Υποχωρεί λόγω προϊούσας ύφεσης ο πληθωρισμός χονδρικής στη ζώνη του ευρώ. Το Δεκέμβριο του 2011 ο δείκτης τιμών χονδρικής υποχώρησε στο 4,3% από 5,4% που ήταν το Νοέμβριο. Και ο ελληνικός δείκτης υποχώρησε από το 7,2% στο 5,7%.

Διατηρείται, ωστόσο, σε υψηλότερο ποσοστό από το μέσον όρο των 17 κρατών-μελών, παρά το ότι το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνωνόταν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2011, ενώ η ευρωπαϊκή οικονομία διολίσθησε απλώς στα πρόθυρα της ύφεσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η Eurostat, το Δεκέμβριο οι τιμές χονδρικής υποχώρησαν κατά 0,2% συνολικά στην ευρωζώνη σε σύγκριση με το Νοέμβριο, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 0,2%.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στη Γερμανία, στη μοναδική χώρα της ευρωζώνης όπου, χάρη στις εξαγωγές βεβαίως, ο ρυθμός ανάπτυξης εξακολουθεί να παραμένει αλώβητος από την κρίση, οι τιμές χονδρικής υποχώρησαν σε μηνιαία βάση κατά 0,4%.

Συνολικά στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ ο ρυθμός αύξησης των τιμών χονδρικής περιορίστηκε στο 4,9% σε ετήσια βάση από 6,4% που ήταν το Νοέμβριο. Σε μηνιαία βάση

«Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται τους επόμενους μήνες, καθώς η ανεργία στην ευρωζώνη παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, η καταναλωτική ζήτηση περιορίζεται, ενώ και οι εξαγωγές εξασθενούν επηρεαζόμενες από το γενικότερο αρνητικό οικονομικό κλίμα που επικρατεί», δήλωσε στο Bloomberg ο Μάρτιν βαν Βλίετ της ING στο Αμστερνταμ.

Παρεμπιπτόντως, στην Ολλανδία, που έκλεισε το 2011 με ανάπτυξη της οικονομίας της κατά 1,5%, με ανεργία μόλις 4,3% και με πληθωρισμό λιανικής σε ετήσια βάση μόλις 1,2%, ο δείκτης τιμών χονδρικής υποχώρησε το Δεκέμβριο κατά 0,5% σε σύγκριση με το Νοέμβριο.