Ο τρόπος με τον οποίο η σύζευξη Διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας μέσα από τις κινητές εφαρμογές (mobile applications) αλλάζει την ίδια την λειτουργία της αγοράς αναλύθηκε διεξοδικά την Τρίτη στο 2ο Συνέδριο InfoCom Αpps, που διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά από την Smart Press.
Στελέχη τεχνολογικών επιχειρήσεων, που εμπλέκονται εμμέσως ή άμεσα στον κλάδο των κινητών εφαρμογών «παρήλασαν» από το βήμα του ομιλητή, εξηγώντας τις βαθιές, δομικές αλλαγές που έφεραν στην αγορά των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής mobile προϊόντα και υπηρεσίες, με την σταδιακή ενοποίηση της κινητής τηλεφωνίας και του διαδιακτύου σε κοινές φορητές πλατφόρμες επικοινωνίας, όπως smart phones και tablets.

Τα παραδείγματα στη χώρα είναι πλέον αναρίθμητα, καθώς πολλές Ελληνικές επιχειρήσεις διαπρέπουν στον τομέα των κινητών εφαρμογών, οι οποίες εισέρχονται όλο και περισσότερο στην καθημερινότητα των πολιτών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως τόνισε ο Commercialization Product Manager της HTC Hellas, κ. Κ. Κασταμονίτης, η εταιρία του ανέπτυξε – για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης- εφαρμογές για το παρατηρητήριο τιμών αγαθών, αλλά και για την εξεύρεση των φτηνότερων πρατηρίων καυσίμων, τις οποίες μπορεί ο καθένας να εγκαταστήσει δωρεάν στο «ευφυές» τηλέφωνό του.

Και εάν κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο για μία πολυεθνική εταιρία, το ίδιο παραδόξως μπορεί να ισχύσει και για τους «Δαυίδ» της αγοράς, όπως, για παράδειγμα, η Mobile Fx, μία μικρή εταιρία με μόλις τρία άτομα προσωπικό. Όπως εξήγησε ο εκ των ιδρυτών, κ. Ηλ. Πολιτάκης οι κινητές εφαρμογές που φτιάχνει αυτή η μικρή Ελληνική επιχείρηση χρησιμοποιούνται απο διεθνείς κολοσσούς εν αγνοία τους!

Την θετική επιρροή από την χρήση «ευφυών» εφαρμογών διαπιστώνει και η τραπεζική αγορά, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Visa Europe, κ. Νικ. Καμπανόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι προς τις κινητές εφαρμογές οδεύει πλέον το μέλλον των πληρωμών. «Όλες οι συναλλαγές, όλες οι τεχνολογίες και ολες οι συσκευές θα συγκλίνουν στην χρήση του κινητού τηλεφώνου. Μέχρι το 2020, πάνω από τις μισές συναλλαγες Visa θα γίνονται μέσω mobile applications» είπε.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγχρονης Ελληνικής εξωστρέφειας αποτελεί η εισηγμένη στο «μικρό» Χρηματιστήριο του Λονδίνου ΑΙΜ, η Globo. Όπως εξήγησε ο pruduct manager, κ. Ι. Καραλής, η πλατφόρμα της εταιρίας «GoEnterprise Mobile Client» γνωρίζει άνθηση στις επιχειρήσεις, καθώς αυξάνει την παραγωγικότητα, βοηθάει στη λήψη των αποφάσεων, επιλύει θέματα πελατών και, κυρίως, μπορεί να διαλειτουργήσει με διαφορετικά συστήματα.

Η εμπλοκή στις κινητές εφαρμογές αποτελεί σημαντική ευκαιρία των καιρών μας, τόνισε ο τεχνικός διευθυντής της Entersoft, κ. Στ. Μένεγος. «Το κυριότερο είναι το πως τοποθετείται μια επιχείρηση στο mobility. Το χάσμα που μας χωρίζει πλέον από τις Δυτικές αγορές είναι μικρό» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «σήμερα όλοι κουβαλούν μία εφαρμογή, μέσα από το κινητό τους, και αυτό αποτελεί ευκαιρία για τις εταιρίες». Ωστόσο, συμβούλεψε τις επιχειρήσεις ότι «εάν δεν θωρακίσουμε τα «μετόπισθεν», δεν μπορούμε να μιλάμε για mobility».

Παράλληλα, ο sales manager της SiEBEN, κ. Κ. Τζαβάρας εξήγησε ότι «το τοπίο έχει αλλάξει ριζικά, αφού πλέον υπάρχουν πολλοί «παίκτες» στην αγορά». «Πλέον, το hardware οδηγεί το software, ενώ οι χρήστες tablets είναι πλέον και πιο δυνητικοί πελάτες για on line αγορές» τόνισε και υπογράμμισε ότι η oικογένεια προϊοντων «Pocketbiz» της SiEBEN έχει προσελκύσει χιλιάδες πελάτες σε Βαλκάνια και Μεσόγειο.

Ένα παράδειγμα αξιοποίησης των κινητών εφαρμογών από μία μη τεχνολογική εταιρία, όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ) ανέφερε ο Brands & Systems Project Manager της εισηγμένης, κ. Χ. Ξανθόπουλος.

«Διαθέτουμε 2.000 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα. Μας ζητήθηκε λοιπόν να επαληθεύσουμε και να απογράψουμε τα πάγια στοιχεία των πρατηρίων, με χρόνο υλοποίησης μόνο 20 ημέρες!» διηγήθηκε. Έτσι, σε χρόνο ρεκόρ, οι άνθρωποι των ΕΛ.ΠΕ ανέπτυξαν μια κινητή εφαρμογή, η οποία χρησιμοποιείται για προώθηση μάρκετινγκ, μεταφορά πληροφοριών, ενημέρωση προόδου έργου και τιμολόγηση, ζητήματα που, ειδάλλως, δεν θα είχαν αντιμετωπιστεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

«Η πίεση μας ώθησε να φτιάξουμε μία λύση» ανέφερε ο κ Ξανθόπουλος, η οποία οδήγησε, όπως είπε, σε «μείωση της ολοκλήρωσης του χρόνου προγράμματος κατά 25%, εξοικονόμηση 60.000 σελίδων Α4 και στην άμεση επίλυση προβλημάτων». Η εφαρμογή των ΕΛ.ΠΕ παρακολουθεί το κόστος κι επιβεβαιώνει τις μετρήσεις των καυσίμων, δημιουργεί σχετικές βάσεις δεδομένες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιέχουν κρίσιμα στοιχεία, όπως οι δεξαμενές και οι αντλίες.

Ωστόσο, τις αλλαγές που επέφερε η τεχνολογική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια συμπύκνωσε σε μία φράση ο διευθύνων σύμβουλος της Mobylla Hellas, κ. Στ. Καραγκιούλογλου. «Τα λαπτοπ έφεραν την δουλειά στο σπίτι. Τα smartphones και τα tablets, όμως, την έφεραν στο κρεβάτι!».