«Η εξαγωγή ρεύματος στη Γερμανία ναυαγεί λόγω προβλημάτων σε τεχνολογία και χρήματα» γράφει, μεταξύ άλλων, το περιοδικό.

Κάθε λίγους μήνες οι πολιτικοί «διασώστες» της Ευρώπης επανέρχονται στην ίδια ιδέα: Η ηλιόλουστη Ελλάδα να πουλήσει ηλιακό ρεύμα στη Γερμανία και έτσι η χώρα να αποκτήσει επιτέλους ένα εξαγωγικό αγαθό με μεγάλη ζήτηση. Την πρόταση διατύπωσε ο υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το φθινόπωρο. Τώρα την επαναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θέλει να ζωντανέψει την ελληνική οικονομία μέσω της εξαγωγής ρεύματος, όπως γράφει το περιοδικό SPIEGEL. Αλλά και στην ίδια την ελληνική κυβέρνηση αρέσει η ιδέα.

Μόνο που δυστυχώς δεν είναι ρεαλιστική. Αυτό οφείλεται πρώτα-πρώτα στην ασάφεια για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος. Μέχρι κυκλοφορεί η ιδέα επέκτασης της γερμανικής προώθησης του οικολογικού ρεύματος μέσω του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε ελληνικές εγκαταστάσεις. Αν γίνει αυτό, οι γερμανοί καταναλωτές ρεύματος θα επιδοτούν μέσω εισφορών στον λογαριασμό του ρεύματος το ελληνικό ηλιακό ρεύμα.

Η προοπτική για μια τέτοιου είδους διασφαλισμένη χρηματοδότηση θα έδινε μεν τεράστια ώθηση ίσως στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων. Πολιτικά όμως, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφαρμόσιμο στη Γερμανία. Ο υπουργός περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρόντγκεν (CDU) είχε ήδη αντιταχθεί στην ιδέα το φθινόπωρο. Χθες ο υπουργός οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε διατου εκπροσώπου του ότι η κυβέρνηση αρνείται μία τέτοια επέκταση του νόμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επιπλέον, το ελληνικό οικολογικό ρεύμα δεν θα μπορούσε να μεταφερθεί τόσο εύκολα στη Γερμανία. Θα έπρεπε να γίνουν μεγάλες μετατροπές στο δίκτυο ρεύματος όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις διαμετακομιστικές χώρες στα Βαλκάνια, οι οποίες θα μπορούσαν να απαιτήσουν και έξοδα διέλευσης. Ο ειδικός επί ενεργειακών ζητημάτων των γερμανών Πρασίνων Χανς-Γιόζεφ Χελ εκτιμά ότι δεδομένου του μεγάλου κόστους το ελληνικό ηλιακό ρεύμα θα ήταν πολύ ακριβότερο από το γερμανικό ηλιακό ρεύμα.

Αλλά και για την Ελλάδα θα ήταν παράλογη η εξαγωγή ρεύματος. Μέχρι τώρα η χώρα κάνει εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος. Ένα μέρος από το παραγόμενο εντός Ελλάδας ρεύμα προέρχεται από εισαγόμενο πετρέλαιο, που είναι πολύ ακριβό και με δεδομένες τις δυσκολίες πληρωμής η διασφάλισή του καθίσταται όλο και πιο αβέβαιη. Με τις ανανεώσιμες πηγές θα μπορούσε η Ελλάδα τουλάχιστον να εξοικονομήσει αυτές τις δαπάνες.