Να καταργηθεί σχεδόν το σύνολο των φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν κάθε χρόνο εκατομμύρια πολίτες, γλιτώνοντας με αυτόν τον τρόπο φόρους, απαιτεί η τρόικα, ενώ την ίδια στιγμή δεν αφήνει κανένα περιθώριο για μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Οπως αναφέρει ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», «η τρόικα για τις φοροαπαλλαγές προτείνει εν γένει κατάργηση, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, «σε κανέναν φόρο δεν προτείνουν μείωση συντελεστών, μάλιστα έχουν ανάλυση που αποδεικνύει ότι η μείωση θα οδηγήσει σε μείωση εσόδων. Εκτός από τις εργοδοτικές εισφορές, όπου προτείνουν πολύ συγκρατημένη μείωση για τους χαμηλόμισθους».

Αναζητείται η χρυσή τομή

Ωστόσο, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, αναζητείται η χρυσή τομή, ώστε οι πολίτες να συνεχίσουν να έχουν κίνητρο για συγκέντρωση αποδείξεων και την ίδια στιγμή τις φοροαπαλλαγές να τις απολαμβάνουν αυτοί που πραγματικά τις έχουν ανάγκη και όχι εκείνοι που τεχνηέντως δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα ενώ στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο και διαθέτουν μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία.

Η τρόικα όμως είναι κάθετη και ζητεί την κατάργηση των φοροαπαλλαγών χωρίς εξαιρέσεις και «παραθυράκια».
Ετσι από το 2012 οι φοροαπαλλαγές θα χορηγούνται με το σταγονόμετρο σε εκατομμύρια πολίτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία, πληρώνουν ασφάλιστρα ζωής, δίδακτρα σε φροντιστήρια, ιατρικές δαπάνες, ενοίκιο για πρώτη κατοικία και μια σειρά άλλες δαπάνες που σήμερα εκπίπτουν από τον φόρο. Ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η εξασφάλιση περίπου 2,5 δισ. ευρώ ως το 2015.

Το μέτρο αυτό αναμένεται να επιφέρει σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις σε χιλιάδες φορολογουμένους που ως σήμερα απολαμβάνουν εκπτώσεις από μια σειρά δαπάνες που αναγνωρίζει η Εφορία.

Στο υπουργείο Οικονομικών αναζητούν φόρμουλα ώστε να παραμείνουν οι βασικές φοροαπαλλαγές που βοηθούν σημαντικά στο να διατηρηθεί το κίνημα των αποδείξεων και την ίδια στιγμή να μειωθεί το κόστος επιστροφής ή μείωσης του φόρου, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Μια πρόταση, η οποία φυσικά θα περάσει από την έγκριση της τρόικας, είναι να θεσμοθετηθούν εισοδηματικά κριτήρια με βάση το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα του φορολογουμένου που δικαιούται την έκπτωση φόρου λόγω φοροαπαλλαγών.

Αλλαγές στις εκπτώσεις

Το πιο πιθανόν όμως είναι, εφόσον τα έσοδα του κράτους δεν βγαίνουν, να υπάρξει πλήρης κατάργηση ορισμένων δαπανών, όπως είναι η έκπτωση των τόκων στεγαστικών δανείων, οι ιατρικές δαπάνες, οι εκπτώσεις των ενοικίων κτλ., των ασφαλίστρων ζωής κτλ.

Σημειώνεται ότι με το πολυνομοσχέδιο του περασμένου φθινοπώρου άλλαξε ο τρόπος έκπτωσης των ιατρικών εξόδων, των τόκων από στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας που καταβάλλονται από 1ης Ιανουαρίου 2011 και μετά ανεξαρτήτως του χρόνου σύναψης του δανείου, των ασφαλιστικών εισφορών και, αντί για έκπτωση ολόκληρου του ποσού από το εισόδημα, θα εκπίπτει το 10% των δαπανών αυτών από τον φόρο, κάτι που μεταφράζεται σε πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση.

Σενάρια για τον ΦΠΑ

* Μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις θα προκύψουν για εκατομμύρια πολίτες στην περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση της τρόικας για μετάταξη αγαθών και υπηρεσιών που σήμερα βρίσκονται στον χαμηλό ή στον μεσαίο συντελεστή στον υψηλό φορολογικό συντελεστή. Επίσης, δυσάρεστη έκπληξη περιμένει τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου καθώς προτείνεται η κατάργηση του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ που ισχύει σήμερα. Υπάρχει όμως και η πρόταση που λέει ότι επιβάλλεται εφεξής ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες εκτός των ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή.

* Ετσι η πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι του φορολογικού διαλόγου είναι ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ να μειωθεί από το 23% σήμερα στο 21% ή στο 19% και να καταργηθεί ο χαμηλός που είναι 6,5% και επιβαρύνει τα φάρμακα, τα βιβλία, τα εμβόλια κτλ., καθώς επίσης και να υπάρξει μετάταξη του ΦΠΑ των τροφίμων 13% στον νέο υψηλότερο συντελεστή.

* Εφόσον εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο, τότε η πρόσθετη επιβάρυνση για εκατομμύρια νοικοκυριά θα είναι περίπου 500-700 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή θα χάσουν έναν μισθό. Αξίζει να τονιστεί ότι από το υπουργείο Οικονομικών αφήνουν να διαρρεύσει όλο το προηγούμενο διάστημα ότι ο ανώτερος συντελεστής ΦΠΑ 23% θα μειωθεί στο 21% ή στο 19% χωρίς να υπάρξει μετάταξη των τροφίμων στον υψηλό συντελεστή. Ωστόσο η τρόικα επιμένει ότι δεν μπορεί να γίνει καμία μείωση στους συντελεστές που να οδηγεί σε αντίστοιχη απώλεια των εσόδων.

Αλλαγές στους φόρους σε ποτά – κρασί και καπνό
Προτεραιότητα και στην εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης

Σημαντικές αλλαγές στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβάλλονται στα πετρελαιοειδή, στα κρασιά, στα τσιγάρα και στα ποτά προτείνει η τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.

Η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης είναι σε πρώτη προτεραιότητα, ενώ για πρώτη φορά θα μπει φόρος και στο κρασί. Η πρόταση της τρόικας είναι να επιβληθεί ένας πάγιος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο απλό και στο αφρώδες κρασί.

Για τα τσιγάρα και τα προϊόντα καπνού η τρόικα προτείνει να υπάρξει διαφορετική δομή στους φόρους που επιβάλλονται στα συγκεκριμένα προϊόντα.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην κατάργηση του φόρου πολυτελείας για την ενίσχυση της αγοράς των αυτοκινήτων και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αργυροχρυσοχοΐα, στα δέρματα και στις γούνες και στην κατασκευή μικρών σκαφών αναψυχής. Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο που κατέθεσε μέσα στην εβδομάδα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός κ. Π. Οικονόμου για τα πεπραγμένα των τελωνείων το 2011.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να επιβαρύνει σημαντικά τα ΙΧ που αποκτούν οι ανάπηροι, καθώς και το πετρέλαιο που προορίζεται για βιομηχανικές, βιοτεχνικές και ξενοδοχειακές μονάδες.

Ακόμη σχεδιάζονται η κατάργηση τελωνειακών φορολογικών απαλλαγών, η μείωση των προστίμων που επιβάλλονται για απλές τελωνειακές παραβάσεις, η προώθηση ρύθμισης για την τακτοποίηση παλαιών υποθέσεων τελωνειακών παραβάσεων και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τα αλκοολούχα προϊόντα και την μπίρα.

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση εξαιρέσεων πολιτών κρατών-μελών της ΕΕ από την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων λόγω αναπηρίας έχει γίνει επεξεργασία σχεδίου διάταξης για την:

– Κατάργηση του ορίου ηλικίας των 70 ετών για την απόκτηση αναπηρικού αυτοκινήτου με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας.
– Κατάργηση της προϋπόθεσης της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα για την απόκτηση αναπηρικού αυτοκινήτου με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας.

Τέλος, υπάρχει πρόβλεψη για κατάργηση αρκετών φόρων υπέρ τρίτων και συγκέντρωση όλων των εισπράξεών τους στον κρατικό προϋπολογισμό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ