Μια μικρή βιομηχανική μονάδα γάλακτος από τη Χίο, η Πελινναίον Ορος ΑΕ, έχει επεκταθεί και στην Αθήνα αλλά και σε άλλα νησιά, διακινώντας τα προϊόντά της, όπως φρέσκο γάλα με την επωνυμία «Χιώτικο», γιαούρτια, επιδόρπια και τυριά σε σουπερμάρκετ και ντελικατέσεν. Μάλιστα οι πωλήσεις της εταιρείας έχουν σημειώσει αύξηση κατά 25% το 2011 σε σχέση με πέρυσι, καθώς από τον περασμένο Μάιο κυκλοφόρησε φρέσκο γάλα με γεύσεις, όπως άρωμα μαστίχας και περγαμόντο με μέλι, που αποτελούν μια καινοτομία της χιώτικης βιομηχανίας.
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2005 από δύο βασικούς μετόχους, τους κκ. Κωνσταντίνο Μπουλά και Ηλία Κλεισσά, ενώ συμμετέχουν και κτηνοτρόφοι του νησιού. Η γαλακτοβιομηχανία διαθέτει ένα ιδιόκτητο εργοστάσιο στη Καρδαμάδα Χίου, καθώς και στάβλο με 180 αγελάδες. Ο τζίρος της εταιρείας ανέρχεται σε 1,8 εκατ. ευρώ, το προσωπικό αποτελείται από περίπου 15 εργαζομένους και η ετήσια παραγωγή γάλακτος αγγίζει τους 400.000 τόνους ετησίως. Η εταιρεία διακινεί φρέσκο γάλα απλό αλλά και με γεύσεις, όπως με άρωμα μαστίχας που απευθύνεται στους ενηλίκους που γνωρίζουν τις ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας, με περγαμόντο και μέλι για τα παιδιά που τους αρέσει η γλυκιά γεύση, επιδόρπιο γιαουρτιού με μανταρίνι, με περγαμόντο – μέλι, με μαστίχα, τυριά, όπως φρέσκο τυρί Χίου, σκληρό τυρί κ.ά., στη Χίο, στην Αθήνα, στη Σύρο, στη Νάξο και στην Πάτμο. Τα προϊόντα κυκλοφορούν στα σουπερμάρκετ Βερόπουλος, Τροφίνο, αλλά σε και μικρότερα μίνι μάρκετ και ντελικατέσεν της Αθήνας, μέσω της συνεργασίας της χιώτικης βιομηχανίας με την εταιρεία διανομής Μανδραγόρας. Επιπλέον, τα προϊόντα της εταιρείας πωλούνται στα mastihashop, τα οποία διακινούν και άλλα προϊόντα με μαστίχα.
Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας κυρία Ασπασία Μπουλά, «η αγορά είναι εύκολη σε πωλήσεις αλλά δύσκολη σε εισπράξεις αυτή την περίοδο. Γι’ αυτό και τώρα δεν σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε σε νέες επενδύσεις, αλλά προχωρούμε προσεκτικά. Πρώτα θέλουμε να σταθεροποιήσουμε τις πωλήσεις μας και μετά να επεκταθούμε. Εχουμε μια πρόταση για επέκταση σε Θεσσαλονίκη και Κύπρο και τις εξετάζουμε, ενώ θα μας ενδιέφερε και μια συνεργασία στο εξωτερικό, π.χ. στη Γερμανία».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ