H πλήρης απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος με τη μη υποχρεωτική παράσταση των δικηγόρων στις διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων, αλλά και η προώθηση της επιτάχυνσης των δικών που αφορούν εργατικές διαφορές και ασφαλιστικά μέτρα επιβάλλονται κυρίως από τη σύμβαση, που πρόσφατα έγινε νόμος της χώρας, κυρίως σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη. Υπαγορεύεται επίσης η εκ βάθρων αλλαγή της ελληνικής πολιτικής δικονομίας.
Στη δισέλιδη αναφορά της σύμβασης στον χώρο της Δικαιοσύνης επιβάλλεται στην κυβέρνηση η ψήφιση νόμου για την επιτάχυνση των δικών, γεγονός που προβλέπεται από το νομοσχέδιο για τη δίκαιη δίκη του υπουργείου, το οποίο εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα. Εκτός από το ότι τα διαζύγια θα εκδίδονται πλέον με ένα απλό συμφωνητικό μεταξύ των συζύγων, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην απλούστευση των διαδικασιών που αφορούν τα ακίνητα.
* Ορίζεται ότι οι δίκες ασφαλιστικών μέτρων πρέπει να εκδικάζονται εντός 30 ημερών από την υποβολή τους, αλλά και οι αποφάσεις τους να εκδίδονται σε περίπου 48 ώρες.
* Οι εργατικές διαφορές οφείλουν να ολοκληρώνονται σε 60 ημέρες.
Η απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος καθορίζεται επί της ουσίας με 8 σημεία που είχε παραδώσει η τρόικα αιφνιδιαστικά την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου με την απειλή ότι αν δεν περάσουν δεν θα εκταμιευθεί η δόση. Τώρα όλα αυτά περιλαμβάνονται στη σύμβαση του μνημονίου. Απλώς για τα συγκεκριμένα μέτρα έχει δοθεί περιθώριο στο υπουργείο να τα συζητήσει πριν από την ψήφισή τους στη Βουλή, σε συνεργασία ασφαλώς και με τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, ως τον Ιούνιο.
Από τα μέτρα ορίζεται επίσης ότι προβλέπεται η ελευθερία σύστασης δικηγορικών εταιρειών και υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, αίρεται η απαγόρευση διορισμού ως δικηγόρων δημοσίων διοικητικών υπαλλήλων, στρατιωτικών, συμβολαιογράφων κ.λπ. Καταργείται τέλος η υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου στην κατάρτιση σχεδίων εγγράφων ενώπιον συμβολαιογράφων για μια σειρά μεταβιβάσεις.
Από την τρόικα επιβάλλεται επίσης η κατάρτιση νέας πολιτικής δικονομίας. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η Αυστρία, όπου από τις 500.000 χρηματικές απαιτήσεις μόνο το 10% φθάνει στα δικαστήρια. Η διαδικασία που προβλέπεται χωράει σε προτάσεις των αντιδίκων μόλις μιας σελίδας και όχι σε εκατοντάδες σελίδες οι οποίες υπάρχουν στα ελληνικά δικόγραφα…

Γιατροί και διαγνωστικά κέντρα
Επίσης προβλέπεται η άρση όλων των περιορισμών για τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στους οποίους περιλαμβάνονται οι παρακάτω κατηγορίες: ιδιώτες πάροχοι υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης (ιδιώτες γιατροί και οδοντίατροι, ιδιωτικοί όμιλοι γιατρών και οδοντιάτρων, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα), μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης, οδοντοτεχνικά εργαστήρια, καταστήματα οπτικών και φακών επαφής, κέντρα φυσιοθεραπείας, κέντρα αισθητικής. Παράλληλα προβλέπεται άμεση απελευθέρωση των παρακάτω επαγγελμάτων: φορτοεκφορτωτές/ φορτωτές για χερσαίες επιχειρήσεις σε κεντρικές αγορές, ορκωτοί εκτιμητές, λογιστές και φοροτεχνικοί, αναλογιστές, εταιρείες προσωρινής απασχόλησης, ιδιωτικά συμβουλευτικά γραφεία για θέματα εργασίας, τουριστικοί οδηγοί και μεσίτες ακινήτων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ