Πληθαίνουν οι εκτιμήσεις στο διεθνή τύπο ότι η Πορτογαλία οδεύει προς μια αναδιάρθρωση του χρέους και ταυτόχρονα σε δεύτερο δάνειο από τους πιστωτές της.
Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε μια χώρα που είχε δεχθεί σχεδόν αδιαμαρτύρητα τα πρώτα μέτρα λιτότητας της (προηγούμενης) κυβέρνησης του σοσιαλιστή Ζοζέ Σόκρατες.
Η σημερινή κυβέρνηση του Πέντρο Πάσος Κοέλιο μπορεί να επιβραβεύεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την «υπευθυνότητά» της στην υιοθέτηση μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα όμως δεν απέχει πολύ από το κακό σενάριο της αναδιάρθρωσης χρέους… αλά ελληνικά. Η γαλλική εφημερίδα Le Monde σημειώνει ότι «παρά το γεγονός ότι η πορτογαλική κυβέρνηση υπήρξε πιο σοβαρή στην εφαρμογή των δύο σχεδίων λιτότητας σε σχέση με την Ελλάδα η κατάστασή της είναι πλέον αρκετά επισφαλής». Εκθέσεις τραπεζών και οικονομικών ινστιτούτων όπως το γερμανικό Kfw του Κιέλου εκτιμούν ότι η χώρα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της για μείωση του χρέους της κατά 50% καθώς και σε δεύτερο δάνειο ύψους 50 δισ. ευρώ.
Την Παρασκευή πραγματοποιείται γενική απεργία στα μέσα μεταφοράς ως αντίδραση στα σχέδια της κεντροδεξιάς κυβέρνησης να «ανασυγκροτήσει» τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μείωση προσωπικού και αποδοχών καθώς και αύξηση κομίστρου για τους επιβάτες.
Το μετρό στη Λισσαβόνα παρέμεινε εκτός λειτουργίας ενώ στο Πόρτο και σε άλλες μεγάλες πόλεις υπήρξε μερική διακοπή λειτουργίας των άλλων μέσων.
«Σε διάστημα ενός έτους, η κυβέρνηση αύξηση την τιμή στις συγκοινωνίες κατά 26%, την ώρα που η πλειονότητα των εργαζομένων απώλεσε την αγοραστική της δύναμη και το κόστος διαβίωσης αυξήθηκε κατακόρυφα» ανέφερε εκπρόσωπος του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας CGTP. Οι Πορτογάλοι προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας και της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων στις 11 Φεβρουαρίου.