Σοβαρό είναι το ενδεχόμενο ακύρωσης του deal Alpha – Eurobank, όπως καταδεικνύει η ανακοίνωση της πρώτης, η οποία κάνει λόγο για αδυναμία της να παράσχει «επί του παρόντος ακριβή ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα και την εν γένει εξέλιξη της συγχώνευσης», λόγω των εξελίξεων για το PSI.

Άμεση ήταν η απάντηση της Eurobank, η οποία λίγη ώρα αργότερα με δική της γνωστοποίηση σημείωνε ότι «βρίσκεται σε διαβούλευση με την Αlpha Bank για να ολοκληρώσει τη διαδικασία της συνένωσής τους το συντομότερο δυνατόν και εκτιμά ότι δεν συντρέχουν λόγοι καθυστέρησής της».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακού υπήρξαν διαβουλεύσεις μεταξύ των επιτελείων των δύο τραπεζών που έχουν αναλάβει το έργο των συνομιλιών για τη συγχώνευση.

Αν και δεν έχει διαρρεύσει ακόμη το περιεχόμενο αυτών των συζητήσεων, είναι προφανές ότι η επίδοση των στοιχείων για τα επισφαλή δάνεια που παρέδωσε στις τράπεζες η Blackrock, η διαφαινόμενη κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το PSI, που οδηγούν σε ζημιές ύψους 70% σε όρους παρούσης αξίας, αλλά και η επιταγή της τρόικας για αλλαγή του τρόπου ενίσχυσης του κλάδου, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κρατικοποίησης των αδύναμων κεφαλαιακά τραπεζών, έχει αλλάξει τα δεδομένα, καθιστώντας απαραίτητη την αλλαγή των όρων της αρχικής συμφωνίας.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι η ανακοίνωση της Alpha Bank το πρωί της Δευτέρας δείχνει ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των επιτελείων των δύο τραπεζών, η οποία είτε θα γεφυρωθεί ή το deal θα ακυρωθεί.

Τα βασικά σημεία των διαφορών σχετίζονται με τη σχέση ανταλλαγής των μετοχών και τα κεφάλαια που θα εισφέρουν οι μέτοχοι των δύο τραπεζών στο νέο σχήμα.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από νέα ανακοίνωση της Alpha Bank το απόγευμα της Δευτέρας, στην οποία γίνεται λόγος για δυσανάλογες επιπτώσεις επί των μεγεθών των δύο τραπεζών, υπονοώντας ότι οι απομείωσεις του PSI θα είναι υψηλότερες για την Eurobank.

Πλέον, υπάρχει εικόνα για το μέγεθος των ζημιών που θα καταγραφούν από το PSI και την Blackrock και με βάση αυτά τα δεδομένα γίνεται προσπάθεια για να επιτευχθεί νέα συμφωνία.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη η διοίκηση του χρηματιστηρίου ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των μετοχών των δύο τραπεζών, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις τους.

Την Τρίτη αναμένεται η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Alpha Bank, ενώ όπως ανακοινώθηκε από την τράπεζα, μετά την ολοκλήρωση του PSI θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της για να ληφθούν οι τελικές της αποφάσεις.

Τι άλλαξε τα δεδομένα

Το σχέδιο συνένωσης Alpha – Eurobank που είχε ανακοινωθεί το περασμένο καλοκαίρι με πανηγυρικό τρόπο, προέβλεπε την ενίσχυση του νέου σχήματος με νέα κεφάλαια ύψους 1,75 δισ. ευρώ, τα οποία θα εισέφεραν οι μέτοχοι των δύο τραπεζών, αλλά και το fund του Κατάρ.

Τα νούμερα αυτά σήμερα δεν βγαίνουν. Από τη μία πλευρά η απομείωση που θα υποστούν οι τράπεζες λόγω του «κουρέματος» είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με την αρχική απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, που προέβλεπε μέση ζημιά 21% και από την άλλη οι κεφαλαιοποιήσεις των δύο τραπεζών έχουν υποχωρήσει ραγδαία έκτοτε.

Χαρακτηριστικό της στρέβλωσης που έχει δημιουργήσει η πτώση της αγοράς, αποτελεί το γεγονός ότι η κεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών έφτασε το προηγούμενο διάστημα κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή προβλεπόταν να εισφέρει στο νέο σχήμα το Κατάρ για να αποκτήσει ένα ποσοστό της τάξης του 17%.

Αρση αναστολής

Την άρση της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της Alpha Bank και της Eurobank αποφάσισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν συνεννόησης με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και σε συνέχεια των νέων ανακοινώσεων των δύο τραπεζών. Επίσης αποφασίστηκε η άρσης της προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης και όλων των παραγώγων προϊόντων συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων δανεισμού, με υποκείμενο τίτλο των δύο τραπεζών και των Διαπραγματεύσιμων Αμοιβαίων Κεφαλαίων ALPHA ETF FTSE ATHEX 20 και NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30, των παραγώγων προϊόντων αυτών και των παραγώγων προϊόντων στον δείκτη FTSE ATHEX-CYCE.