Την αποσύνδεση της εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους από την πορεία των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας δρομολογεί ο γαλλογερμανικός άξονας. Ο «ειδικός λογαριασμός», που εξήγγειλαν τη Δευτέρα οι Μέρκελ και Σαρκοζί, συνίσταται στην δημιουργία ενός ταμείου μέσω του οποίου θα εξοφλούνται οι ομολογιούχοι των οποίων οι τίτλοι ωριμάζουν, ανεξάρτητα από το αν η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει με την τρόικα για τα νέα μέτρα που θα εφαρμόσει για να εκταμιευθούν τα 130 δισ. ευρώ του δεύτερου πακέτου διάσωσης.

«Με τον τρόπο αυτό το Παρίσι και το Βερολίνο αποτρέπουν μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας, που θα κινδύνευε να πυροδοτήσει αντιδράσεις πανικού στις διεθνείς αγορές», όπως γράφουν την Τρίτη στο πρωτοσέλιδό τους οι Financial Times, που θεωρούν ότι ουσιαστικά πρόκειται για το διαχωρισμό του Ταμείου διάσωσης της Ελλάδας στα δύο. Ετσι, αντί οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που ωριμάζουν να πληρώνονται από την Ελλάδα, θα πληρώνονται απευθείας από τους «διασώστες» της Ελλάδας μέσω του υπό μελέτη λογαριασμού ή Ταμείου.

Ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος δήλωσε στους FT ότι το σχέδιο, το οποίο στηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αρκετές άλλες χώρες της ευρωζώνης, έχει ως στόχο «να απομακρυνθεί η Δαμόκλειος σπάθη της χρεοκοπίας», ενώ παράλληλα οι εταίροι θα μπορούν να πιέζουν την Αθήνα να εφαρμόσει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

«Η ιδέα να δώσουμε προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των δανείων, που ανήκει στο γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, είχε κυκλοφορήσει εδώ και ένα μήνα στα επιτελεία των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης ταυτόχρονα με την αμφιλεγόμενη γερμανική πρόταση για διορισμό ξένου επιτρόπου με δικαίωμα βέτο στις δαπάνες του ελληνικού προϋπολογισμού», αναφέρουν οι FT. «Πρόκειται για μια ιδέα καλύτερη από το διορισμό επιτρόπου, καθώς είναι πιο αποδεκτή», φέρεται να δήλωσε στην εφημερίδα, υπό καθεστώς ανωνυμίας βεβαίως, ο Γάλλος αξιωματούχος.