Στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του νέου μνημονίου για το 2012 εντάσσεται το ξενοδοχειακό σύμπλεγμα του Αστέρα Βουλιαγμένης «Astir Palace Resort», που κατέχει με ποσοστό 85,349% η Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) ορίζει το πρώτο τρίμηνο του έτους ως ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2012 για την πώληση του συγκροτήματος στον Λαιμό της Βουλιαγμένης. Το τελευταίο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά τουριστικά ακίνητα της χώρας λόγω της τοποθεσίας και της μοναδικότητάς του, ενώ έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο συζητήσεων για την αξιοποίησή του.
«Στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας σκεφτόμαστε την ενδεχόμενη αποχώρησή της από μη τραπεζικές δραστηριότητες» δηλώνει στο «Βήμα» ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ κ. Λ. Θεόκλητος. «Αυτό είναι κάτι που θα οριστικοποιηθεί μεταγενέστερα, μετά το PSI και την BlackRock, όταν θα ξέρουμε πόσα κεφάλαια χρειαζόμαστε» εξηγεί και προσθέτει ότι «τότε θα υποβάλουμε ένα πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης στην Τράπεζα της Ελλάδος το οποίο θα εξετάσει και τα ενδεχόμενα αποχώρησης από διάφορες συμμετοχές της τράπεζας σε επιχειρήσεις που δεν είναι στρατηγικής συμμαχίας, δηλαδή του χρηματοπιστωτικού τομέα. Με αυτή την έννοια θα εξετάσουμε εκείνη τη στιγμή ή θα συμφωνήσουμε και το αν θα προχωρήσουμε σε μια αποχώρηση από την επένδυσή μας στον Αστέρα».

Ο ίδιος τονίζει ωστόσο ότι «η τράπεζα σε ό,τι την αφορά δεν έχει αποφασίσει τίποτα ακόμα» και «η αποκρατικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης θα πρέπει να συμφωνηθεί και με την ΕΤΕ». Παράλληλα σημειώνει ότι στον Αστέρα εμπλέκεται και το Δημόσιο κατά ένα ποσοστό καθώς κατέχει λιγότερο από το ένα τρίτο της συνολικής έκτασης 300 στρεμμάτων (το τμήμα όπου έχει χτιστεί το ξενοδοχείο «Αφροδίτη») λέγοντας ότι «θα πρέπει το Ταμείο και η τράπεζα από κοινού να προχωρήσουν σε κάποιες κινήσεις μετά από μια συμφωνία που θα κάνουν», καθώς «δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα και στη συνεννόηση που γίνεται με το ΤΑΙΠΕΔ».

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, όταν οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις, υπογραμμίζει ότι θα γίνουν δημόσια γνωστές μέσα από ανοιχτή, διεθνή διαδικασία, αφού πρόκειται για εισηγμένη εταιρεία αλλά και ένα εμβληματικό ακίνητο.
Την ίδια ώρα ο κ. Θεόκλητος αρνείται ότι η ΕΤΕ έχει προχωρήσει σε αποτίμηση του ακινήτου σημειώνοντας ότι είναι πολύ πρώιμο το στάδιο. Η συζήτηση όμως που έχει ξεκινήσει μετά τη δημοσιοποίηση από το Ταμείο της πρόθεσής του για την πώληση του ακινήτου, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για τίμημα τα 250 εκατ. ευρώ, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον επενδυτών, οι οποίοι έχουν κάνει κρούση, χωρίς ανταπόκριση από την τράπεζα, εφόσον δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.
Το ξενοδοχειακό συγκρότημα της Βουλιαγμένης, του οποίου τη διαχείριση ανέλαβε από 1ης Ιουλίου 2006 η διεθνής αλυσίδα Starwood Hotels and Resorts Worldwide Inc., περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία «Arion Resort & Spa», «The Luxury Collection», «The Westin Athens», όπως μετονομάστηκαν, συνεδριακές αίθουσες και χώρους εκδηλώσεων, 58 bungalows, πολυτελή εστιατόρια, κτίριο διοίκησης και χώρους αθλοπαιδιών, ελικοδρόμιο, την παραλία Astir Beach, ενώ υπό ανακαίνιση βρίσκονται το ξενοδοχείο «Αφροδίτη» που θα μετονομαστεί σε «W Athens», συνεδριακό κέντρο, το εστιατόριο-κλαμπ «9 Μούσες» και ο υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων. Ως ενιαίο σύνολο θεωρείται πλέον και η μαρίνα Βουλιαγμένης, που πρόσφατα η Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ ανέλαβε τη μίσθωσή της για 40 χρόνια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ