυτοί που τους έβαλαν εκεί και τους προστάτευαν, ΠΑΣΟΚ/ΝΔ θα ζητήσουν την ψήφο σας τον Μάιο , τι θα κάνετε ?? θα τους την δώσετε πάλι ρε ζώα?? Χειροπόδαρα τους έχουν δεμένους οι ευρωπαίοι (Ζημενς υποβρύχια κ.τ.λ) και τους εκβιάζουν με αντάλλαγμα τα κεφάλια αυτών και των οικογενειών τους, αν δεν συμφωνήσουν στο ξεπούλημα της Ελλάδας. Προσπαθούν να ροκανίσουν τον χρόνο και να πάνε σε παραγραφή, μετά ??? με όσα μας έκλεψαν, θα ζήσουν σαν βασιλιάδες στο εξωτερικό , μην τους είδατε , όλοι τους και ας απορεί !!! ο Βενιζέλος ,έχουν βγάλει το χρήμα έξω , την παραγραφή περιμένουν. ΞΥΠΝΑΤΕ ΖΩΑ ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ….ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ … ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΣ ΞΕΡΕΤΕ.
  A.G
  απάντηση80
   
   
  Ενώ εμείς ακούραστα κυνηγούσαμε τους λεχρίτες | 03/03/2012 20:38
  Οι Φράγκοι δεν μας το επιτρέπουν!! Από τα ωραίότερα! Φαντάσου τι θα ακούσουμε όταν τα λικόρνια κατέβουν στις εκλογές! Το κάλος της μπουρδολογίας από τους μπουχέσες!
  Μαύρο κατάμαυρο!
  απάντηση50
   
   
  Αχ, οι πολιτικοί μας αόκνως λειτουργούσιν... | 03/03/2012 19:42
  προς την κατεύθυνση της είσπραξης των διαφευγόντων φόρων στην Ελβετία, αλλά και οι Ελβετοί θέλουν να βοηθήσωσιν. Όμως ούτοι οι κλεπτοκράτες των Βρυξελλών εμποδίζουσιν τας κινήσεις αμφοτέρων, αν θέλετε πιστέψτε το, ναι έτσι είναι, βεβαίως, μα αφού το λέει και η Zeit-something, τι να λέμε τώρα...
  ουαί υμίν Φαρισαίοι υποκριταί..
  απάντηση277
   
-