Η κυρία Ολγα Μαυροειδή ερωτά:
«Γιατί υπολογίζεται τεκμήριο δαπανών διαβίωσης (εννοώ μόνο το ποσό των 3.000,00 ευρώ και όχι τα υπόλοιπα) στους κατοίκους εξωτερικού εφόσον δεν διαμένουν στην Ελλάδα;».
Απάντηση: Για τους κατοίκους αλλοδαπής οι οποίοι έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης στην Ελλάδα, δεν εφαρμόζεται μόνο το τεκμήριο της ελάχιστης διαβίωσης των 3.000 ή 5.000 ευρώ, αλλά τα τεκμήρια που εφαρμόζονται για τους κατοίκους Ελλάδος, δηλαδή το τεκμήριο δαπανών διαβίωσης (αντικειμενικές δαπάνες), όσο και τα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Ετσι, αν κάτοικος αλλοδαπής έχει στην Ελλάδα ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία ή ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο ή σκάφος αναψυχής κ.ο.κ., θα υπαχθεί στο τεκμήριο δαπανών διαβίωσης (αντικειμενικές δαπάνες).

Η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει
Από τον κ. Νικόλαο Μαζαράκη λάβαμε την πιο κάτω επιστολή:
«Στα τέλη Νοεμβρίου 2011 κάλεσα την Οικονομική Αστυνομία στο 11012 προκειμένου να κάνω επώνυμη καταγγελία για μη απόδοση απόδειξης εκ μέρους δικηγόρου. Στις αρχές Δεκεμβρίου ξανακάλεσα την ίδια υπηρεσία να ρωτήσω τι έγινε με την καταγγελία μου, καθώς ήθελα να συμπεριλάβω την απόδειξη σ’ αυτές του έτους 2011, και μου είπαν ότι έπρεπε να κάνω έγγραφη αίτηση προκειμένου να μου δοθεί απάντηση στην καταγγελία μου! Την οποία και έκανα στις 13.12.2011. Την ίδια μέρα έκανα κοινοποίηση της καταγγελίας στο ΣΔΟΕ. Αρχές Ιανουαρίου 2012 κάλεσα το ΣΔΟΕ να ρωτήσω για την έκβαση της αναφοράς μου. Προς μεγάλη μου έκπληξη μου ανέφεραν ότι… δεν έβρισκαν την αναφορά και να την ξαναστείλω με φαξ! Οπως και έκανα στις 9.1.2012 κρατώντας τον αριθμό Πρωτοκόλλου. Ταυτόχρονα τηλεφώνησα και στην Οικονομική Αστυνομία, όπου βρήκαν την καταγγελία μου, μου είπαν ότι έχει χρεωθεί στο αρμόδιο τμήμα και να περιμένω απάντηση με το ταχυδρομείο.
Εχουν ήδη παρέλθει δύο μήνες από την αρχική καταγγελία, διάστημα στο οποίο το Δημόσιο υποχρεούται να απαντήσει σε αίτημα πολίτη, χωρίς να έχω λάβει καμία απάντηση. Και διερωτώμαι, αν για μια απλή επώνυμη καταγγελία που αφορά τη μη απόδοση απόδειξης για ποσό 150 ευρώ απαιτείται τόσος χρόνος και τόσες ενέργειες (χωρίς αποτέλεσμα ενίοτε) πώς να πιστέψει κανείς ότι πράγματι ασχολούνται σοβαρά με τη φοροδιαφυγή;
Επιτρέψτε μου δε να σας αναφέρω ότι έχω καταγγείλει δις στην Οικονομική Αστυνομία προ μηνών συγκεκριμένο νυχτερινό κέντρο στο Γκάζι που δεν κόβει αποδείξεις, και το οποίο συνεχίζει να μην κόβει αποδείξεις. Οπως και καντίνα στην ίδια περιοχή που… αρνήθηκε να μου δώσει απόδειξη επειδή δεν είχε ταμειακή μηχανή! Η καντίνα εξακολουθεί να λειτουργεί. Πώς να πιστέψει λοιπόν κανείς ότι γίνεται έλεγχος και επιβάλλονται ποινές;».
Απάντηση: Από το περιεχόμενο της πιο πάνω επιστολής προκύπτουν δύο θλιβερά συμπεράσματα. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι παρά τα όσα μέτρα έχουν ληφθεί, η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να «οργιάζει». Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές κυρίως επιχειρήσεις εξακολουθούν να μην εκδίδουν αποδείξεις αδιαφορώντας για τις συνέπειες σε μια περίοδο οδυνηρή για τη χώρα. Δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Δημοσίου εξακολουθούν να υπολειτουργούν, δείχνοντας ασυγχώρητη αμέλεια για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.
Υπολογίζεται ότι η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα αγγίζει τα 15 δισ. ευρώ. Αν είχε συλληφθεί το ένα τρίτο του ποσού αυτού, δεν θα «κόβονταν» οι μισθοί και οι συντάξεις.
Οι ελεγκτικές υπηρεσίες οφείλουν να επιληφθούν άμεσα των καταγγελιών του επιστολογράφου, διότι έχουν υποχρέωση να ενεργήσουν έτσι.

Απόκτηση κυριότητας ακινήτου
Ο κ. Παντελής Παπαγεωργίου ερωτά:
«Η σύζυγός μου μέχρι την 18.10.2011 κατείχε ποσοστό 50% επί ενός διαμερίσματος 65 τ.μ., εκ κληρονομίας του θανόντος αδελφού της το οποίο δηλώναμε κανονικά τα προηγούμενα έτη στην κοινή φορολογική μας δήλωση και στο έντυπο Ε9. Το υπόλοιπο 50% κατείχε η μητέρα της η οποία απεβίωσε την 18.10.2011 και εκληρονομήθη υπό της συζύγου ως μοναδικής εξ αδιαθέτου κληρονόμος. Ετσι από την ημερομηνία αυτή (18.10.2011) έγινε κυρία και κάτοχος ολόκληρου του διαμερίσματος κατά ποσοστό 100%. Η δήλωση αποδοχής της κληρονομίας έγινε την 23 Νοεμβρίου 2011 και η δήλωση του νόμου 2308/95 στο Κτηματολόγιο έγινε την 5.1.2012, δηλαδή εντός των υπό του νόμου προβλεπομένων προθεσμιών.
Θα ήθελα να ρωτήσω πότε υποχρεούμαι να δηλώσω τη μεταβολή αυτή της περιουσιακής κατάστασης της συζύγου ως προς το άνω ακίνητο του οποίου η γυναίκα μου έγινε κυρία και κάτοχος κατά πλήρη κυριότητα 100% από την 18.10.2011».
Απάντηση: Εχετε υποχρέωση το 2012 να υποβάλετε τη δήλωση ακινήτων (έντυπο Ε9) στο εσωτερικό της οποίας θα αναγραφούν όλα τα στοιχεία της κατοικίας που μεταβάλλονται, δηλαδή το γεγονός ότι από τη σύζυγο αποκτήθηκε η πλήρης κυριότητα αυτής. Πότε θα υποβληθεί η δήλωση αυτή θα ορισθεί με υπουργική απόφαση. Ακόμη αν η κατοικία δεν έχει εκμισθωθεί θα αναγραφεί στο έντυπο Ε1, ανάλογα με το εάν είναι κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία, για τον υπολογισμό των τεκμηρίων διαβίωσης (αντικειμενικές δαπάνες).

Φορολογία εισοδημάτων από την Κύπρο
Ο κ. Στέφανος Χαλκιάς ερωτά:
«Επιτρέψτε μου να σας απασχολήσω με ένα θέμα το οποίο είναι αυξητικά επίκαιρο. Κατόπιν παραιτήσεώς μου από εταιρεία στην Αθήνα (ασφάλιση ΙΚΑ) ξεκίνησα από το 2012 εργασία σε εταιρεία πολυεθνικού ομίλου με έδρα στην Κύπρο. Συνεχίζω προς το παρόν να διαμένω με τη σύζυγό μου στην Αθήνα σε ενοικιαζόμενη πρώτη κατοικία, ενώ λαμβάνω ενοίκιο από ιδιόκτητη κατοικία. Η σύζυγος είναι οδοντίατρος – ελεύθερη επαγγελματίας και διαθέτει ποσοστό από άδεια ΙΧ με τον πατέρα της. Απ’ όσο γνωρίζω υπάρχει αμοιβαία αναγνώριση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου των ασφαλιστικών εισφορών υγείας και σύνταξης, ενώ η φορολογία στην Κύπρο είναι 0% εφόσον η διαμονή μου εκεί δεν ξεπερνά τις 163 ημέρες, κάτι που όντως συμβαίνει λόγω της φύσεως του επαγγέλματός μου (<25% του χρόνου ή βασικών δραστηριοτήτων που απαιτεί ο κανονισμός ΕΚ 987/2009 και η εγκ. 28 ΙΚΑ της 8ης Απριλίου 2010, διεύθ. Διεθνών ασφαλ. σχέσεων). Με δεδομένη λοιπόν την ευελιξία να αποκτήσω διαμονή, δηλαδή φορολογική – ΑΦΜ, και ασφαλιστική έδρα στην Κύπρο, ενώ η σύζυγος θα συνεχίζει να διαμένει και να υποβάλλει εισφορές και φορολογική δήλωση (από κοινού με εμένα) στην Αθήνα, παρακαλώ διευκρινίστε μου ποιες θα είναι σε αυτή την περίπτωση οι φορολογικές και ασφαλιστικές κρατήσεις μου και προς ποιο κράτος».
Απάντηση: Εφόσον δεν είστε μόνιμος κάτοικος Κύπρου, είστε υποκείμενο φόρου στην Ελλάδα για τα εισοδήματα που αποκτάτε στην Ελλάδα, καθώς και για τα εισοδήματα που αποκτάτε στην Κύπρο. Ετσι θα υποβάλετε στην Ελλάδα κοινή δήλωση φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα που αποκτάτε στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Αν γίνετε μόνιμος κάτοικος Κύπρου θα υποβάλετε φορολογική δήλωση στην Κύπρο για τα εισοδήματα που αποκτάτε εκεί, καθώς και για τα εισοδήματα που αποκτάτε στην Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή θα εφαρμοστούν οι διατάξεις της σύμβασης αποφυγής της διπλής φορολογίας. Φορολογική δήλωση κοινή με τη σύζυγο θα υποβάλετε στην Ελλάδα για τα εισοδήματα που αποκτάτε εδώ.
Οι ασφαλιστικές εισφορές του ενός κράτους θα μεταφερθούν στο κράτος από το οποίο θα συνταξιοδοτηθείτε.

Υπολογισμός ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

Ο κ. Γιάννης Ιωάννου ερωτά:
«Θα ήθελα να μάθω το εξής: η εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται από τα καθαρά εισοδήματα, στα οποία όμως δεν υπολογίζεται η παρακράτηση ΦΜΥ αλλά μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές. Δεκτόν. Γιατί όμως για να προκύψει ο συντελεστής φορολόγησης υπολογίζεται το ετήσιο «καθαρό» εισόδημα με βάση το παραπάνω, δηλαδή εξαιρώντας τον ΦΜΥ, και όχι βάσει των πραγματικών καθαρών ετήσιων εισοδημάτων;
Το ρωτάω γιατί κάποιος μπορεί με αυτόν τον τρόπο να μεταβεί σε υψηλότερη κλίμακα φορολόγησης χωρίς όμως τα πραγματικά ετήσια καθαρά εισοδήματά του να αντιστοιχούν σε αυτή την κλίμακα».
Απάντηση: Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011, για την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο, του φυσικού προσώπου. Για τον υπολογισμό του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος δεν αφαιρείται ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ