Ενθαρρυντικά μηνύματα για τη βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στη Γερμανία, την ενίσχυση του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος και την προώθηση τουριστικών επενδύσεων αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια του «Ελληνογερμανικού Φόρουμ για τον Τουρισμό», που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 6 Φεβρουαρίου, στους χώρους της Ομοσπονδιακής βουλής (Bundestag).

Στο φόρουμ που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Τουρισμού της Ομοσπονδιακής Βουλής και της Πρεσβείας της Ελλάδας, υπό την αιγίδα των προέδρων των δύο Κοινοβουλίων Prof. Dr. Norbert Lammert και Φ. Πετσάλνικου, συμμετείχε ευρεία ελληνική αντιπροσωπεία με συντονιστή τον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδη.

Στο πλαίσιο της βελτίωσης της ελληνογερμανικής εταιρικής σχέσης και της καλύτερης συνεργασίας των αρμόδιων τουριστικών φορέων, εξετάστηκε μεταξύ άλλων η δημιουργία διμερούς επιτροπής διαχείρισης κρίσεων που θα λειτουργεί και στις δύο χώρες με σκοπό την ενίσχυση του τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε και η δημιουργία δύο ομάδων εργασίας, με συμμετοχή του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και ιδιωτών, για την προβολή και την προώθηση του τουρισμού καθώς και για την αναζήτηση νέων τουριστικών προορισμών.

Επίσης έγινε επεξήγηση του υφιστάμενου νομοθετικού και χρηματοδοτικού πλαισίου για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, με παρουσίαση συγκεκριμένων επενδυτικών ευκαιριών τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως το Ελληνικό και το Γκολφ Αφάντου στη Ρόδο.
Παράλληλα προτάθηκε η ανάπτυξη δράσεων μαθητικού και φοιτητικού τουρισμού από τη Γερμανία προς την Ελλάδα και άλλων θεματικών τουριστικών δραστηριοτήτων. Με βάση πρόταση του υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με την Ενωση Ταξιδιωτικών Γραφείων και τις αεροπορικές εταιρίες Aegean Airlines και Olympic Air, φοιτητές από τη Γερμανία θα μπορούν να πηγαίνουν στην Αθήνα και να παρακολουθούν σεμινάρια στην Ακαδημία Πλάτωνος για δύο εβδομάδες, αλλά και θεατρικές ομάδες φοιτητών να ανεβάζουν παραστάσεις σε αρχαία θέατρα κ.α.
Τέλος συζητήθηκε η ενίσχυση διαδημοτικών και περιφερειακών συνεργασιών για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, συζήτηση που θα συνεχιστεί και την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου σε νέα συνεδρίαση.
Στόχος «των δικών μας προσπαθειών είναι να σταθεροποιήσουμε τον αριθμό των Γερμανών που πηγαίνουν στην Ελλάδα», τόνισε ο Ομοσπονδιακός υφυπουργός Οικονομίας αρμόδιος για τον τουρισμό κ. Ernst Burgbacher.
Ενδιαφέρον είχε η δήλωση του προέδρου του Γερμανικού Τουριστικού Συνδέσμου κ. Jurgen Buchy, ο οποίος τόνισε ότι

«Ειχαμε πέρσι μια πολύ θετική εξέλιξη στον ελληνικό τουρισμό», αναφερόμενος στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών από τη Γερμανία κατά 10%. Η τάση αυτή πρέπει να συνεχιστεί, σημείωσε ο κ. Buchy, επισημαίνοντας ωστόσο ως πρόβλημα το γεγονός ότι οι τουριστικές υποδομές στην Ελλάδα είναι πεπαλαιωμένες. «Αυτό πρέπει να το συζητήσουμε», δήλωσε.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός από τον κ. Burgbacher, ο υφυπουργός Εργασίας, εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση H.J. Fuchtel, ο υφυπουργός Παιδείας T. Rachel και εκπρόσωποι γερμανικών τουριστικών φορέων. Από ελληνικής πλευράς μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Γ.Γ. Πολιτιστικής και Τουριστικής Υποδομής κ. Ι. Πυργιώτης, ο Γ.Γ. του ΕΟΤ κ. Γ. Κολέτσος, η πρόεδρος και το μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων κυρίες Χρύσα Αράπογλου και Ολγα Κεφαλογιάννη αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Invest in Greece κ. Α. Συγγρός, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) κ. Φ. Προβατάς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA) και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γ. Τελώνης.

Στο ελληνογερμανικό φόρουμ για τον τουρισμό εκπροσωπήθηκαν και το υπουργείο Παιδείας, ο δήμος Αθηναίων, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και οι ελληνικές αεροπορικές εταιρείες.