Μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch Ratings, «έρχεται» και η υποβάθμιση από την Standard & Poors, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος στην Βουλή, καθησυχάζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο και γνωστό εν όψει την επίσημης αναγγελίας της έναρξης της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων.

«Βρισκόμαστε μια ημέρα πριν την έναρξη της διαδικασίας του PSI και μας έχουν προειδοποιήσει από τον Ιούλιο, όταν πήραμε στο Eurogroup και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την πρώτη απόφαση για το μικρό PSI, ότι μόλις ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, οι οίκοι αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα μέχρι της κατηγορίας του SD, του selective default, που είναι μια αξιολόγηση, δεν είναι μια κατάταξη», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

«Μας υποβάθμισε η Fitch, θα το κάνει και η Standard & Poors γιατί το έχει ανακοινώσει. Τι νόημα έχει αυτό; Άλλαξε τίποτα στη ζωή των Ελλήνων; Συμβαίνει κάτι διαφορετικό; Όχι. Τι θα ήταν το διαφορετικό; Η διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από το Ευρωσύστημα, η διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», ανέφερε.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος προβλέπεται ρητά από τις αποφάσεις του Οκτωβρίου και της 21ης Φεβρουαρίου ότι το Ευρωσύστημα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, εν προκειμένω η Τράπεζα της Ελλάδος, «καλύπτουν πλήρως τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην ενδιάμεση αυτή περίοδο και έχουμε και στη διάθεσή μας 35 δισεκατομμύρια ευρώ εγγυήσεων του EFSF προς το Ευρωσύστημα, εάν χρειαστεί».

«Η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ότι δεν θα χρειαστεί ούτε καν πρόσθετη εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου προς την Τράπεζα της Ελλάδος. Αρκούν, όπως με διαβεβαιώνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, οι υπάρχουσες νομοθετικές προβλέψεις για εγγυήσεις. Και είναι πολύ καλό το να μην χρησιμοποιήσουμε έστω για λίγες εβδομάδες αυτά τα 35 δισ. ευρώ, γιατί δεν θα πληρώσουμε τον τόκο, το κόστος εξυπηρέτησης αυτού του προσωρινού δανείου προς εγγύηση», διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών.