Την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Αυστρίας (Α3) σχεδιάζει να υποβαθμίσει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, επικαλούμενος την κρίση της ευρωζώνης. Η Γαλλία απειλείται ξανά από τους οίκους αξιολόγησης έναν ακριβώς μήνα μετά την υποβάθμισή της από τη Standard & Poor’s.

Με το ίδιο αιτιολογικό προχώρησε ωστόσο στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας κατά μία βαθμίδα, της Πορτογαλίας επίσης κατά μία βαθμίδα, της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες, καθώς και της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας.

Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβάθμισε την αξιολόγηση της Ιταλίας σε A3 από A2, της Πορτογαλίας σε Ba3 από Ba2, της Ισπανίας σε A3 από A1, της Σλοβακίας σε A2 από A1, της Σλοβενίας σε A2 από A1 και της Μάλτας σε A3 από A2, επικαλούμενος «αυξανόμενους χρηματοπιστωτικούς και μακροοικονομικούς κινδύνους που προέρχονται από την κρίση στην Ευρωζώνη».

Επιπλέον, ο οίκος Moody’s ανακοίνωσε τη μεταβολή από σταθερή σε αρνητική της προοπτικής της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Αυστρίας, προειδοποιώντας ουσιαστικά για πιθανή υποβάθμιση των τριών αυτών χωρών οι οποίες αξιολογούνται με «ΑΑΑ».

Eιδικά για τη Γαλλία, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει «τη συνεχή επιδείνωση του γαλλικού δημοσίου χρέους, το οποίο τη θέτει σε αρνητική θέση σε σχέση με τις χώρες του ΑΑΑ».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν, με ανακοίνωσή του υπερασπίζεται «τα δυναμικά θεσμικά βήματα που έγιναν στην ευρωζώνη εδώ και μερικούς μήνες, με την ταυτόχρονη ενίσχυση της πειθαρχίας, της αλληλεγγύης, της διακυβέρνησης και της ανάπτυξης».

Τονίζει επίσης ότι σημαντικά μέτρα ανάταξης των δημοσιονομικών, καθώς και σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές πραγματοποιήθηκαν από τις χώρες της ευρωζώνης που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση.

Η απειλή του οίκου Moody’s συνιστά επιστροφή στην πραγματικότητα, δήλωσε τη ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Οσμπορν, μετά την προειδοποίηση του οίκου σχετικά με την πιστοληπτική ικανότητα της Βρετανίας.

Η ανακοίνωση «αποτελεί απόδειξη, στη σημερινή παγκόσμια κατάσταση, ότι η Βρετανία δεν μπορεί να αρνηθεί να αντιμετωπίσει το θέμα του χρέους της» σημείωσε.

Για τις υπόλοιπες χώρες με την ανώτερη βαθμίδα αξιολόγησης (Γερμανία, Δανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Σουηδία και Λουξεμβούργο) ο οίκος σημειώνει ότι διατηρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, όμως σημειώνει ότι η αξιολόγηση της Κύπρου με Baa3 βρίσκεται υπό εξέταση με πιθανότητα μεσοπρόθεσμης μείωσης.