Δραματική μείωση των μισθών κατά 9,2 δισ. ευρώ καταγράφεται από το 2009 ως τις αρχές του 2012, ενώ εντός του τρέχοντος έτους οι μισθοί αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 7,6% ανά άτομο σε σχέση με το 2011. Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας καταδεικνύουν τη μείωση των εισοδημάτων των μισθωτών, ενώ προδιαγράφουν τα όσα θα ακολουθήσουν το 2012, χωρίς να υπολογισθούν οι νέες περικοπές που αξιώνει η τρόικα. Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνης μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφερόμενος ταυτόχρονα στη μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων λόγω της μείωσης των μισθών.
Το μισθολογικό κόστος το 2009 έφθανε τα 36 δισ. ευρώ, σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι στις αρχές του 2012 έχει μειωθεί στα 26 δισ. ευρώ (ποσοστό 25%). Δηλαδή η απώλεια για τους μισθούς φθάνει τα 9,2 δισ. ευρώ και η απώλεια εσόδων για το ΙΚΑ τα 4,2 δισ. ευρώ.
Απώλειες 7,6% μόνο το 2011
Ο κ. Κουτρουμάνης επεσήμανε ότι το 2012 η μεταβολή-μείωση του μισθού ανά άτομο σε σχέση με τις αποδοχές του 2011 αναμένεται να αγγίξει το 7,6%. Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι τυχόν νέα βίαιη μεταβολή των μισθών προς τα κάτω, με την κατάργηση 13ου και 14ου μισθού ή τη μείωση του κατώτατου μισθού, θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση της ύφεσης και περαιτέρω μείωση των εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Εν τω μεταξύ, μείωση κατά 14,3% εμφάνισε το κόστος εργασίας στο σύνολο της χώρας από τις αρχές του 2010 ως το τρίτο τρίμηνο του 2011. Την καταγραφή έκανε σε μελέτη του ο κ. Σ. Γαβρόγλου, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού.
Οι κλάδοι παραγωγής

Σε ορισμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας η μείωση είναι υπερδιπλάσια. Οι κλάδοι με τις αναλογικά μεγαλύτερες μειώσεις του συνολικού κόστους εργασίας είναι τα ξενοδοχεία και εστιατόρια (32,5%), η παροχή νερού και επεξεργασία λυμάτων (μείωση 28,9%) και η παροχή ρεύματος και φυσικού αερίου (24,7%).
Αντίθετα, τη μικρότερη μείωση του συνολικού κόστους εργασίας σημείωσαν οι κλάδοι της Δημόσιας Διοίκησης, Αμυνας και Κοινωνικής Ασφάλισης (9,3%), της μεταποίησης (11,2%) και του εμπορίου και επισκευής οχημάτων (12,6%). Στο σύνολο χώρας το μη μισθολογικό κόστος (εισφορές) υποχώρησε κατά 19,3%, ενώ οι συνολικοί μισθοί υποχώρησαν κατά 12,1%.
Η μεγαλύτερη μισθολογική μείωση σημειώνεται στον κλάδο των ξενοδοχείων και εστιατορίων (30,4%) και η μικρότερη στη Δημόσια Διοίκηση, Αμυνα και Κοινωνική Ασφάλιση (5,6%). Οι χώρες: Από το 2000 και μετά το κόστος εργασίας στην Ελλάδα ακολουθεί σημαντικά ανοδική πορεία, η οποία όμως αντιστρέφεται θεαματικά με την εφαρμογή του μνημονίου.
Η αύξηση του κόστους εργασίας σε ονομαστικές τιμές έφθασε το 54,1% από το 2000, ως το πρώτο τρίμηνο του 2010. Την ίδια περίοδο το κόστος εργασίας αυξανόταν κατά 28,7% στην Πορτογαλία και κατά 18,6% στη Γερμανία.
Ωστόσο με την ένταξη της χώρας στον μηχανισμό στήριξης (Μάιος 2010) το κόστος εργασίας παρουσίασε παρατεταμένη μείωση 14,3%, ενώ στην Πορτογαλία παρέμεινε στάσιμο και στη Γερμανία ακολούθησε ανοδική πορεία (αύξηση 2,8%).

Μέτρα για τα έσοδα και τις δαπάνες των Ταμείων
Τα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται αύξηση των συνταξιούχων κατά 60.000 – 70.000 ανά έτος

Ως τώρα η εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων έχει μειωθεί κατά 8%, με αποτέλεσμα τα ετήσια έσοδα των Ταμείων να είναι κατά 6,7 δισ. ευρώ λιγότερα.Το αδιέξοδο για τα Ταμεία επιτείνει και το γεγονός ότι τα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται αύξηση των συνταξιούχων κατά 60.000 – 70.000 ανά έτος.
Για τον περιορισμό των δαπανών ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης (φωτογραφία) επισημαίνει ότι ήδη έχουν γίνει τα εξής:
1. Μείωση της δαπάνης για το φάρμακο στα 3,6 δισ. ευρώ για το 2012 σε σχέση με το 2009. Η εφαρμογή του ενιαίου συνταγολογίου σε συνδυασμό με την επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης διασφαλίζει τον πλήρη έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης.
2. Εξασφάλιση των κύριων συντάξεων, παρά το γεγονός ότι η ήδη υπάρχουσα μεσοσταθμική μείωση των συντάξεων δεν συνοδεύεται και από μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις, λόγω της αύξησης των συνταξιούχων.
3. Διακοπή 37.500 κύριων και 26.000 επικουρικών συντάξεων, μετά την απογραφή που πραγματοποιήθηκε, με κέρδος για τα Ταμεία 450 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
4. Μείωση των αναπηρικών συντάξεων, επί παραδείγματι στο ΙΚΑ, από 11,5% σε 10,5%.
Για την τόνωση των εσόδων των Ταμείων το υπουργείο Εργασίας έχει προχωρήσει στα εξής μέτρα:
* Ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που προβλέπει την καταβολή μικρών δόσεων και την προεξόφληση τρεχουσών εισφορών. Η ρύθμιση αυτή αποδείχθηκε ως η πιο αποδοτική, αποφέροντας στο ΙΚΑ ως 82 εκατ. ευρώ μηνιαίως.
* Η κατάσχεση εις χείρας τρίτων, που πλέον εφαρμόζεται και για οφειλές κάτω του 1 εκατ. ευρώ, αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα από οφειλές παρελθόντων ετών στα 100 εκατ. ευρώ τον μήνα.
* Προωθείται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ως 10%, με τη μορφή ριμπέιτ, στο τέλος κάθε 6μήνου, εφόσον όμως οι επιχειρήσεις πληρούν τις εξής τρεις προϋποθέσεις:
α. Χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, η εφαρμογή της οποίας μπορεί να ξεκινήσει μετά τις 20 Φεβρουαρίου, οπότε και ολοκληρώνεται η ηλεκτρονική διασύνδεση ΙΚΑ – ΣΕΠΕ – ΟΑΕΔ, βασική προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία της κάρτας εργασίας.
β. Ταυτόχρονη καταβολή από τις επιχειρήσεις μισθών, φόρου μισθωτών υπηρεσιών και εισφορών αποκλειστικά μόνο μέσω του τραπεζικού συστήματος.
γ. Απόλυτη συνέπεια στην καταβολή εισφορών.
Τέλος, ο υπουργός επισημαίνει ότι η διευκόλυνση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση είναι αναγκαία, αλλά δεν μπορεί να γίνει εις βάρος των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Στόχος η διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης σε μια περίοδο κατά την οποία για το 35% των ασφαλισμένων δεν καταβάλλονται οι εισφορές, δηλαδή το 17% των επιχειρήσεων, το 38% των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και το 36% των ελεύθερων επαγγελματιών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ