Μειωμένα τιμολόγια έως και 25% εκτιμά ότι θα ρίξει στην αγορά ο ΟΤΕ έως τον Απρίλιο, εάν η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) εγκρίνει τις τιμές λιανικής του οργανισμού.
Αυτό αποκάλυψαν οι επικεφαλής του ΟΤΕ, σχολιάζοντας την Πέμπτη τα οικονομικά αποτελέσματα του Δ’ Τριμήνου του 2011 στους αναλυτές, στους οποίους κι εξέθεσαν ως εσφαλμένο τον τρόπο ρύθμισης της ΕΕΤΤ, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι οι ανταγωνιστές του οργανισμού επωφελούνται με περίπου 20 εκατ. ευρώ από αυτό το γεγονός.

Ερωτηθείς από τους αναλυτές σχετικά με την κατάσταση του ανταγωνισμού και τη μείωση των δαπανών, ο κ. Τσαμάζ δήλωσε ότι ο ρυθμιστής κάνει ένα «ωραίο κόλπο που δημιουργεί ένα τεράστιο κενό».
Και αυτό διότι, όπως υποστήριξε, η ΕΕΤΤ ρυθμίζει τις τιμές χονδρικής του ΟΤΕ με το κόστος του λεγόμενου «ιδεατού παρόχου», το οποίο είναι σημαντικό χαμηλότερο από το πραγματικό κόστος του οργανισμού.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσαμάζ είπε ότι στις τιμές λιανικής γίνεται το ακριβώς αντίθετο, καθώς, ο ρυθμιστής υπολογίζει το πραγματικό κόστος λειτουργίας του ΟΤΕ, που είναι ένα από τα υψηλότερα από όλα τα πρώην κρατικά μονοπώλια της Δυτικής Ευρώπη.

Έτσι, δημιουργείται ένα κενό που επιτρέπει στους μεν εναλλακτικούς παρόχους να πωλούν φτηνότερα, αφού αγοράζουν οικονομικότερα τις υπηρεσίες του ΟΤΕ, αλλά υποχρεώνει τον τελευταίο να είναι αναγκασμένος να πουλά ακριβότερα, καθώς η ΕΕΤΤ ρυθμίζει τις λιανικές τιμές του με βάση το πραγματικό κόστος.

Ο κ. Τσαμάζ υπογράμμισε στους αναλυτές ότι το τελευταίο έτος πέτυχε την μείωση των δαπανών κατά τα 100 εκατ. ευρώ, κάτι που χαρακτήρισε ώς «μεγάλη θυσία» εκ μέρους των εργαζομένων, όμως, όπως υποστήριξε, αυτά τα οφέλη τα καρπώνεται ο ανταγωνισμός.

Ο ισχυρός άνδρας του ΟΤΕ, ερωτηθείς για τις δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου, τόνισε ότι ο οργανισμός έχει θετικές χρηματοροές, επισήμανε ότι έχει ζητήσει την ενεργοποίηση εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων που βρίσκονται κοντά στην συνταξιοδότηση από το υπουργείο Εργασίας, και τόνισε ότι έχει θέσει όλα τα ανοιχτά οικονομικά θέματα υπό συζήτηση.

Παίρνοντας την σκυτάλη στο conference call, ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής του ΟΤΕ, κ. Ζαχ. Πιπερίδης επανέλαβε ότι η ΕΕΤΤ μείωσε τις τιμές χονδρικής αναδρομικά για τους εναλλακτικούς παρόχους.

Ο κ. Πιπερίδης εξήγησε ότι, στην περίπτωση του ΟΤΕ, η ρυθμιστική αρχή ενέκρινε τις νέες τιμές λιανικής του προηγούμενου έτους, μόλις τον Νοέμβριο του 2011 και, μάλιστα, υπολόγισε το κέρδος των εναλλακτικών παρόχων στα 20 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, τόνισε ότι ο ΟΤΕ αναμένει από την ΕΕΤΤ να κινηθεί εξ ίσου γρήγορα και στην έγκριση των τιμών λιανικής, κάτι που, όπως είπε, θα έπρεπε κανονικά να έχει γίνει την ίδια ημέρα, παράλληλα με τις τιμές χονδρικής.

Μάλιστα, εξήγησε ότι αναμένει να γίνει αυτό έως τον Απρίλιο, εκτιμώντας ότι οι νέες τιμές θα είναι χαμηλότερες κατά 20-25%.