Σε μία εποχή έντονης σύγκρουσης μεταξύ των αγορών και της πολιτικής ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα αποκτά ίσως την σημαντικότερη φωνή στις Ευρωπαϊκές Τηλεπικοινωνίες, καθώς ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), κ. Λ. Κανέλλος θα αναλάβει το 2013 την προεδρία του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC) και ήδη επεξεργάζεται την ατζέντα που θα εφαρμόσει.
Ήδη, πρόεδρος της ΕΕΤΤ, ο οποίος τυγχάνει και αντιπρόεδρος του BEREC, εκπονεί το ετήσιο πρόγραμμα εργασιών του ευρωπαϊκού σώματος, καθώς πρέπει να επιτευχθεί σε κοινοτικό επίπεδο ο συντονισμός των ρυθμιστικών αρχών και των εθνικών εμπειρογνωμόνων και να εκπροσωπηθεί ο φορέας στην Κομισιόν, το Συμβούλιο και την Ευρωβουλή.

Το σημαντικότερο, όμως, καθήκον θα είναι ο έλεγχος της ορθής εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Πλαισίου από τις εθνικές αρχές άλλων κρατών μελών, καθώς οι ρυθμιστές θα πρέπει να κοινοποιούν στο BEREC τις αποφάσεις τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σημειωτέον ότι το ευρωπαϊκό σώμα δικαιούται να εκδίδει επιστολές σοβαρών αμφιβολιών, να συμμορφώνει τους ρυθμιστές με τα νομικά κείμενα της Ε.Ε, αλλά και να επιβάλλει σκληρά μέτρα, συμβατά με το κοινοτικό δίκαιο.

Αυτή η τελευταία πρόνοια καθιστά τον εκάστοτε πρόεδρο του BEREC πανίσχυρο έναντι των δυνάμεων της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, η οποία δίνει αγώνα – με λιγοστά αποτελέσματα έως τώρα – για να χαλαρώσει την άκαμπτη στάση της ρύθμισης και των υπηρεσιών ανταγωνισμού της Ε.Ε.

Με τις ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο «χρυσό τρίγωνο» μεταξύ Λονδίνου, Παρισιού και Βόννης να προμηνύουν νέα επεισόδια ανάμεσα στους μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους της Γηραιάς Ηπείρου και τις κοινοτικές αρχές, η ομόφωνη εκλογή του κ. Κανέλλου στο BEREC από τους ομόλογούς του κάνει παράγοντες της αγοράς να προεξοφλούν ότι η ανάδειξή του θα δοκιμάσει έντονα τις ισορροπίες μεταξύ Ρυθμιστών και αγορών.

Δεδομένης της έως σήμερα στάσης του στο τιμόνι της ΕΕΤΤ, επιχειρηματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η εκλογή του στο BEREC έχει ήδη θορυβήσει μεγάλες Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι η Deutsche Telekom, η οποία ελέγχει τον ΟΤΕ, έχει διαμαρτυρηθεί έντονα στο Ελληνικό δημόσιο για την αυστηρότητα της ρύθμισης στην Ελλάδα, ζητώντας την χαλάρωσή της.

Η «γραμμή» που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προσπαθεί να αντέξει μεν στις πιέσεις των ομίλων αλλά και να «ακούσει» την αγορά είναι να προτρέπονται οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι σε κοινές επενδύσεις, μέσα από την συνεγκατάσταση και συνεκμετάλλευση δικτύων νέας γενιάς, λόγω κρίσης και της συνεπαγόμενης ανάγκης για μείωση του κόστους.

Όπως είπε και ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ρυθμιστικής στρατηγικής για το 2012, η μείωση του κόστους, η κοινή χρήση υποδομών και οι διαδικασίες συνεγκατάστασης και κοινής παροχής υπηρεσιών αποτελούν μία «αναγκαστική οδό».

«Η φτώχεια φέρνει γκρίνια»
Ο κ. Κανέλλος, απαντώντας στις πρόσφατες έντονες επικρίσεις των εναλλακτικών παρόχων για το VDSL, σημείωσε ότι «η φτώχεια φέρνει γκρίνια» και συμπλήρωσε η αγορά ήδη είναι ελεύθερη για παροχή υπηρεσιών VDSL από τα αστικά κέντρα έως τα σπίτια, κλάδος στον οποίο ήδη δραστηριοποιείται η CYTA.

Επίσης, τόνισε ότι στις επόμενες εβδομάδες η ΕΕΤΤ θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες έγκρισης των τιμών λιανικής της VDSL που έχει καταθέσει ο ΟΤΕ. Έτσι, τόσο ο οργανισμός όσο και οι εναλλακτικοί θα μπορούν να «λανσάρουν» στην αγορά καινοτόμα προϊόντα, που τα ζητούν οι Έλληνες καταναλωτές.

Αναφερόμενος στην απόπειρα συγχώνευσης Vodafone – Wind, ο κ. Κανέλλος σημείωσε ότι η ΕΕΤΤ ήταν εξ αρχής επιφυλακτική, αφ’ ενός διότι η Κομισιόν είναι φειδωλή στις συγχωνεύσεις και αφ’ ετέρου διότι η έγκρισή της θα συνεπαγόταν την επιστροφή της Ελληνικής αγοράς της κινητής σε Δυοπώλιο, κάτι που δύσκολα θα περνούσε από τα κοινοτικά όργανα.

Ο κ. Κανέλλος κάλεσε τις εταιρίες της κινητής να ανοίξουν τα δίκτυά τους και για τους πιθανούς ιδεατούς παρόχους κινητής τηλεφωνίας (MVNO), αφού υποχρεούνται να το κάνουν, σύμφωνα με τις συμβάσεις που υπέγραψαν με το δημόσιο για το φάσμα.

Επίσης, γνωστοποίησε ότι η ΕΕΤΤ εξετάζει νέα μείωση στα τέλη τερματισμού των κλήσεων, εφαρμόζοντας τους στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύντομα θα υπάρξουν νέες τιμές, όμως δεν έχει ακόμη καθοριστεί εάν θα γίνει αναδρομική εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου 2012 ή θα επικαιροποιηθεί ένας προσωρινός συντελεστής σε συνεννόηση με τις εταιρίες.

Στις ερωτήσεις για εναρμονισμένες πρακτικές των εταιριών της κινητής τηλεφωνίας σημείωσε ότι η τεκμηρίωσή τους χρειάζεται «hard evidence», δηλαδή πειστικές αποδείξεις, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕΤΤ δεν λαμβάνει μέτρα, αφού η αγορά της κινητής τηλεφωνίας δεν ρυθμίζεται προς το παρόν.

Τέσσερις άξονες
Το σχέδιο δράσης της ΕΕΤΤ για το 2012 εστιάζει στην ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού, την προστασία του καταναλωτή, την αναπτυξιακή διαχείριση των σπάνιων εθνικών πόρων (αριθμοί, συχνότητες, δικαιώματα διέλευσης κτλ) και την ενίσχυση του διεθνούς της ρόλου.

Όπως τόνισε ο κ. Κανέλλος, το 2011 η προώθηση της ευρυζωνικότητας υπερέβη το 21,2%, με την Ελλάδα να βρίσκεται στις υψηλές θέσεις της σχετικής κατηγορίας στην Ε.Ε. Επίσης, η ρυθμιστική αρχή πρέπει να προετοιμάσει το άνοιγμα της ταχυδρομικής αγοράς, η οποία απελευθερώνεται το 2013, ενώ ετοιμάζεται να αναλάβει καθήκοντα one stop shop στην αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων.

Στο μεταξύ, προσεχώς θα έχει έτοιμο παρατηρητήριο τιμών, ενώ θα προχωρήσει και σε δημοπρασία δημοφιλών domain names του διαδικτύου.

Η ρυθμιστική αρχή έχει ζητήσει να εξαιρεθεί από τις οριζόντιες περικοπές, καθώς δυσκολεύεται να επιτελέσει το ελεγκτικό της έργο, λόγω της μείωσης των υπερωριών. Σχετική τροπολογία έχει κατατεθεί στη Βουλή, όμως δεν έχει ακόμη ψηφιστεί.