Με νομοθετική ρύθμιση προχωρεί η κυβέρνηση τις αλλαγές σε μισθούς και επικουρικές συντάξεις, ενώ ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος αναλαμβάνει προσωπικά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ώστε να υιοθετηθούν «ηπιότερα» μέτρα από τις αξιώσεις των δανειστών. Το πάγωμα των μισθών του ιδιωτικού τομέα για τρία χρόνια, η κατάργηση των ωριμάνσεων και η άρση του ειδικού εργασιακού και μισθολογικού καθεστώτος που ισχύει σε ΔΕΚΟ και τράπεζες αποτελούν την εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης για τα εργασιακά.

Με νόμο οι αλλαγές στους μισθούς

«Πάρτε τώρα όλα τα μέτρα που σας έχουμε προτείνει». Με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο και χωρίς περιθώρια διαπραγμάτευσης οι εκπρόσωποι της τρόικας έθεσαν εκ νέου το σύνολο των αλλαγών σε εργασιακό, μισθούς ιδιωτικού τομέα και μειώσεις επικουρικών συντάξεων στον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη (φωτογραφία δεξιά).
Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας δεν υποχώρησαν ούτε κατ’ ελάχιστον και συνέδεσαν την πορεία του PSI με την άμεση λήψη μέτρων. Σε ένα εξαιρετικά βαρύ κλίμα κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι με τις καθυστερήσεις της «εξαντλεί την υπομονή τους» και επανέλαβαν τα μέτρα που έχουν ήδη αποστείλει εγγράφως στο υπουργείο.
Αρνήθηκαν να μπουν σε οποιαδήποτε συζήτηση και άκουσαν μάλλον αδιάφορα τα επιχειρήματα του υπουργού Εργασίας για τις μειώσεις που έχουν επέλθει ήδη στο μισθολογικό κόστος και για τις αρνητικές επιπτώσεις της περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού στην αγορά.
Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην κατ’ αρχήν συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για διατήρηση του κατώτατου μισθού και των δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος αδείας σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια να βρεθεί λύση κοινής αποδοχής με το «πάγωμα» των αμοιβών τα επόμενα χρόνια.
Υπογράμμισε ότι το τελευταίο τετράμηνο το μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 12% μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων που υπογράφηκαν μετά την αλλαγή του νομικού θεσμικού πλαισίου.
Η τρόικα επέμενε ότι για να γίνει ανταγωνιστική η χώρα μας θα πρέπει οι μισθοί να προσεγγίσουν αυτούς της Ισπανίας και Πορτογαλίας, ενώ υπήρξε αναφορά και στις ανατολικές χώρες που «είναι δίπλα μας και συνεπώς μας ανταγωνίζονται με πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής».

Ηπια προσαρμογή θέλει ο Παπαδήμος

Με τρία συν ένα μέτρα για τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και τις επικουρικές συντάξεις προσέρχεται η κυβέρνηση στις σκληρότερες ως σήμερα διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ αναπόφευκτη είναι η νομοθετική ρύθμιση των αλλαγών καθώς οι κοινωνικοί εταίροι διαφωνούν με ανάλογα μέτρα.

Ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος αναλαμβάνει προσωπικά την υπόθεση των διαπραγματεύσεων επιχειρώντας να περιορίσει αφενός την κοινωνική ένταση, αφετέρου να προωθήσει «ηπιότερες λύσεις» προσαρμογής στα αιτήματα της τρόικας.

Το πάγωμα των μισθών του ιδιωτικού τομέα για τρία χρόνια, η κατάργηση των ωριμάνσεων και η άρση του ειδικού εργασιακού και μισθολογικού καθεστώτος που ισχύει σε ΔΕΚΟ και τράπεζες αποτελούν την εναλλακτική πρόταση της κυβέρνησης για τα εργασιακά. Ταυτοχρόνως η κυβέρνηση προωθεί την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων και την περικοπή των επικουρικών συντάξεων, κάτι που αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στον διάλογο μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο κ. Παπαδήμος έχει πεισθεί ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε «σκληρότερα μέτρα», όπως η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού που ζητεί η τρόικα, καθώς κάτι τέτοιο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην αγορά όσο και στην κοινωνία.

Ωστόσο η τρόικα δύσκολα θα υποχωρήσει από τις αρχικές θέσεις της, καθώς αυτή τη φορά αξιώνει την άμεση λήψη όλων των μέτρων που έχει θέσει στο τραπέζι και στελέχη της σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση με τις καθυστερήσεις της δοκιμάζει τα όρια αντοχής των δανειστών».

Ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε στις συναντήσεις της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη αλλά και του αδιεξόδου που επικράτησε είναι η τελική φράση του υπουργού πως «το θέμα είναι πολιτικό» και την οριστική απόφαση θα λάβουν ο Πρωθυπουργός και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Η τρόικα επέμενε στην εφαρμογή ολόκληρου του «σκληρού πακέτου». Ζήτησαν μέσα στις επόμενες ημέρες να προχωρήσουν: μειώσεις κατώτατων μισθών, περικοπή σε 13ο και 14ο μισθό, κατάργηση των κανονισμών εργασίας σε ΔΕΚΟ – τράπεζες, αλλαγές στη διαιτησία (ΟΜΕΔ), κατάργηση της μετενέργειας (ισχύος της σύμβασης για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της), μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Πάντως, ακόμη και αν τα μέτρα που υιοθετεί η κυβέρνηση γίνουν αποδεκτά από την τρόικα, θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην επικύρωσή τους.

Το πάγωμα των μισθών και των ωριμάνσεων και η ανατροπή του καθεστώτος εργασίας των ΔΕΚΟ προϋποθέτουν νομοθετική ρύθμιση. Οι βουλευτές τόσο του ΠαΣοΚ όσο και των υπολοίπων κομμάτων όμως δυσφορούν στην ψήφιση διατάξεων που θα καταργούν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και θα θίγουν τις κατώτατες αμοιβές του ιδιωτικού τομέα.

Ανάλογη προειδοποίηση έχουν απευθύνει και οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και των εργαζομένων, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλο να προειδοποιεί τους βουλευτές «να μη διανοηθούν να ψηφίσουν διατάξεις αντίθετες με όσα έχουν συμφωνήσει οι κοινωνικοί εταίροι.

«Κόκκινη γραμμή» από τους κοινωνικούς εταίρους

Καμία περικοπή στους κατώτατους μισθούς. Εφαρμογή των αυξήσεων της τρέχουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Διασφάλιση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Τη συγκεκριμένη «κόκκινη γραμμή» διατύπωσαν από κοινού οι κοινωνικοί εταίροι (εργοδοτικοί φορείς και ΓΣΕΕ) την εβδομάδα που προηγήθηκε, ενώ αναμένεται νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες προκειμένου να διαμορφώσουν πλήρως την πρότασή τους προς την κυβέρνηση και να ζητήσουν τη νομοθέτησή της.

Οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν ότι «συζητούν οτιδήποτε πέραν του περιεχομένου της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας». Ο ΣΕΒ ήταν περισσότερο επιφυλακτικός και έθεσε εξαρχής θέμα «παγώματος των αμοιβών» από το 2012, δηλαδή να μη χορηγηθεί η αύξηση 2,6% που προβλέπει η σύμβαση για την 1η Ιουλίου 2012. Τελικώς και ο ΣΕΒ υποχώρησε στις θέσεις όλων των υπολοίπων και απέσυρε τις προτάσεις του για πάγωμα των τριετιών, των αυξήσεων, ακόμη και της περικοπής των δώρων εορτών για τους υψηλόμισθους.

Πάντως ιδιαίτερη σημασία έχει η δήλωση του προέδρου των βιομηχάνων κ. Δ. Δασκαλόπουλου σύμφωνα με την οποία «όλοι είμαστε συνταξιδιώτες σε ένα καράβι που βουλιάζει και αν καταλάβουμε ότι η μοίρα μας είναι κοινή θα καταφέρουμε να συνεννοηθούμε».

Οι κοινωνικοί εταίροι αποφάσισαν να θέσουν στον διάλογό τους το θέμα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (μείωση εισφορών), την αναπλήρωση των χαμένων εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία, το «πάγωμα» των μισθών για το 2013-2014 (μετά τη λήξη της παρούσας σύμβασης) και την καθιέρωση ρήτρας που θα διασφαλίζει την ισχύ τής εκάστοτε σύμβασης. Ταυτοχρόνως αντιδρούν στο ενδεχόμενο μονομερούς νομοθέτησης των μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης.