«Πάρτε τώρα, όλα τα μέτρα που σας έχουμε προτείνει».Με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο και χωρίς περιθώρια διαπραγμάτευσης, οι εκπρόσωποι της τρόικας έθεσαν, εκ νέου, το σύνολο των αλλαγών σε εργασιακό, μισθούς ιδιωτικού τομέα και μειώσεις επικουρικών συντάξεων, στον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη.

Μετά από μια συνάντηση τεσσάρων ωρών, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας, δεν υποχώρησαν ούτε κατ’ ελάχιστο, συνέδεσαν την πορεία του PSI με την άμεση λήψη μέτρων και ζήτησαν μέσα στις επόμενες μέρες να προχωρήσουν: μειώσεις κατώτατων μισθών, περικοπή σε 13ο και 14ο μισθό, κατάργηση των κανονισμών εργασίας σε ΔΕΚΟ – τράπεζες, αλλαγές στην Διαιτησία (ΟΜΕΔ), κατάργηση της μετενέργειας (ισχύος της σύμβασης για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της), μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών αρνήθηκαν να μπουν σε οποιαδήποτε συζήτηση και άκουσαν μάλλον αδιάφορα τα επιχειρήματα του υπουργού Εργασίας για τις μειώσεις που έχουν επέλθει ήδη στο μισθολογικό κόστος και για τις αρνητικές επιπτώσεις της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στην αγορά.

Ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην κατ’ αρχήν συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για διατήρηση του κατώτατου μισθού και των δώρων Χριστουγέννων – Πάσχα και επιδόματος αδείας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν περιθώρια να βρεθεί λύση κοινής αποδοχής, για το «πάγωμα» των αμοιβών τα επόμενα χρόνια.

Υπογράμμισε ότι υπάρχει «κοινός τόπος» για τα μέτρα με τα υπόλοιπα κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση και επισήμανε πως το τελευταίο τετράμηνο το μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 12% μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων που υπογράφηκαν μετά την αλλαγή του νομικού θεσμικού πλαισίου.

Η τρόικα επέμενε πως για να γίνει ανταγωνιστική η χώρα μας θα πρέπει οι μισθοί να προσεγγίσουν αυτούς της Ισπανίας και Πορτογαλίας, ενώ υπήρξε αναφορά και στις ανατολικές χώρες που «είναι δίπλα μας και συνεπώς μας ανταγωνίζονται με πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής».

Ο κ. Κουτρουμάνης επισήμανε πως «το θέμα είναι πλέον πολιτικό» και θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό κ.Λ. Παπαδήμο, ο οποίος έχει και την ευθύνη για τα θέματα που είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Πάντως οι επαφές με την τρόικα θα συνεχιστούν το απόγευμα σε τεχνικό επίπεδο με την γενική γραμματέα του υπουργείου κυρία Άννα Στρατηνάκη, ενώ αύριο Σάββατο το μεσημέρι θα υπάρξει και νέα συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας.

Οι διάλογοι με την τρόικα
Σε κάποια στιγμή οι εκπρόσωποι της Τρόικας ύψωσαν τον τόνο της φωνής τους όταν άκουσαν τον υπουργό να λέει ότι δεν μπορεί να μειώσει τον κατώτατο μισθό και δεν μπορεί να καταργήσει τον 13ο και 14ο μισθό:

«Έχετε υψηλότερο κατώτατο μισθό από πολλές δυτικές και ανατολικές χώρες. Δεν γίνεται να συνεχίζεται αυτό το φαινόμενο στην Ελλάδα. Κάντε κάτι τώρα».

Ο κ. Κουτρουμάνης τους απάντησε ότι με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί «έχουν κουτσουρευτεί οι μισθοί και οι συντάξεις, δεν αντέχουν άλλο οι εργαζόμενοι, δεν γίνεται να κοπεί το δώρο των Χριστουγέννων και ο 14ος μισθός, θα βουλιάξουμε στην ύφεση και μαζί της θα βουλιάξουν και τα ασφαλιστικά ταμεία». Και πρότεινε, αντί της κατάργησης δώρων και μείωση του κατώτατου μισθού, να υπάρξει πάγωμα των μισθών για μία χρονική περίοδο, την οποία μπορούσε να διαπραγματευθεί.

«Δεν αρκούν αυτά, πάρτε όλα τα μέτρα που σας έχουμε προτείνει. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι για να γίνει ανταγωνιστική η χώρα σας θα πρέπει οι μισθοί να προσεγγίσουν αυτούς της Ισπανίας και Πορτογαλίας. Οι ανατολικές χώρες, που είναι γείτονές σας έχουν χαμηλό μισθολογικό κόστος και σας ανταγωνίζονται».
Ο υπουργός απάντησε ότι «στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, δεν γίνεται σ΄ αυτή την χώρα, δεν συμφωνούμε, το θέμα πλέον είναι πολιτικό. Αυτά που μας ζητάτε είναι σαν να μιλάτε για άλλη χώρα για άλλη Ελλάδα».

Στο σημείο αυτό, όπως οι πληροφορίες επιμένουν, ότι ο κ. Κουτρουμάνης επικοινώνησε με το Μέγαρο Μαξίμου και ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. Ζήτησε μάλιστα να υπάρξει μία «συλλογική απόφαση» για τις απαιτήσεις της τρόικας, υπονοώντας ότι απαιτείται απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όταν επέστρεψε στην αίθουσα της διαπραγμάτευσης οι εκπρόσωποι της Τρόικας παρέμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους, ζητώντας «εδώ και τώρα μέτρα», παρά την επισήμανση του υπουργού ότι το τελευταίο τετράμηνο το μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά 12% μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων και ότι η μείωση των μισθών δεν έχει να κάνει με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Η διαφωνία ήταν εμφανής, η Τρόικα δεν έκανε με τίποτα πίσω, ασκούσε ασφυκτικές πιέσεις.