από metereologos.gr
Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018
 
 

Επικουρικές συντάξεις ανάλογα με την αντοχή των ταμείων

Σύστημα προκαθορισμένων εισφορών και όχι παροχών εφαρμόζει το νέο νομοσχέδιο - 6 ταμεία και λογαριασμοί σε 1
Επικουρικές συντάξεις ανάλογα με την αντοχή των ταμείων
Εξι ταμεία και λογαριασμοί ενοποιούνται σε ένα από την 1η Ιουλίου
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Επικουρικές συντάξεις ανάλογες με τις οικονομικές δυνατότητες των Ταμείων θα δίνει πλέον το ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης που δημιουργεί η κυβέρνηση συνενώνοντας έξι ταμεία και ειδικούς λογαριασμούς.

«Το ύψος των συντάξεων θα προσαρμόζεται στα οικονομικά δεδομένα των ταμείων έτσι ώστε να μην δημιουργούνται νέα ελλείμματα»
, σημειώνεται χαρακτηριστικά το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Υγείας που κατατέθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στη Βουλή προς ψήφιση. Δηλαδή το Ταμείο θα χορηγεί συντάξεις «αναλόγως με τις οικονομικές δυνατότητές του».

Μάλιστα μέχρι το τέλος του Μαρτίου θα εκδοθεί απόφαση του υπουργού Εργασίας μετά από σύμφωνη γνώμη της Αναλογιστικής Αρχής που θα καθορίζει τους «τεχνικούς παραμέτρους», έτσι ώστε να τηρείται η αρχή της «μη δημιουργίας ελλειμμάτων».

Καθιερώνεται το σύστημα των προκαθορισμένων εισφορών, αντί των προκαθορισμένων παροχών που ισχύει έως σήμερα. Οι ασφαλισμένοι δικαιούνται σύνταξης εφόσον θεμελιώσουν αντίστοιχο δικαίωμα συνταξιοδότησης στον φορέα κύριας ασφάλισης.

Για κάθε ασφαλισμένο τηρείται ατομικός λογαριασμός «ατομική μερίδα» από την 1.1.2001 και εντεύθεν.
Μετά το 2015 η επικουρική σύνταξη θα αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων:

• Το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους έως 31.12.2014 και υπολογίζεται σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές διατάξεις και τη γενικότερη νομοθεσία όπως ισχύουν.

• Το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους από 1.1.2015 και εφεξής και υπολογίζεται με το νέο τρόπο.

Με το νέο σύστημα το ποσό της καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης διαμορφώνεται με βάση α) τα δημογραφικά δεδομένα β) το ποσό συσσώρευσης των εισφορών με επιτόκιο που καθορίζεται από το ποσοστό μεταβολής του μισθού των εργαζομένων γ) την μεταβιβασιμότητα ή μη της σύνταξης και δ) το επιτόκιο προεξόφλησης. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναπροσαρμόζεται ετήσια η σύνταξη με στόχο τη μη δημιουργία ελλειμμάτων στο ταμείο.

Η σύσταση του ενιαίου ταμείου επικουρικής ασφάλισης ξεκινά την 1η Ιουλίου 2012. Στο ενιαίο ταμείο εντάσσονται έξι υφιστάμενα ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ - ΙΚΑ). Οι τομείς του Tαμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ). Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και οι τομείς αυτού «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ». Το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) ως προς την επικουρική ασφάλιση. Οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ). Και ο κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ ως προς τους κατ' επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένους του.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πως μέχρι το τέλος του έτους (31.12.2012) μπορούν να ενταχθούν στο ενιαίο ταμείο και άλλα επικουρικά, μετά από τη σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικών συνδικαλιστικών οργανώσεων του κλάδου.
Οσα ταμεία δεν ενταχθούν μετατρέπονται αυτοδίκαια σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Υποχρεωτικά στο νέο ταμείο εντάσσονται - πλην αυτών που ασφαλίζονται στα υπό ενοποίηση ταμεία - και οι νεοπροσλαμβανόμενοι ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις τράπεζες και τις Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας μετά την έναρξη λειτουργίας του ενιαίου ταμείου.

Τα έσοδα του ταμείου προέρχονται από τις εισφορές 3% + 3% εργοδοτών και εργαζομένων, όπως και από προσαύξηση 1,25% για τον ασφαλισμένο σε περίπτωση βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και προσαύξηση 0,75% για τον εργοδότη. Στα υπερβαρέα επαγγέλματα οι προσαυξήσεις είναι 1% για τον ασφαλισμένο και 2% για τον εργοδότη.

Ολα τα λοιπά έσοδα που ήδη προβλέπονται για τα υπό ενοποίηση ταμεία, όπως και τα αποθεματικά αυτών εντάσσονται στο νέο ταμείο.
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ψαλίδι» 12% στις κύριες συντάξεις, 7% στο ΝΑΤ με τον εφαρμοστικό νόμο  
 
 
σχόλια (10)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Η επικουρικη συνταξη | 29/04/2016 16:20
  Η επικουρικη συνταξη των υπαλληλων-συνταξιουχων της εμπορικης τραπεζας μειωθηκε στο μισο για την εφαρμογη του μνημονιου.οι επικουρικες της εθνικης τραπεζας εχουν υποστει αναλογη μειωση και εαν οχι για ποιο λογο?ΑΚΟΜΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΔΩΡΟ....
  neos
  απάντηση00
   
   
  περικοπες επικουρικων συνταξεων | 30/08/2012 14:07
  Η επικουρικη συνταξη των υπαλληλων-συνταξιουχων της εμπορικης τραπεζας μειωθηκε στο μισο για την εφαρμογη του μνημονιου.οι επικουρικες της εθνικης τραπεζας εχουν υποστει αναλογη μειωση και εαν οχι για ποιο λογο?Επισης πως συμμετεχουν αναλογικα και οι ελευθεροι επαγγελ΄ματιες(γιατροι,τεχνιτες,ηλεκτρολογοι,υδραυλικοι κλπ)που δενμειωνουν τιμες και κανεις δεν τους αγγιζει απο την κυβερνηση
  argyris
  απάντηση00
   
   
  ΔΗΛΑΔΗ ???? | 21/02/2012 11:20
  ΤΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΗΔΕΝ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΙ Η ΤΡΑΠΕΖΑ, ΑΥΤΟ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ????? ΤΙ ΛΕΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ................... Η ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΓΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΥΨΗΛΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ.
  gap
  απάντηση110
   
   
   
  Αναλγησια και πολιτικος κρετινισμος | 21/02/2012 05:46
  #Εχουν στριμωξει και απομυζησει ολους τους συνταξιουχους ,μειωνοντας κατα 40% τις κυριες συνταξεις τους. # Πετσοκοβουν βαθμιαια τις επικουρικες συνταξεις κατα 30%.Σημειωτεον οτι αυτες προερχονταοι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ απο τις εισφορες των συνταξιουχων. # Οι κυριες συνταξεις εκδιδονται μετα απο ενα χρονο και οι επικουρικες μετα απο δυο χρονια!...Εν τω μεταξυ τα διαφορα χαρατσια τρεχουν... # Η εκπληξη για τους συνταξιουχους και αλλους εργαζομενους ειναι η εξης: Τα πασης φυσεως χαρατσια ΔΕΝ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ!...Αντιλαμβανεται κανεις τι επι πλεον φορους θα πληρωσει... ΟΛΑ ΑΥΤΑ προς τερψη των φοροφυγαδων. Τα 300 τουβλα της βουλης ζουν στον κοσμο τους.Εκεινο ,που τους απασχολει ειναι οι εκλογες. Το πουλημενο ελεγκτικο συνεδριο αποφανθηκε οτι οι πασης φυσεως περικοπες στις συνταξεις ειναι συννομες!.. # Καμμια περικοπη στο σπαταλο κρατος.Οι κολλητοι των υπουργων ειναι στο απυροβλητο.. Αυτο λεγεται δημοκρατια!... Τωρα τολμουν να μας ζητησουν την ψηφο. Εικαζω οτι αρκετοι παλι θα τους ψηφισουν.
  Prof. Lysimachos
  απάντηση112
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Απολύτως ορθό! | 21/02/2012 05:43
  Ο ίδιος εκτιμώ ως απολύτως ορθό το μέτρο. Κανένας δεν πρέπει να επιβαρύνει τους άλλους, προκειμένου να απολαύσει υπέρογκες επικουρικές συντάξεις. Καιρός να το αντιληφθούν και οι καταδημαγωγηθέντες επί δεκαετίες, (από το ΠΑΣΟΚ κυρίως), συμπατριώτες μας!!!
  α
  απάντηση1010
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Επικουρικές συντάξεις ανάλογα με την αντοχή των ταμείων | 21/02/2012 02:49
  Τοτε, γιατι οχι αποπληρωμη των φορων αναλογα με τη φοροδοτικη ικανοτητα;
  Φορολογουμενος
  απάντηση104
   
   
  παράνομες οι περικοπές στις παλιές συντάξεις. | 20/02/2012 23:39
  Όχι μόνο η έννοια της Δικαιοσύνης προσβάλλεται αλλά και η ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ όσων διαβάζουν το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Θέλουν ν α το κάνουν κουρελόχαρτο, διότι για τη Σύμβαση αυτή υπάρχει πλούσια Νομολογία, που χαρακτηρίζει τη σύνταξη (όταν έχει ήδη κλειδώσει) ως ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ του συνταξιούχου, που προστατεύεται και απαγορεύεται επέμβαση σε αυτήν. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Ελλάδας που εκπροσωπούν δεκάδες χιλιάδες νομικούς, και έχουν ήδη προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν ΞΕΡΟΥΝ;;;;;; Οι εισφορές μας στα Ασφαλιστικά Ταμεία συγκροτούν ένα "κουμπαρά" που υποχρεούται το Κράτος να σέβεται και να φυλάσσει ως κόρην οφθαλμού, και να διαχειρίζεται ΕΠΙΜΕΛΩΣ. Όταν υπάρχει το φαινόμενο της κακοδιαχείρισης, είναι υπόλογοι οι υπεύθυνοι προστηθέντες του Κράτους ακόμη και με ποινικές ευθύνες για απιστία περί τη διαχείριση και στη συνέχεια για ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ , για υπεξαίρεση των χρημάτων μας και για υπόθαλψη (κουκούλωμα) όσων εγκλημάτησαν εις βάρος των συνταξιούχων και των χρημάτων τους. Απόδειξη, αποτελεί το ότι το Κράτος έχει δομήσει την Ασφάλιση ως ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ, για να κερδίζει, ενώ αν την είχε ως ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ κανείς δεν θα ασφαλιζόταν και ΟΛΟΙ θα πήγαιναν σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης.
  Γ.
  απάντηση72
   
   
  ΠΙΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ! | 20/02/2012 23:03
  Για τα αρχαία, που έκλεψαν από την Ολυμπία, κινητοποιήθηκε (και καλά έκανε) το σύμπαν. Για τα λεφτά μας, που καταθέσαμε στα Επικουρικά Ταμεία (αποκλειστικά δικά μας λεφτά) και τα έφαγαν τα λαμόγια, δεν θα κινηθεί καμιά διαδικασία να συλληφθούν;
  Νίκος Κ.
  απάντηση153
   
-