Το άρθρο αναφέρεται στην πρόταση του γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για αναβολή των ελληνικών εκλογών, καθώς θεωρεί ότι δεν υπάρχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα ακολουθήσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας, ενώ οι πιθανότητες επανεκλογής της τωρινής κυβέρνησης είναι πολύ περιορισμένες, λόγω των χαμηλών ποσοστών που συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις.

Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Γιοχάνες Σινγκχάμερ, δήλωσε μεν ότι οι εκλογές αποτελούν βασική αρμοδιότητα κάθε χώρας, πρόσθεσε όμως ότι «οι Έλληνες πρέπει να αναρωτηθούν αν οι εκλογές σε αυτήν την δύσκολη πολιτική και οικονομική κατάσταση είναι πραγματικά σκόπιμες».

Με αυτόν τον τρόπο η Γερμανία έθεσε, εν μέσω του μαραθωνίου των διαπραγματεύσεων για το πακέτο βοήθειας των 130 δις Ευρώ, προϋποθέσεις που δεν είναι δυνατόν να εκπληρωθούν. Ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε χθες ότι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα. Για τους Έλληνες όλες αυτές οι προϋποθέσεις αποτελούν πρόκληση.

Ο υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επέρριψε σε «ορισμένες δυνάμεις» την επιθυμία να πιέσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Την ίδια ώρα, το ελληνικό συντηρητικό κόμμα επιδιώκει την διεξαγωγή εκλογών στις 8 Απριλίου.

Ως μέσο πίεσης η Γερμανία και άλλες δότριες χώρες, όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία, έθεσαν ως θέμα συζήτησης την μετάθεση του χρόνου συζήτησης για το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα μετά την διεξαγωγή των εκλογών. Λίγο πριν, ο Γερμανός Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφεν Σάιμπερτ διέψευσε ότι η Γερμανία επιδιώκει τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είχε ζητήσει τη δημιουργία κλειστού λογαριασμού με σκοπό την προστασία των πιστωτών της Ελλάδας. Ο μακροσκελής κατάλογος των απαιτήσεων του Βερολίνου δεν υιοθετείται από όλα τα κράτη της Ευρωζώνης. Ο Κομισάριος της ΕΕ για οικονομικά θέματα, Όλι Ρεν, προειδοποίησε για τη λήψη ταχέων αποφάσεων, προκειμένου να σωθεί η Ελλάδα.