«Σίγουρος» για τη θετική έκβαση της ελληνικής κρίσης εμφανίστηκε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εκφράζοντας και τις αντίστοιχες πεποιθήσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες είχαν την Δευτέρα την ευκαιρία να συζητήσουν διμερή ζητήματα (κυρίως την οικονομική σύγκλιση Γαλλίας και Γερμανίας) κατά τη διάρκεια του καθιερωμένου ετήσιου κοινού υπουργικού συμβουλίου των δύο χωρών το οποίο πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι.

Ασφαλώς το ελληνικό ζήτημα κυριάρχησε στις συζητήσεις κάτι που φάνηκε και από τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε. Η πρώτη πληροφορία που έδωσαν οι δύο ηγέτες εξερχόμενοι της κοινής συνεδρίασης ήταν ότι θα δημιουργηθεί ένας «κλειστός λογαριασμός» στον οποίο θα κατατεθούν τα χρήματα για τους τόκους των δανείων που δίνονται στην Ελλάδα, όπως διευκρίνισε ο Σαρκοζί. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός κάνει τη δουλειά του σε πολύ δύσκολες συνθήκες».

«Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Και οι δύο πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα. Αλλά θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέο δανειακό πρόγραμμα για την χώρα, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα. Και όλοι αυτοί που φέρουν την ευθύνη για την Ελλάδα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτή την θέση. Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα» δήλωσε η Μέρκελ.

«Πρέπει να τελειώνουμε. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία» είπε ο γάλλος πρόεδρος. Επεσήμανε πάντως την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς τη συμφωνία για τη συμμετοχή ιδιωτών στο κούρεμα του ελληνικού χρέους κάνοντας λόγο και για επικείμενη εμπλοκή του «επίσημου τομέα» στην αναδιάρθρωση. «Ουδέποτε βρισκόμαστε τόσο κοντά σε λύση του ελληνικού ζητήματος. Εντός ολίγων ημερών θα έχουμε συμφωνία και με τον ιδιωτικό και με το δημόσιο τομέα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σαρκοζί.

Την ίδια ώρα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της ΕΕ Αμαντέου Αλταφάζ δήλωνε επίσης ότι η συμφωνία για το ελληνικό PSI θα ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες. Ο ευρωπαίος εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε αν θα «κουρευτούν» και τα ομόλογα που κατέχουν πιστωτές του «δημοσίου τομέα».

Η Ανγκελα Μέρκελ άκουσε με ικανοποίηση τον Σαρκοζί να συμφωνεί ότι το γερμανικό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης και δημοσιονομικής πειθαρχίας «έχει επιτύχει» και επομένως πρέπει να εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. Η ίδια περιορίστηκε στη δήλωση ότι «ο χρόνος πιέζει» αναφορικά με την Ελλάδα.

Οι δύο ηγέτες δεν προχώρησαν σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. «Επιτρέψτε μου να σας θυμίσω ότι επρόκειτο για ένα γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο» είπε χαρακτηριστικά ο Σαρκοζί για να περιορίσει τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Οι δύο ηγέτες θα αναφερθούν εκτενέστερα στην ευρωπαϊκή κρίση και την ελληνική πτυχή της σήμερα το απόγευμα κατά τη διάρκεια ενός «κοινού διαγγέλματος». Όπως είχε γίνει γνωστό από την περασμένη Παρασκευή Σαρκοζί και Μέρκελ σχεδίαζαν να εμφανιστούν σε μια κοινή τηλεοπτική συνέντευξη μετά από την ολοκήρωση της συμφωνίας για το PSI.

Η κοινή εμφάνιση των δύο ηγετών θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 9 15 μμ (ώρα Ελλάδας) και θα καλυφθεί ταυτόχρονα από τα δελτία ειδήσεων του γαλλικού καναλιού France 2 και του γερμανικού ZDF. Ελλείψει οριστικής συμφωνίας για το κούρεμα του ελληνικού χρέους Μέρκελ και Σαρκοζί θα αναφερθούν στις προσπάθειες προώθησης μιας συνολικής λύσης της κρίσης επαναλαμβάνοντας την κοινή θέση ότι χωρίς συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει δεύτερο δάνειο.