Σε πέτρα του σκανδάλου για τα γαλλικά συνδικάτα των αερομεταφορών αναδεικνύεται η περίπτωση της ελληνικής αεροπορικής εταιρείας Hermes Airlines, η οποία λειτουργεί εδώ και λίγους μήνες με έδρα τον Αλιμο, εκτελεί πτήσεις από τη Γαλλία προς διάφορους προορισμούς και απασχολεί προσωπικό από την Ελλάδα. Και αυτό διότι, σύμφωνα με τους γάλλους συνδικαλιστές, η Hermes αποτελεί «όχημα» μεταφοράς του προσωπικού της γαλλικής Air Méditerranée – δύο εταιρείες με κοινό μέτοχο – στο ελληνικό εργατικό δίκαιο και για τη μείωση των μισθών των εργαζομένων της εταιρείας κατά 30%.
Η Hermes αποτελεί «καρπό» του γάλλου επιχειρηματία κ. Αντουάν Φερέτι, ο οποίος εντόπισε ευκαιρίες στην ελληνική αγορά και επέλεξε να ανοίξει στη χώρα μας αεροπορική εταιρεία με ειδικότητα στις τσάρτερ πτήσεις για να εκμεταλλευθεί τη σύνδεση δημοφιλών ελληνικών προορισμών με αναδυόμενες αγορές.
Παράλληλα όμως ο κ. Φερέτι είναι ο ιδιοκτήτης της γαλλικής χαμηλού κόστους εταιρείας Air Méditerranée, η οποία συνδέει τη Γαλλία με προορισμούς της Βόρειας Αφρικής, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ενημέρωσε το προσωπικό ότι εντός των ημερών θα τους ανακοινώσει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου αλλά και τον αριθμό όσων μεταταγούν στην ελληνική Hermes με χαμηλότερο μισθό, κάτι που σύμφωνα με τα συνδικάτα αφορά 87 εργαζομένους.
Οπως κατήγγειλαν οι συνδικαλιστές, η υπαγωγή προσωπικού στο ελληνικό εργατικό δίκαιο θα σήμαινε αυτομάτως μείωση μισθών κατά 30%. Μάλιστα οι γαλλικές εφημερίδες γράφουν ότι το ήμισυ του στόλου της εταιρείας βρίσκεται πλέον στην Ελλάδα.
«Σκοπός δεν ήταν να κλείσει η εταιρεία εκεί αλλά να λειτουργήσει ξεχωριστά μια νέα επιχείρηση εδώ στην Ελλάδα» αναφέρει στο «Βήμα» ο διευθύνων σύμβουλος της Hermes κ. Θ. Καραμπάτης, πεπειραμένο στέλεχος των αερομεταφορών, και προσθέτει ότι δεν έχει γίνει μείωση προσωπικού στην Air Méditerranée.
Ο κ. Καραμπάτης σημειώνει ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές στον ελληνικό τουριστικό χώρο μέσα από αναδυόμενες αγορές όπως η ρωσική. «Με έδρα τη Γαλλία, δεν μπορείς να πετάξεις δρομολόγια από Ελλάδα προς Ρωσία και αντίστροφα. Χρειάζεται να είσαι εδώ για να το κάνεις» λέει.
Ηδη αεροσκάφη της Hermes με προσωπικό από την Ελλάδα πετούν από τη Γαλλία προς τη Βόρεια Αφρική, το Τελ Αβίβ, το Ντακάρ, τον Λίβανο και την Τενερίφη. Η Hermes έχει ήδη νηολογήσει στην Ελλάδα δύο Airbus (ένα 320 και ένα 321) και δύο Boeing 737, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα αποκτήσει άλλα δύο Airbus 321.
«Προς το παρόν έχουμε αυξήσει το πρόγραμμα «Γαλλία – Ελλάδα» και «Ιταλία – Ελλάδα» κατά περίπου 40% σε σύγκριση με πέρυσι» τονίζει ο κ. Καραμπάτης.
Το πτητικό πρόγραμμα της εταιρείας προβλέπει πτήσεις από Παρίσι, Μπορντό, Λυών και Ναντ προς Ηράκλειο (κατά προτεραιότητα), Αθήνα, Ρόδο, Κω, Κέρκυρα, Μύκονο και Σαντορίνη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ