Αντιδράσεις στον τουριστικό κόσμο προκαλεί η ανακοίνωση για την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ). «Καθ’ όλα λανθασμένη και άστοχη απόφαση», τη χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), τονίζοντας ότι αυτή η κατάργηση δημιουργεί «πολλαπλό κοινωνικό θέμα, ανεργία και τουλάχιστον αντίστοιχη μείωση εσόδων του κράτους από ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές και φόρους». Περίπου 2.700 ξενοδοχειακές μονάδες συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ενώ η ΠΟΞ ζητά να συνεχίσει να πραγματοποιείται «στο ακέραιο», τονίζοντας ότι είναι ένα εργαλείο με αποδεδειγμένη ωφέλεια, τόσο για τους δικαιούχους (από ευαίσθητες κοινωνικές τάξεις), όσο και για τις μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιφέρειας.
«Είμαστε αντίθετοι στην ολοσχερή κατάργηση των λειτουργιών του οργανισμού», τονίζεται σε ανακοίνωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), ενώ προτείνεται «να διατηρηθεί μόνο ο τομέας των προγραμμάτων του κοινωνικού τουρισμού με αυστηρές προϋποθέσεις συμμετοχής γι’ αυτούς που δεν διαθέτουν πραγματικά πόρους για ολιγοήμερες διακοπές». Το ΞΕΕ αναφέρει ότι ο ΟΕΕ «είναι ο μεγαλύτερος tour operator εσωτερικού τουρισμού και η προωθούμενη κατάργησή του θα δημιουργήσει ένα δυσαναπλήρωτο κενό εκτός από τις χαμηλές εισοδηματικές τάξεις και στα μικρά ξενοδοχεία πολλών προορισμών της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας τα οποία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στον κοινωνικό τουρισμό» και προτίθεται να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού και λειτουργικού πλαισίου των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού.
Την πλήρη αντίθεσή της εκφράζει και η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ), υπογραμμίζοντας ότι η αναστολή του προγράμματος των οργανωμένων εκδρομών και του κοινωνικού τουρισμού «δημιουργεί σημαντικές επιπλοκές στις εν εξελίξει συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό πλήγμα για τα τουριστικά γραφεία της χώρας», τα οποία σε συστηματική βάση συμμετείχαν στους διαγωνισμούς του ΟΕΕ. Η σημαντική αυτή απώλεια αντικειμένου για τα τουριστικά γραφεία ενισχύει τη συρρίκνωση των μεγεθών του περιηγητικού και εσωτερικού τουρισμού κατά σειρά ετών και ιδιαίτερα το 2011, προσθέτει η ΓΕΠΟΕΤ, προσφέροντας τις υπηρεσίες της για τη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου, που να λειτουργεί με σημαντικά χαμηλότερο κόστος και με τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή και διαφάνεια.
«Η κατάργηση των προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, είναι ουσιαστικά κατάργηση του εσωτερικού τουρισμού», υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), καλώντας την κυβέρνηση να επαναπροσδιορίσει την απόφαση και τον τρόπο διεξαγωγής των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού και διακοπών.