H κυβέρνηση της Μαδρίτης μελετά το ενδεχόμενο να ζητήσει από τις Βρυξέλλες να χαλαρώσουν τον στόχο για τη μείωση του ισπανικού ελλείμματος, που έχουν θέσει για το 2012. Λόγοι που δεν είχαν συνυπολογιστεί – συγκεκριμένα η ύφεση που επιμένει και η χειρότερη «αφετηρία» για την κυβέρνηση, καθιστούν τον στόχο ανέφικτο.

Η ισπανική εφημερίδα El Pais επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές αναφέρει ότι θα ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει τον στόχο για μείωση του ελλείμματος την εφετινή χρονιά αντί για τον ορισθέντα 4,4% σε «χαμηλότερα του 5% του ΑΕΠ».

«Η Ισπανία τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά οι συνθήκες δεν είναι πλέον οι ίδιες. Ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 4,4% του ΑΕΠ συμφωνήθηκε με την πρόβλεψη ότι η ισπανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3% το 2012. Ομως, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, αναμένεται συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,7%», αναφέρει η εφημερίδα.

Επιπλέον, «η Ισπανία θα ξεκινούσε την προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος στο 4,4% προϋποθέτοντας ότι το έλλειμμα στα τέλη του 2011 θα ήταν 6% του ΑΕΠ. Ομως, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η χρονιά που πέρασε έκλεισε με έλλειμμα υψηλότερο του 8%», σημειώνει η El Pais.