Την έλλειψη εμπιστοσύνης προς το εγχώριο πολιτικό σύστημα κατέδειξε για μία ακόμη φορά η τρόικα, μετά τις συστάσεις της προς την κυβέρνηση για την αλλαγή του τρόπου στήριξης του τραπεζικού κλάδου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μετά την εφαρμογή του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI) και την καταγραφή των ζημιών για τις επισφάλειες που διέγνωσε ο ελεγκτικός οίκος BlackRock. Συγκεκριμένα ζήτησε την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας ώστε τα απαιτούμενα κεφάλαια να δοθούν στις τράπεζες με αντάλλαγμα μετοχές άνευ δικαιώματος ψήφου. Με τον τρόπο αυτόν οι σημερινοί τους μέτοχοι θα συνεχίσουν να διορίζουν το μάνατζμεντ και το Δημόσιο θα μπορεί να παρεμβαίνει με το δικαίωμα άσκησης βέτο για αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που ικανοποιεί τους τραπεζίτες, οι οποίοι πίεζαν για να μη χάσουν τον έλεγχο των επιχειρήσεών τους. Σύμφωνα με τα επιχειρήματά τους, τα πιστωτικά ιδρύματα κινδυνεύουν να κρατικοποιηθούν εξαιτίας της αφερεγγυότητας του Δημοσίου, το οποίο δεν είναι σε θέση να εξοφλήσει τα δάνεια που έλαβε τα προηγούμενα χρόνια, το υπόλοιπο των οποίων κινείται στα 45 δισ. ευρώ. Οπως επισημαίνουν κύκλοι της αγοράς, η τρόικα απέδειξε ότι δεν θέλει καμία επιρροή στο μάνατζμεντ των τραπεζών από το υπουργείο Οικονομικών και προτιμά η διοίκησή τους να ασκείται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 30 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα του PSI και των προβλέψεων που θα κληθούν να διενεργήσουν για τα υπό εκτίμηση καθυστερούμενα δάνεια της ερχόμενης τριετίας. Το τελικό νούμερο για την καθεμιά ξεχωριστά θα γίνει γνωστό προς τα τέλη Φεβρουαρίου, αφού η Τράπεζα της Ελλάδος συνεκτιμήσει τα επιχειρησιακά πλάνα που θα της κατατεθούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, την τελική έκθεση της BlackRock που θα της επιδοθεί στα μέσα Φεβρουαρίου και τους τελικούς όρους του «κουρέματος». Ολες οι τράπεζες θα πρέπει ως και το τέλος Απριλίου να έχουν υποβάλει στην εγχώρια νομισματική αρχή τα πλάνα τους με στόχο την επαναφορά των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier1 στο 9%.

Κοινές μετοχές δύο ταχυτήτων
Ολες οι κινήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως και τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Οποια τράπεζα δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα κεφάλαια που χρειάζεται θα προσφεύγει στο ΤΧΣ. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει στήριξη του συστήματος με πώληση ενός συνδυασμού κοινών με δικαίωμα ψήφου και κοινών άνευ δικαιώματος ψήφου ή προνομιούχων μετοχών, στη λογική τού ότι οι τράπεζες θα αναλάβουν τις ευθύνες τους για δάνεια που έχουν δώσει βάση της διαγνωστικής άσκησης της Blackrock, αλλά θα στηριχθούν με πιο ευνοϊκό τρόπο για το κομμάτι των ζημιών που αφορά το PSI.
Βέβαια, η αλλαγή αυτή θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο. Σε ενημέρωση κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του προέδρου του κόμματος κ. Γ. Παπανδρέου, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι η στήριξη θα παρασχεθεί με κοινές μετοχές «δύο ταχυτήτων». Δηλαδή για την αναπλήρωση των απομειώσεων λόγω του PSI θα χρησιμοποιηθούν κοινές άνευ ψήφου μετοχές ή προνομιούχες, ενώ για τα «κόκκινα» δάνεια θα αποκτηθούν από το δημόσιο κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου. Ωστόσο, τα πάντα θεωρούνται ρευστά, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται και νέα παρέμβαση της τρόικας για τον τελικό καθορισμό της λύσης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ